НОВИНАТА: НАП погва дедесарски фирми от обръча на ГЕРБ, източили милиони с фиктивни сделки

2 2 866

Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос, съобщиха от приходната агенция.

Според източници на Narod.bg основна цел на проверяващите са фирми от обръча на ГЕРБ, които от години източват ДДС с фиктивни сделки. Вече има и конкретни фирми, които са уличени в измами за милиони, обясни информаторът ни от приходната агенция.

Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от ДДС при внос на стоки от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Ще се контролира и „чистият“ внос, в при който стоките основно от Китай и Турция се внасят и ще се потребяват в България. Тук главният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност на която стоките се обмитяват, но тяхната продажна цена обикновено е десетки до стотици пъти по-висока, като необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.  

Всеки внос на стоки от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде оформен пред митническата администрация, предупреждават от приходната агенция.

Звеното „Фискален контрол“ ще наблюдава движението на стоките, а ревизори ще преглеждат документите за последващите и препродажби. Ще бъдат извършени минимум 10 000 проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Реклама

ФИКТИВНА ДОСТАВКА

Опит за извършване на фиктивна вътреобщностна доставка на над 20 тона месо предотврати „Фискален контрол“ към НАП, със съдействието на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, съобщиха от НАП.

Проверката е стартирала на 25 октомври, когато товарен автомобил се е явил за преминаване на ГКПП Кулата. Водачът на транспортното средство е декларирал пред приходните инспектори, че превозва 32 палета с пилешко и свинско месо от българско търговско дружество, като стоката е предназначена за фирма в Гърция.

Служителите на фискалния пункт са извършили физически оглед на камиона, както и на документите, съпровождащи стоката.

В товарния отсек са открити множество бутилки с минерална вода, като пред тях е имало само 2 реда кашони, съдържащи пилешко месо. При вътреобщностната доставка на фирмата не се начислява ДДС за стоката. Реално обаче не е извършена доставка на посоченото количество месо и по този начин се укриват приходи и ДДС от продажбата му в България.

Образувано е досъдебно производство. Стоката и превозното средство са иззети като веществени доказателства, а НАП извършва ревизия на дружеството.

2 Коментара
  1. МАКЕТО казва

    БАЦУ КЕ ГРИЗНЕ ПАПУРА

  2. Митака казва

    Милиони се прехвърлят в Китай за строителство на кораби и поне половината се връщат по сметки на К&Г Домучиеви извън България. Всички сделки в България са уж сделки за услуги към кораби без ДДС, а реално си е доставка на стоки в това число и за Лудогорец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.