Само в Narod.bg: БСП слага ръка на китайското карго във Варна с новия митнически шеф Йордан Кулев – изритан през 2005-а след рекетьорско видео

1 5 410

Бизнесмени от БСП слагат ръка на китайското карго, което влиза у нас през митницата във Варна, алармира източник на Narod.bg. Новината дойде, след като тайно и без никаква информация до медиите бе сменен шефът на митническия пункт.

От сряда началник във Варна е старата муцуна Йордан Кулев, който от днес официално е отразен във вътрешната система на митниците като директор. Старото ченге от Силистра е аут от системата от 2005 година, когато е уволнен след видеозапис, показващ негово рекетьорско изпълнение с румънски туристи.

Бившият митничар №1 Асен Асенов наднича зад скандалното назначение на Кулев

Според нашия източник Кулев е пробутан от БСП с цел да се овладее именно каргото от Китай. Йордан Кулев е от котилото на бившия митнически бос Асен Асенов, категоричен източникът на Narod.bg. По негово време новият шеф на митницата във Варна е бил зам.-директор на агенцията в Русе.

През 2005 Йордан Кулев е уволнен тихомълком след скандал с видеозапис за рекет по времето, в което е съвместявал зам.-шефското място в митница Русе и шефското в Силистра, пише „Банкер“.

Записът от Дунав мост е разпространен в Румъния и Сърбия, но не стига до българските телевизии. Доколко полезен за митницата ще е след 16-годишно отсъствие и в град няколко пъти по-голям от неговия, не е ясно.

През 2004 година „Банкер“  пише:

„В понеделник (27 септември) пресцентърът на агенцията разпространи информацията, че директорът Асен Асенов е подписал заповед за преместването на досегашния началник на Кулата Станислав Павлов на работа като шеф на отдел в столичната митница. На овакантеното от него място спешно бе изпратен досегашният шеф в Силистра Йордан Кулев.

Наследникът на Павлов на Кулата – Йордан Кулев, пък постъпва в редовете на митниците през 1992 г. като полицай в родния си град Силистра. Пет години по-късно е повишен до началник на тамошната митница. Уволнен е през 2001 г. от тогавашния директор Емил Димитров – Ревизоро, но след неговата оставка се завръща в системата.

На пръв поглед рокадата между Павлов и Кулев може да мине и за чисто рутинна. Според запознати обаче обяснението за личните причини, поради които Станислав Павлов бе трансфериран от българо-гръцката граница в София, е приказка за наивници и за пред журналистите.

За сметка на това в средите на митничарите се разпространява твърде любопитна мълва, която, ако се окаже вярна, спокойно може да послужи за написването на сценарий на шпионски филм.

Реклама

Твърди се, че корените на състоялото се през седмицата разместване на митнически началници се крият в една преинтересна случка, разиграла се някъде в началото на май 2004 година на пункта Дунав мост в Русе. Тогава на собственичката на една от многобройните румънски туроператорски фирми, организиращи екскурзии до България с цел търговия, й хрумва да се направи на журналист.

Така тя успява да заснеме с миниатюрна скрита камера поредния рекет от страна на русенските митничари срещу нея и клиентите й при преминаването на границата.

Видеоматериалът е бил излъчен по националната телевизия на северната ни съседка. С него са имали възможност да се запознаят и зрителите в Сърбия. У нас обаче подобни кадри все още не са се появявали в ефир. На мнозина подобен разказ би се сторил невероятен, но според източниците на „Банкеръ” записът се озовава в един от съветниците на президента Георги Първанов.

Според нашите информатори от Дондуков 2 лентата, която няма доказателствена стойност за пред съда, достига и до Асен Асенов, който разпоредил вътрешноведомствена проверка по случая.

На репортерско запитване извършвана ли е проверка за дейността на регионалната дирекция в Русе, докато заместник-директор там бе Йордан Кулев, пресцентърът на Агенция Митници отговори следното: Инспекторатът е орган за вътрешноведомствен контрол, който разследва дейността на митническите служители, не на регионалните дирекции.

Не е правена проверка на Йордан Кулев за дейността му като заместник-директор на РМД Русе (надяваме се това да бъде написано точно и ясно). По думите на пресаташето на ведомството Екатерина Генова обаче, при тях не е постъпвал запис от скрита камера.

Така или иначе, отново през май 2004 в русенските вестници се появяват скандални снимки, на които се вижда как митничари от Дунав мост разтоварват щайги с домати от чуждестранен ТИР и впоследствие един от тях прибира една в личния си автомобил.

Фотосите бяха предоставени на „Банкеръ”, някои от които публикуваме. Случайно или не, малко след така описаните два случая Йордан Кулев е освободен като изпълняващ длъжността заместник-директор на митническата дирекция в Русе и продължава да работи само като шеф в Силистра.

Промяната е мотивирана с изтичането на шестмесечния срок по Закона за държавния служител, в който Кулев може да заема едновременно двете ръководни длъжности. По мнение на работещи в централата на митниците на ул. Раковски в столицата в онзи момент за Кулев се застъпва един от силните хора в агенцията – заместник-директорът Димитър Толев.

Човекът на Краун Ейджънс в екипа на Асен Асенов обещал на Кулев да го уреди на по-атрактивно място от това в Силистра, твърдят негови колеги. Междувременно издънките с контрабанда през Кулата не престават…“, завършва дописката от далечната 2004.

Сега същият този рекетьор на румънски туристи е поставен за шеф на митницата във Варна, дали защото няма кадърни млади хора, или защото е наясно как функционира системата и къде са пробойните – преценете сами.

1 Коментар
  1. Стоянов казва

    Скоро след изборите това недоразумение ще бъде арестувано при първата му издънка.Оборудван е вече преди да си седне на стола.Началникът на МП Варна запад се готви за неговото място.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.