Играта загрубя! Прокурорът, който подпука Иван Гешев, става съдия (ПРОМЯНА в ПРАВИЛАТА от ЕК)

1 4 660

ЕК променя правилата на играта на котка и мишка с Иван Гешев, който след година протести отказа да напусне поста, разкри Narod.bg. Прокурорът, който започне разследването срещу своя началник, ще има възможността след края на следствените действия да може да стане съдия. Европейската комисия вече обвърза контрола над Гешев с получаването на парите, предназначени за България по Плана за възстановяване – 13 милиарда лева.

„Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, както и за обществения контрол на актовете му“, това заяви пред БНТ новият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев.

По тази причина от служебното правителство са разписали конкретни законодателни мерки по този въпрос в Плана за възстановяване и развитие.

Изпълнението им е обвързано и с получаването на заложеното финансиране в плана.

Мерките предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура.

Новият правосъден министър уточни, че тук не става въпрос само за работещите във ВКП, а за всички, които притежават този ранг.

Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а също и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност по време на разследването срещу него.

Реклама

„Заложено е още разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията“, смята Демерджиев.

Той подчерта, че специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира в момента.

Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да извършват тази дейност.

Новият служебен министър на правосъдието коментира още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди във функционирането на ВСС.

Според него през последните месеци Висшият съдебен съвет бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от сериозно и важно обществено значение, а така проблемите се трупат.

Служебният министър на правосъдието смята, че трябва да се намери баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия съдебен съвет.

Според Демерджиев трябва да има промени и в процедурите за получаване на българско гражданство. Той се обяви за отпадането на така нареченото инвестиционно гражданство, при което се осигурява български паспорт срещу инвестиции у нас.

1 Коментар
  1. […] Играта загрубя! Прокурорът, който подпука Иван Гешев, с… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.