Конституционният съд мутира – вече е зъл враг на демокрацията в услуга на олигарсите

6 3 347

Аз имам редица критики срещу Конституцията. Участвал съм през политическата си младост в гладна стачка, която целеше да провали нейното приемане. Но тази стачка всъщност бе не заради съдържанието на Конституцията, а по други, много остри политически причини.

Не е предмет на настоящия коментар, ала ще поясня набързо и схематично. Луканов, Лилов и Со. се бяха договорили с Дертлиев, Дренчев и Со., че като се приеме Конституцията, Великото народно събрание ще се трансформира в Обикновено и още цели две години и половина БСП (к) ще имат контрол върху три четвърти от гласовете, а ние от СДС – върху една четвърт от гласовете.

И понеже ВНС бе свикано за да приеме нова Конституция, то като то се провали в тази задача, ще трябва да се разпусне и да се премине към нови избори!

Новата, сиреч сегашната Конституция с 90% от своето съдържание е списък от благи и демократични намерения и пожелания, но 10% от съдържанието й е опасно антидемократично и то изпълни главната си функция – получи се точно този провален Преход – проолигархичен, с клептоманско разграбване на национално богатство, с преминаване на политическите лостове в соцдържавата в икономическа мощ и оттам – в политически контрол над похитената държава в ръцете на наследниците на висшата прослойка на ДС и БКП и на техните трибуквия, касиери, явочници, доносници, охранители и овчарки, добермани и питбули.

Сред тези 10% вредно съдържание, макар и не с фатално по принцип значение е създаването на един пост и една институция, които са безнравствено синекурни, безполезно ненужни, безсмислено излишни и безбожно скъпи за българския данъкоплатец.

Постът е на вицепрезидента.

В Европа от Атлантика и чак до Тихия океан няма другаде такъв пост. Това е най-големият и най-конституционно учреденият безделник в държавата! Декоративен пост за склонни към лентяйство персони, на които не им пука, че всъщност не правят нищо, освен да си клатят краката и понякога с нескопосани интервюта да ни напомнят напразно, че ги има.

Институцията е Конституционният съд.

Реклама

В него 12 високо компетентни на теория юристи, на практика не правят почти нищо, имат по 0,83% дела на човек годишно, а са най-високо платените чиновници в страната с най-изобилни привилегии. Общ, колективен синекур, който гарантира 9 години шапка на тояга и преливане от пусто в празно.

Един „адаш”, с агентурен псевдоним еднакъв с моето име, изкара деветгодишния си синекур, обикаляйки като куфар стадионите по света с парите на „Левски” и БФС, а работата, която свърши в битността си на конституционен съдия бе да гласува срещу разкриването на собственото си досие на доносник на ДС.

Досега Конституционният съд бе безполезен и бездеен, заплатите си вървяха, каквото трябваше бе гласувано, експерти пишеха каквито трябва становища, а конституционните съдии лениво гласуваха от дъжд на вятър и след дъжд качулка.

Но ето, че само за два дни в потрес видях, че синекурният Конституционен съд е мутирал в нещо вредно и опасно. Той показа едно уродливо, грозно лице.

И стана безпощадно ясно, че Конституционният съд може лека-полека да се превърне в чудовище – архаично, атавистично, алогично и антидемократично. Толкова упадъчност и реакционност, схоластичност и догматичност се разнесе от него, че аз си казах – това не може да бъде съвременна институция, това е жив труп. Все още жив, но вече труп.

Заедно с главния прокурор, чиито потресаващи недъзи и вреди се виждат от всички, оказа се, че без да го усетим и без да го забележим, ние сме се сдобили с още една институция, която е зъл враг на демокрацията – Конституционният съд.

И понеже се знае кой е назначил или избрал тези хора, като видим как те са гласували вчера и днес, можем да започнем с това – да поискаме обяснение и дори политическа сметка от онези, които са ги назначили или избрали. Защото волно или неволно, те са натрапили на обществото ни този институционален инструмент на регреса и абсурда.

Проф. Николай Слатински, съветник по национална сигурност на президента Георги Първанов, публикация на „Уикенд”, заглавието е на Narod.bg

6 Коментара
 1. !!! казва

  То държавните хрантутници са около 450 000, та 9 по-вече или по-малко…

 2. Иван Вазов казва

  Бахтъ у мръсното влечуго

 3. Иванов казва

  „Височайши трупове“ – хубав италиански филм от 70-те, актуален и сега.

 4. Едуард Петров казва

  Нетърпимо е!

 5. Кака Милка, централен статистически архив казва

  В 101% съм съгласана с професор Слатински!

 6. Ангел Петков казва

  Всеки друг, може би, би имал право да се изкаже срещу Конституцията на РБ. Но този неинженер, недепутат, бастунче на един ОЗ полковник (който пък го научи да пише относително правилно граматично), личен прислужник на Елка Константинова (заради която се правеше на гладуващ), отхвърлен и забравен приплака на пияницата Вежди, който му намери някакъв доход, а по-късно лицемерно бе приблан от Георги Първанов за един мандат в Президентството, на което това дребно човече отговори с ред лъжи и упреци,събрани в книга. Което не му пречи да се представя за „Съветник по националната сигурност на Президента…“ А става дума за неграмотно новопослушно професорче… Непригодно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.