Касичката на ГЕРБ „Автомагистрали” – списък с кражбите за милиарди (РАЗКРИТИЯ)

0 3 438

Ще бъде много показателно дали Прокуратурата ще свърши нещо реално по десетките сигнали за дейността на държавното дружество „Автомагистрали“. Фирмата, през която за три години бяха източени милиарди левове за строеж на магистрали и укрепване на свлачища, е била използванабуквално като черна каса, научи Narod.bg.

От нея са плащани стотици милиони левове аванси по дейности, които никога няма да се случат или до до започването им ще минат години. Неслучайно през изминалата седмица в „Автомагистрали“ Агенция „Пътна инфраструктура“ влязоха полиция и данъчни инспектори, а вътрешният министър Бойко Рашков даде да се разбере, че няма да остави темата да потъне в прокурорско безвремие, пише в. „СЕГА“.

В полезрението на проверяващите в момента са договорите за изграждане на магистрала „Хемус“, но в портфолиото на държавното дружество има още един голям скандал, а именно – неслучилото се укрепване на 84 свлачища срещу 450 милиона лева от държавния бюджет. От документите за извършените допълнителни проверки става ясно, че цената на огромна част от договорите е раздута в пъти.

Какво и как е договарял от държавното дружество и ще може ли „Автомагистрали“ да си върне надплатеното?

Договорите за укрепване на свлачищата са сключвани през 2019 и 2020 година с порочното превъзлагане от „Автомагистрали“ на частни фирми без обществена поръчка. Първите контракти са подписани светкавично след решение на Министерски съвет за отпускане на парите и в частта „Цени и начини за плащане“ работят с симпатичното понятие „ориентировъчна стойност“ за изпълнение на договора. При самото проектиране се оказва, че строително-ремонтните дейности по много от договорите ще струват в пъти по-малко от обявеното.

С една от най-големите разлики между договорено плащане и реална стойност на строителните дейности е договорът за открехване на свлачището по републиканския път Кула-Грамада-Срацирово – тази дейност е възложена от автомагистрали на фирма „ДЛВ“ ЕООД като ориентировъчната стойност на строително-монтажните работи е определена на 7,2 милиона лева. Според договора проектирането е с ориентировъчна цена 96 200 лв, разходите за механизация са 2,6 милиона лева, а материалите този договор платените аванси би следвало да са в размер на 2 711 000 лв. На този фон при реалното проектиране се оказва, че стойността на строително-ремонтните дейности изобщо не се доближава до ориентировъчната от 7,2 милиона лева, а възлиза на 388 000лв. Това е 18 пъти по-ниско от от ориентировъчната стойност и много под сумата, платена авансово за изпълнението на договора.

В същият договор лъсва и друг парадокс, а именно фалшиво раздутите ориентировъчни цени са гарантирали на изпълнителите пълно спокойствие за евентуално прекратяване на договорите, защото неустойките, които ще трябва да получат на свой ред, са раздути. Неустойката при разтрогване на договора по инициатива на „Автомагистрали“ фирмата следва да получи един милион лв. неустойка за контракт, чиято реална стойност е 388 000 лв.

Реклама

Такава е картината и при много от останалите свлачища. Например договорът с фирмата „Автомагистрала Хемус“ АД за укрепване на срутването по пътя Габрово-Шипка- Казанлък е сключен при ориентировъчна цена от 5 435 000 лв със същите нива на авансови плащания както при фирма „ДЛВ“ ЕООД, а при проектирането избраният вариант за строително-ремонтните дейности е остойностен на 768 000 лв.

Юридически батак и изтичащи гаранции по схемата

По схемата „раздут договор- раздут аванс“ „Автомагистрали“ е надплатила 10 милиона лева. справка показва, че при договорените разходи на строителството за 450 милиона лева, реалната му стойност е оказала 226 милиона лева за първия етап на изпълнение. Разликата намалява на втория етап, но е ясно че „Автомагистрали“ са надплатили сериозно договорите.

Около договорите тепърва ще има и други проблеми заради изтичащите срокове на изпълнение и изтичащите банкови гаранции. Първите договори от 2019 година с 24 месеца срок на изпълнение и изтичат в края на тази година. 24 месеца и срокът на дадените от фирмата банкови гаранции по получените авансови плащания. В същото време публичен факт е, че работата по укрепване на свлачищата е доникъде.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета комитови обяви, че до края на годината ще са готови едва 4 от 84 свлачища. Общият размер на платените аванси на фирмите според предоставената тогава справка възлиза на 188 000 000 лева.

Автор: Таня Петрова

Източник: в. „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.