Прокуратурата нагло се ослушва за лъжите на Бойко Борисов за ваксините – законът предвижда 2 г. затвор

2 2 020

Софийската градска прокуратура (СГП) нагло се ослушва за двете престъпления, които извърши Бойко Борисов с тиражирането на лъжата, че здравните власти имунизират с ваксини с изтекъл срок, научи Narod.bg.

В случая бившият премиер, изпаднал в изолация и затова смело хвърлящ всякакви инсинуации предвид наближаващите избори, трябва да бъде разследван за фалшиви новини и за всяване на паника, което се наказва със затвор до 2 г., но държавното обвинение продължава да си трае.

Проверката ни показа, че по случая вече има съдебна практика – миналия март, в началото на коронаужаса, Районната прокуратура в Силистра повдигна обвинение на 36-годишния Краснодар К. за разпространение на неистински новини за нови случаи на пациенти с COVID-19.

Това е престъпление по член 326 от НК и ангажира наказателната отговорност на всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 2 години.

Софийската градска прокуратура не отговаря на въпросите на „Сега“ дали вече е образувана проверка по сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов. По принцип държавното обвинение не може да откаже да образува проверка, щом има подаден сигнал.

При това би могло и да се самосезира, защото изявлението на Борисов, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, бе разпространено в медиите. Ако проверката установи достатъчно данни за извършено престъпление, трябва да бъде образувано разследване.

Реклама

Кацаров даде лидера на ГЕРБ на прокурор на 28 октомври заради твърденията му, че се слагат ваксини с изтекъл срок на годност. Ден по-късно от пресслужбата на СГП казаха, че „към момента няма възложена проверка по сигнала“ и че когато проверката бъде възложена, обществото ще бъде информирана. Седмица по-късно обаче обществото все така няма информация.

Още в сряда „Сега“ отново попита по имейла пресслужбата на СГП дали има развитие по сигнала на здравния министър. За разлика от миналата седмица, когато отговорът дойде моментално, този път такъв нямаше. В края на работни ден вчера говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова обеща да отговори, но все още не го е сторила.

В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

Въпреки че гражданско сдружение БОЕЦ подаде сигнал за всяване на паника срещу Борисов още преди Кацаров, прокуратурата досега така и не е отговорила какво се случва с този сигнали, както и да не би пък случайно да се е самосезирала от публикациите в медиите, както образува проверка например за хакерска атака срещу здравната каса, или срещу близки до нея сайтове.

„Сега“ зададе въпроса за Борисов на Софийската районна прокуратура, която би трябвало да е компетентна за такава проверка, още на 26 октомври.

Пресаташето на СРП прие запитването по телефона и след това спря да отговаря на обаждания и имейли. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева също не е отговорила на въпросите, макар че те бяха поставени и на нея.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    НЕ, НЕ, НЕ МОЖЕ да се ОТЪРВЕ само с думите му за ваксините, НЕ се ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, това е поредната УЙДОРМА на ОПГ „герб-дпс-бсп“ ЗАЩИТА на „другарят“ Борисов!!! Защо е УЙДОРМА, ами защото в случая ТОЙ казва ИСТИНАТА!!! НЕ е така ли, а КАКВА е ИСТИНАТА за ГАРАНЦИОННИЯТ СРОК, да, да за него става дума, НЕ за УДЪЛЖЕНИЕТО му!!!

  2. !!! казва

    Никой не го е грижа за ваксините и за срока им на годност, Важно е да угояваме вносителите и производителите на ваксини. Става дума само за много пари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.