Крадците от ГЕРБ плащали по 30 000 лева банкова такса за всеки милион, изтеглен на каса и изнесен в чувал

1 4 477

30 000 лева. Толкова са плащали крадците от ГЕРБ за всеки от 60-те милиона лева, изтеглени на каса в „Интернешънъл Асет банк” и изнесени в чували от „обикновен човек”, разкри Narod.bg.

Липсващите 60 милиона лева са били отпуснати авансово за строежа на магистрала „Хемус“.  В крайна сметка стигат до един обикновен човек, потвърди зам.-шефът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Любомир Николов по скандала на месеца, който първо Narod.bg осветли.

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, не е свързан с нито една политическа партия и няма никаква строителна дейност.

„Случайно лице, което е наето или на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза Николов.

Ден по-рано МВР съобщи за схема за пране на пари чрез строежа на магистрала „Хемус“. Авансово са изплащани десетки милиони левове за строежа на магистралата, които в крайна сметка стигат до сметки на „кухи фирми“. Оттам парите са изтеглени веднага и отнесени „в сакове и чували“. По този начин са били усвоени 60 млн. лв.

По време на пресконференция в петък служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, заедно с ръководителите на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР съобщи, че в тази връзка разследват данни за пране на пари, умишлено сключена неизгодна сделка, документни престъпления и данъчни измами.

Реклама

В събота зам.-шефът на ГДБОП каза още, че „случайното лице“ на върха на пирамидата е обикновен човек, който не е бил задържан до момента.

В отговор на въпрос дали нарочно точно преди изборите се обявяват детайли за това разследване, Любомир Николов каза, че ГДБОП не се използва за политически цели.

Разследващите са установили категорично, коя е банката, чрез която са източвани парите, но за момента това остава в тайна. По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

„При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение.

При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева. Те са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, каза Николов.

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени. Предстои да се установи къде физически се намират тези пари.

Така в рамките на няколко дни службите огласиха основните факти, установени в рамките на продължаващото от месец и половина разследване за авансовото разплащане на десетки милиони левове във връзка със строежа на магистрала „Хемус“. По този случай преди ден бяха задържани 14 души, сред които строителният предприемач Виктор Велев, а през миналата седмица бяха извършени разпити и изземвания в Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) и държавното дружество „Автомагистрали“.

1 Коментар
  1. Дедо Пене казва

    ТОВА Е ДОСТА ВИСОК ПРОЦЕНТ, СЛЕД КАТО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ТАКСАТА Е 0,3% Т.Е. ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКА!!! ЗАЩОТО НИКОЯ БАНКА НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЛАЩА МИЛИОНИ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА, А ТАЗИ ТАКСА МОЖЕ БИ ВКЛЮЧВА И ПРОПУСВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ИНФОРМИРАТ ДАНС, БНБ И ГДБОП ЗА КРУПНИ СУМИ В КЕШ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.