Гешев, омитай се! Прокуратурата тайно прекрати делото за откраднати 700 000 лв. срещу кмета от ГЕРБ Иван Тотев

1 7 468

Главният прокурор Иван Гешев трябва да освободи поста от днес за вчера! Наказателното производство срещу бившия пловдивски кмет Иван Тотев за злоупотреби със средствата за местния зоопарк тихомълком е било прекратено от подопечната на Гешев прокуратура в началото на годината, дочу Narod.bg.

Прекратено е и делото срещу другите двама обвиняеми – бившия зам.-кмет Димитър Кацарски и бившия кмет на район „Западен“ Димитър Колев.

Капитал“ потърси повече информация от прокуратурата за това дело и причините да бъде прекратено, но получихме единствено потвърждение за факта на прекратяването. Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви, че наблюдаващият делото прокурор е в продължителен болничен и до завръщането му на работа няма начин да бъде поискано разрешение от него за оповестяване на каквато и да е информация.

Това важи и за случаите, когато делото е прекратено от прокуратурата, каза прокурор Кръстев. Така делото срещу Иван Тотев става поредното шумно обявено разследване срещу политик, водено от Специализираната прокуратура, което бива прекратено без обяснение, напълно непрозрачно за мотивите и установените факти. (Повече за провалените политически дела на прокуратурата, образувани през този период)

Прокуратурата не желае да отговаря каква е причината навремето това дело да се превърне във водеща новина и кои са прокурорите, станали причина за това развитие на нещата.

Но едва ли има съмнение, че и този прокурорски ажиотаж е политически генериран. Всъщност, ако се проследи развитието на делото паралелно с политическата съдба на Тотев през последните години, то е поредна илюстрация как прокуратурата играе като политически лост във вътрешно партийни интриги, а и в разчистване на бизнес територия.

Дълбок кадър на ГЕРБ

Тотев е дълбок кадър на ГЕРБ. В момента е втори в пловдивската листа на партията за предстоящите парламентарни избори след бившия премиер Бойко Борисов, което де факто гарантира мястото му в следващото Народно събрание.

Тотев беше депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание, както и в последните два набързо приключили парламента. Той е лидер на местната структура на партията в Пловдив и един от учредителите й през 2006 г. През 2009 г. е назначен от Борисов за областен управител на града.

През 2017 г. образуваното срещу него дело за зоопарка стана повод прокуратурата да поиска отстраняването му от кметския пост. Първоначално Окръжен съд – Пловдив, уважи искането, но седмица по-късно Пловдивският апелативен съд (ПАС) го отхвърли. Тотев запази поста си, но на местните избори през 2019 г. той обяви, че няма да се кандидатира за трети кметски мандат.

Като мотив за решението да се откаже от кметската надпревара изтъкна, че след осем години начело на втория по големина град има нужда от почивка. Но коментарите тогава бяха, че истинската причина е, че към онзи момент Тотев е в немилост пред върхушката на партията. За това свидетелства недоволството, което изрази Бойко Борисов по отношение на Тотев по време на националното събрание на ГЕРБ същата година.

Реклама

В изказването си пред делегатите Борисов на два пъти отправи остри критики както лично към Тотев, така и към хора от кметския му екип. Публичното недоволство на Борисов беше предшествано първо от ареста на кмета на район „Северен“ Ральо Ралев за злоупотреба със служебно положение, който стана след подаден сигнал от бизнесмен лично до премиера Борисов. По същата схема – чрез сигнал до Борисов, беше отстранен и дългогодишният зам.-кмет по строителството на Пловдив Димитър Кацарски, който беше подсъдим и по делото за зоопарка.

Обвинението

През 2017 г. Тотев бе обвинен за престъпление по служба при изграждането на зоопарка в града, като първоначално досъдебното производство се водеше от специализираното звено „Антикорупция“ на Софийската градска прокуратура (СГП), а обвинителният акт беше внесен в Пловдивския окръжен съд. После подсъдността на тези дела бе сменена с промяна в законодателството през ноември 2017 г., с което се разшири за пореден път подсъдността на специализирания съд и делото бе поето от спецправосъдието.

Според обвинението Тотев е нарушил служебните си задължения при възлагането на обществените поръчки по проекта за зоопарка – между 30 април 2014 г. и 29 юли 2015 г., като изпълнителят „Запрянови 03“ ООД е избран с пряко договаряне.

Освен това процедурата е била проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ, без одобрена количествено-стойностна сметка и др. Към момента на сключване на договора не е бил изготвен и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания към строежите и не е било издадено разрешение за строеж, твърди прокуратурата.

Според обвинението Тотев е извършил тези нарушения с цел да набави облага за дружеството изпълнител в размер на почти 700 хил. лв., което е и щетата за община Пловдив.

Димитър Кацарски и Димитър Колев са обвинени като съучастници на Тотев, които умишлено са го улеснили да извърши престъплението. Кацарски е бил назначен от Тотев за председател на комисията по избор на изпълнител на проекта за зоокъта.

Именно той е предложил на кмета откритата процедура за избор на строител да бъде прекратена и така дал възможност на Тотев да открие другата процедура – договаряне без обявление. Колев пък е обвинен, че на 28 юли 2015 г. е сключил договор за консултантска дейност и строителен надзор, без район „Западен“, в рамките на който се намира зоопаркът, въобще да е страна по договора.

Поредното безмълвно прекратено дело

След като Окръжен съд – Пловдив, изпрати делото в спецсъда заради междувременно сменената подсъдност, през юли 2018 г.

Специализираният наказателен съд върна делото на спецпрокуратурата – заради констатирани съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, които пречат на осъществяване на защитата. Сред констатациите на съда е и заключението, че от обвинителния акт не става ясно с кои точно действия подсъдимите са извършили престъплението, за което са обвинени. Оттам нататък това дело потъна в неизвестност.

1 Коментар
  1. майната казва

    Да те изберат за да ограбваш избирателите ? Това само тук го има, благодарение на Братиньо, Цацата и Гешевта ! Ние и кочина не сме и там има ред.!!! Държава на анархокомунисти сме, това сме ние !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.