Кой управлява „Има такъв народ”?

2 5 636

Слави Трифонов не е обикновен политик и това се вижда дори и в провалите му. Рядко в българската политика се е случвало някоя партия да загуби толкова много за толкова кратко време, колкото „Има такъв народ“ (ИТН). Само преди три месеца тя беше първа политическа сила, а на изборите сега, изглежда, ще се бори за четвъртото място.

Въпреки спада обаче и въпреки споровете с другите партии в последния парламент ИТН, изглежда, още се припознава като възможен партньор в евентуална коалиция с „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и може би БСП. Шансът партията на Слави да участва в правителството обаче идва и с няколко въпроса:

•       Кой всъщност управлява ИТН

•       Монолитна ли е партията или вътре в нея има конфликти

•       Може ли да бъде пробита от „нерегламентирани“ външни влияния

Отговорите на тези въпроси могат да се намерят в интензивната върволица от събития около последните два парламента. Да започнем с тази история:

Средата на август. Първата политическа сила на извънредните избори на 11 юли – ИТН вече е върнала на президента Румен Радев неуспешния си мандат за съставяне на правителство, припомня „Капитал”.

Втората партия ГЕРБ – също. И докато всички очакват връчването на третия, последен, мандат, готвейки се за поредния за тази година извънреден вот, ръководството на ИТН събира депутатите в партийната централа на среща, на която изненадващо присъства и лидерът Слави Трифонов.

Дотогава той управлява парламентарната група чрез „наместниците“ си в Народното събрание – зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, който оглавява и групата на ИТН, и организационният секретар Виктория Василева. Основната комуникация на Слави Трифонов с членовете на партията и с избирателите й е минава през статуси във facebook.

Всъщност това е вторият път, когато лидерът на формацията се среща „очи в очи“ с депутатите й. Предишният е, когато ИТН влезе за пръв път в Народното събрание след парламентарните избори през април.

За присъствието „на живо“ на Трифонов в централата в НДК обаче има сериозна причина. Сред част от депутатите от формацията започва да зрее недоволство от провала (за втори път) на ръководството да състави правителство, както и заради това, че за трети път в рамките на около половин година трябва да се явят на избори и да търсят начин да финансират кампанията си.

Според областни координатори на формацията те не получават от централата на партията средства за финансиране за изборите, а вместо това ръководството осигурява участието на част от тях в телевизия ⅞, като счита, че това е достатъчно за популяризирането им.

Към момента на срещата двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев все още не са обявили намеренията си за участие в политиката, но слуховете за включването им в поредния извънреден за тази година вот със свой политически проект вървят с пълна сила, както и този, че близки до Трифонов съветници от партията се готвят да „емигрират“ към новата формация.

По време на срещата според присъствали на нея лидерът на ИТН заявява, че не може да спре никого да напусне партията, а на „нарочените“ за предатели, които отричат да имат такива намерения, е предложено да се подложат на детектора на лъжата, за да докажат лоялността си към формацията.

Бивши депутати твърдят, че тази мнителност на ръководството на ИТН към собствените й партийни активисти се е проявявала и друг път, като на „провинилите се“ също се е налагало да минават през полиграф. Резултатите му доказвали или отхвърляли подозрения на Слави Трифонов и тесния кръг около него към конкретни хора.

От какво се притесниха Трифонов и сценаристите

Твърде вероятно е към онзи момент през август Трифонов и сценаристите вече да са били наясно, че започва спад в доверието към формацията заради двата провалени парламента. С личната поява на лидера на ИТН пред депутатите те вероятно са се опитвали да предотвратят по-големи щети, свързани с изтичането не само на симпатизанти към други формации, но и на депутати и партийни активисти.

С днешна дата част от тези опасения изглеждат съвсем реални. Според последните социологически проучвания подкрепата за ИТН се е свила наполовина в сравнение с резултата на партията от последните парламентарни избори през юли – от малко над 24% до около 12%, като очакванията са, че една немалка част от избирателите на ИТН ще се преориентират към политическия проект „Продължаваме промяната“.

Ако този резултат се потвърди и на вота, ще означава, че депутатите от формацията на Трифонов, които в последния парламент бяха 65, в следващия ще бъдат наполовина. Липсата на перспектива пред партийните активисти пък може да предизвика разпад и в местните структури на формацията.

Кой управлява ИТН

През лятото за ръководството на ИТН беше от съществено значение да предотврати евентуална колизия в парламентарната група, в която част от депутатите са и областни или общински координатори на партията. Напрежението сред тях може и да не е много силно, но със сигурност се усеща.

Реклама

Дори и сред народните представители на ИТН няма обяснение за поредицата от самоубийствени ходове от страна на ръководството в последния парламент, които на практика доведоха до неговия разпад. Те започнаха още в деня след парламентарния вот през юли, когато Слави Трифонов обяви състава на първия проектокабинет на ИТН с кандидата за премиер Николай Василев.

Тогава се оказа, че по-голямата част от депутатите на формацията изобщо не са знаели за намерението на лидера на партията, както и за предложените от него кандидати за министри, извън тримата депутати, чиито имена фигурираха в състава на предложеното от Трифонов правителство.

Още по-неприятно изненадани бяха партийните експерти, които изготвиха предизборната програма на ИТН за последните парламентарни избори, защото обявените от Трифонов приоритети на бъдещия кабинет драстично се разминаваха с тези от официалната програма.

И до днес няма обяснение как и на какъв принцип са били избрани хората, които бяха номинирани за министри в проектокабинета „Василев“, освен очевидното – че решението е взето в изключително тесен кръг между Трифонов и част от сценаристите му, които са и в ръководството на формацията. След като го оттегли, Трифонов заяви, че от доста време познава бившия министър от разпадналата се царска формация НДСВ, който го съветвал по икономическите въпроси.

Едно от обясненията сред бивши депутати за този, меко казано, странен ход на Трифонов беше, че последните проучвания преди вота през юли са предвиждали чувствителна преднина на ИТН пред ГЕРБ и това е дало самочувствие за този ход.

Обявяването му обаче, въпреки че беше ясно, че партията ще има само 65 депутати, изглеждаше като опит за извиване на ръцете на евентуалните партньори на ИТН в новия парламент и оправдание за неговия разпад впоследствие.

Предложеният пък от днес за утре втори вариант на правителство с кандидат за премиер депутатът Пламен Николов, в което имаше повече депутати, номинирани за министри, изглеждаше като унижение за тях, защото беше пределно ясно, че такъв кабинет няма как да мине.

Появата на Слави Трифонов пред депутатите през август вероятно е имала и още една цел – да покаже, че всичко, което се случва в 46-ото Народно събрание, става с неговата санкция.

В последните два кратки парламента той беше делегирал правомощията да управляват групата и партията на Тошко Йорданов и на Виктория Василева без яснота дали всичко, което се случва в парламентарната група, е съгласувано с него. Това заедно със слуховете за здравословното състояние на Трифонов създаваше усещането сред депутатите от ИТН, че част от решенията се вземат извън лидера на партията.

Още повече че на няколко пъти в публичните си изяви Йорданов и Василева се разминаваха в позициите си. Като резултат от това след фиаското около преговорите за правителството и отправените груби обвинения от страна на Йорданов към потенциалните партньори на ИТН в парламента пред медиите започна да се появява другият заместник в партията и депутат Ивайло Вълчев.

Как функционираше групата

По-голямата част от депутатите от ИТН в последния парламент нямаха яснота и как и на какъв принцип се внасят законопроектите на формацията в последния парламент.

Заради краткия му живот приетите промени в закони бяха пренебрежимо малко, но впечатление направи внесената в комисията по земеделие от депутата Пламен Абровски промяна в Закона за лова, която предвиждаше 15 на сто от годишната вноска за стопанисване на дивеча в ловните стопанства и участъци да постъпва в Националното ловно сдружение с мотива, че така ще се преодолеят последствията от африканската чума по свинете.

До приемането на това предложение така и не се стигна, но колеги на Абровски го определиха като „лобистко“, а депутати от ИТН предположиха, че законопроектът е внесен „заради поет ангажимент от страна на ръководството към някого“.

Изненада в парламентарната група беше и опитът да се започне процедурата за избор на председател на БНБ, въпреки че беше ясно, че това няма как да стане в ограниченото време, с което разполагаше предишният парламент.

Тя беше предложена от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, който се сочеше като един от претендентите за поста и дори негови колеги от другите парламентарни групи твърдяха, че в началото на работата на 46-ото Народно събрание лично той е сондирал с тях дали са склонни да го подкрепят.

Макар че процедурата си остана само на хартия и така и не стана ясно дали Каримански има намерение да се кандидатира за поста, депутати от ИТН твърдяха, че ходът с поставянето на дневен ред на въпроса за избора на председател на БНБ не е обсъждан в парламентарната група и решението за него най-вероятно е дошло след съгласуване с Йорданов или Василева.

В партийната кухня на ИТН

Двамата на практика отговарят и за партийните структури, където също има недоволство. Преди кампаниите за двата парламентарни вота имаше сътресения в някои областни структури на партията, като например в Плевен и Монтана, където координаторите на формацията шумно напуснаха, недоволни от въведените строги партийни порядки.

Миналата седмица бившата народна представителка от ИТН Галина Иванчева повдигна още малко завесата от вътрешнопартийната кухня на формацията. Тя публикува в профила си във фейсбук предварително подписано заявление пред ЦИК без дата, с което всеки един от тях се отказва от мястото си в парламента, ако бъде избран чрез преференциален вот.

Неофициално бивши депутати намекват и за друг начин от страна на ръководството да държи депутатите си в „крепостническа“ зависимост. Подобно на практиката и в други формации от недалечното минало кандидатите за депутати подписват записи на заповеди за големи суми, които могат да бъдат изискани, ако даден народен представител реши да напусне парламентарната група.

Всичко това накратко означава, че ИТН не стъпва върху особено здрава партийна структура. И ако в близките седмици тя не се позатегне, единият крак на евентуалната бъдеща коалиция от време на време ще проскърцва силно.

2 Коментара
  1. Затвор за тиквата казва

    На въпроса от заглавието : Доган, Простака от СИК, Гешев, Цацаров и цялата мафия. Този дълъг вампир и слугинската му партийка даде много глътки въздух на мафията и надежда на сикаджийската мутра, че му се е разминало.

  2. ИТЪНЯНИН казва

    ГЛУПАЦИ!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.