Честит празник, България! Еднокнижният Винету страда от СПАБ – Синдром на придобита алергия към буквите (простите хора не водят към светло бъдеще)

2 3 434

Честит ден на будителите!

Не съм сигурен какво точно е да си будител в днешно време. Простащина, нагла агресия, въпиюща некомпетентност, липса на етични и морални ориентири, отричане на науката и достиженията на цивилизацията, политически измамници и мародери, отказ от спазване на правила, конформизъм и еднокнижие, всичко това ни залива като цунами малко островче.

Не съм сигурен какво точно е да си будител в днешно време. Може би да поддържаш надеждата, когато другите са се отказали? Може би да държиш знамето на знанието, когато вълните на простащината те заливат? Може би да поддържаш огъня на свещичката в заобикалящата тъмнина, макар и само да осветиш пътя? Макар и само да дадеш сигнал, че все още мракът не е победил? Макар и само да демонстрираш символ на съпротива срещу кошмара на безпросветието?

Не съм сигурен какво точно е да си будител в днешно време. Но съм сигурен в едно, всеки може да стане. Те, вие, ние, всеки може да стане.

Всеки може да прочете една хубава книга, всеки може да разкаже една полезна история, всеки може да запали един приятел за четенето и науката.

Затова, както винаги пожелавам: Четете повече! Четенето е като много други дейности – с практика се постига съвършенство. Първо ще ви е странно, после ще свикнете, а накрая може и да ви хареса.

Реклама

И се пазете от СПАБ – Синдром на придобита алергия към буквите. Страшна болест е и има ужасен страничен ефект – може да станете Еднокнижен Винету. Но хубавото е, че поне не е наследствена. Лекува се с упоритост, сочене с пръстче по редовете и мърдане на устни при среща с по-дълги думи. Така и се спасявате от поцинковане на мозъка.

Е, в някои случаи може да се стигне до пристрастяване към книгите. И когато липсват, настъпва абстиненция. Може да се преодолее само с нови дози книги. Знам, звучи страшно. Фактически се шегувам. Прекрасно е!

Четенето ще ви помогне да разграничите науката от фалшивите новини. Четенето ще ви помогне да прозрете зад лъжите на политическите измамници. Четенето ще ви помогне да не гласувате за прости хора.

Защото простите хора няма как да ви поведат към бъдещето. Защото простите хора могат само да ви излъжат. И да ви ограбят. И да ви въвлекат в бездната на простотията, където царуват необезпокоявани. Единственото ви оръжие срещу простотията е четенето! То е вашето спасение.

Така че – четете повече. Честит празник! На всички четящи. Вие сте будителите на съвременна България!

Усмихнат ден!

Пост на комуникационния експерт Любомир Аламанов по случай Деня на народните будители, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
  1. Затвор за тиквата казва

    Това е най – срамния период от нашата история. Да се оставим 12 години да ни облъчва един психично болен нарцис, необразован, но със самочувствие на на многознайко, мутра, крадец, простак. В нормална държава този разбойник отдавна да е в затвора и забравен от всички, но тук си има прокурор. Мафиотска територия!

  2. Кака Милка, централен статистически архив казва

    Другото название на СПАБ се нарична АНАЛ-фабет-изъм ! Аналфабетизма е необратим недъг, държи придобилия го, до живот!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.