Narod.bg пита: Пирувал ли по морето бившият МВР шеф Младен Маринов с изритан за бандитизъм полицай и Митко Каратиста (кой е съдружникът в „Делта Гард” Милен Русев?)

0 8 226

МВР при Бойко Рашков влезе в законните си правомощия да бори мутрите и техните метастази, вместо да им слугува в името на чекмеджета и кюлчета, каквато криминална практика ГЕРБ наложи в системата за сигурност пред последното десетилетие.

Новината от вчера, че Вътрешното министерство е направило постъпки за отнемането на лиценза за охрана на „Делта Гард” на Димитър Спасов – Каратиста накара Narod.bg да се поразрови около фирмата, чийто мутри бяха сред биячите на протеста срещу хунтата ГЕРБ от миналото лято.

Наш източник ни посочи и конкретна връзка между разбойниците-охранители и МВР, докато на власт там Младен Маринов, в миналото личен шофьор на боса от СИК Методи Методиев – Мето Илиенски.

При разследването ни изскочиха прелюбопитни детайли, които би трябвало да позаинтересуват прокуратурата, ако още имаме такава. Главен герой е не официалното лице на „Делта Гард” Димитър Спасов – Митко Каратиста, а неговият съдружник в охранителната фирма Марин Милчев Русев.

Оказа се, че 51-годишният фирмаджия е бивш кадър на полицията, уволнен за участие в престъпна банда униформени, спускала чадър над наркотрафиканти.

По-рано днес стана ясно, МВР иска да отнеме лиценза на охранителната фирма „Делта гард“ заради обвиняем съдружник, който не е напуснал дружеството в рамките на 30 дневен срок. За тези подробности съобщиха от вътрешното министерство, ден след като от съобщение на сайта на Главна дирекция „Национална полиция“ се разбра, че е започнала процедура по отнемане на лиценза.

От МВР не уточняват кой съдружик и в какво е обвинен. Проверката наNarod.bg в Търговския регистър обаче показа, че „Делта гард“ е собственост на Димитър Спасов, известен с прякора Митко Каратиста, и Марин Русев – и двамата имат равни дялове.

Според информацията в късния следобед на 27-и октомври представител на фирмата е получил съобщението в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“. Вчера пред „Медиапул“ от компанията твърдяха, че не са запознати с казуса.

От документите в Търговския регистър се разбира, че от 19 октомври Димитър Спасов се опитва да излезе от фирмата, като е подал заявление за прехвърляне на дела си на Марин Русев. Това е и датата, на която МВР е започнала процедурата по отнемането на лиценза. „Дневник“ изпрати въпроси до прокуратурата по темата. Впоследствие те искат от Търговския регистър да спрат вписването на прехвърлянето и ден по-късно отново подновяват искането за прехвърляне.

Реклама

От компанията съобщиха, че на сайта им има позиция във връзка със започнала процедура. Там в рубрика „Новини“ вместо позиция, се открива интервю с Димитър Спасов, с неясен автор. В него Спасов е представен като собственик на компанията. Той нарича акцията на МВР предизборен фойерверк и твърди, че процедурата по отнемане на лиценз отнема много време.

Той не коментира по същество основанието за проверката, а нарича причините – „безпочвени и прекалено елементарни“. „Смехотворно е, че след толкова месеци терор и закани, сътвориха това като резултат, което се надяват да им даде предизборни криле. Цари безпрецедентна некомпетентност от страна на властимащите“, твърди още Спасов.

Името на „Делта гард“ беше посочена от Илия Златанов в разследването на Антикорупционния фонд за „Осемте джуджета“. Там той разказа, че охранители на тази компания са го следвали постоянно и са охранявали бизнеса му. Малко след това стана известно, че те не допускат никой до заводите на „Изамет“ в Дупница. В края на август 2020 година, те го освободиха. Фирмата беше спомената и от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира извън страната, според когото гардове от „Делта гард“ са били сред провокаторите на антиправителствените протести.

Нашият източник допълни информацията с уточнението, че Марин Русев е обвиняемият съдружник, тъй като през 2006 г. е изхвърлен от Първо РПУ-София, където е бил шеф на екип, защото подчинените му мутри в униформа са покровителствали наркобанди в периода 2000-а до 2006-а година.

Един от колегите на Русев дори е бил разследван за отвличането на сина на Венци Стефанов. Димитър Стефанов изчезна безследно на 6 април 2004 г. и оттогава няма ни вест,- ни кост.

Според официалната версия бандити, преоблечени като полицаи , сгащили сина на футболния бос от СИК пред популярното тогава столично заведение „Киара”. Сега излиза, че е възможно въобще не са били преоблечени като полицаи, а да са били ченгетата на Марин Русев.

След дисциплинарното уволнение от МВР бившият вече полицай се сдушва с Митко Каратиста. Идеята им била да си направят тенхи групировки по подобие на ВИС и СИК, само че под полицейски контрол и с униформен чадър, за да беснеят безваказано.

Тук в играта се намесва и вече бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, познат на ъндърграунда като шофьора на Мето Илиенски. Тримата с Каратиста и Марин Русев станали толкова близки, че от години заедно обикаляли кръчмите по морето.

Освен в „Делта Гард”, Димитър Спасов и Марин Русев са съдружници в „Ритейл ООД”, през която пък Митко Каратиста държи „Прицелес Ес” ЕООД.

Очаквайте подробности

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.