Румен Радев готви изненади за шайката след вота на 14 ноември

0 21 617

Държавният глава Румен Радев и неговият екип вече работят по план, който ще бъде задвижен след предстоящите парламентарни и президентски избори. Задачата е максимално бързо да бъде съставено работещо правителство, което да има не само подкрепата на повечето от партиите в парламента, но и да се ползва широко доверие сред останалите извън него политически сили, научи Narod.bg.

Съветниците на Радев, който е основен фаворит на президентския вот, смятали, че само обединение върху основни приоритети може да заработи, като се има предвид дълбоките различия между отделните формации, които се очаква да намерят място в следващото Народно събрание, пише в. „Галерия“.

Първият и най-важен извод, до който са стигнали от екипа на Радев, е да не се налага на ярка политическа фигура за премиер, която би очертала още по-отчетливо разделителните линии между отделните партии. Без значение с мандата на коя партия или формация ще бъде предложено за гласуване правителство, от екипа на президента са убедени, че министър-председателят трябва да е консенсусна фигура. Най-вероятно партиите, подкрепящи Правителството, ще имат по един вицепремиер и министри на квотен принцип, съобразен с парламентарната тежест на всяка една от тях.

Ако се стигне до съгласие за кабинет, подкрепен от БСП, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, разпределението на министерските постове ще е въпрос на сложни и вероятно продължителни преговори между отделните формации.

Най-любопитното е, че по всяка вероятност вторият незаменим министър заедно с премиера ще бъде дипломат от кариерата, равноотдалечен от всички, който ще оглави Министерството на външните работи. В случая се залага на разбирането, че външната политика на България трябва да е резултат от общите усилия на всички водещи политически сили и от ангажиментите, които страната ни е поела досега в международен план като член на Европейския съюз и НАТО.

Реклама

Според политически наблюдатели на процесите у нас, един министър на външните работи трябва да работи в пълен синхрон с „Дондуков“ 2 и двете ведомства да дадат еднопосочни сигнали, като най-сложни в този сектор се очертават политиките спрямо приемането на Северна Македония в Европейския съюз и отношенията с Русия. Твърде възможно е като жест към някой от извънпарламентарните сили, каквито по социологически прогнози се очертават засега да са например „Изправи се бг“ Ние идваме“, и те да получат министерско кресло.

Целта на този план за правителство е да се покаже, че Румен Радев не само не е разединител на нацията, както е упрекван от опонентите си, но е и човек способен да даде възможност на широки обществени кръгове да участват пряко в управлението на държавата. Друг е въпросът, че в България най-трудни са така наречените коалиционни кабинети, начело на които се поставят независими фигури.

Подобни формули са характерни за страни, които са с развити демокрации, а политическото противоборство е на много по-високо равнище от това, което е у нас, смятат някои скептици.

Автор: Борис Крумов

Източник: вестник „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.