Като истински дон: Анастас Герджиков кадрувал в софийска болница, натискал зам.-министър за оставка (документ)

0 2 646

Кандидатът  за президент професор Анастас Герджиков се опитвал да влияе върху избора на Съвет на директорите в болница „Лозенец“, това става ясно от негово писмо до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров,  с което вестник „Галерия“ разполага.

В писмо от 04 април 2021 година до Кацаров директорът на Софийския университет обвинява заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, че в изявление, тиражирано  от няколко медии е заявил, че 21 преподаватели от университета се водят по щатно разписание в болница „Лозенец“ и получават заплати, без да имат отношение към нейната работа.  Настоява доктор Петров да направи публично извинение, а „защо не и да поеме политическа отговорност“ от негова страна, като го заплашва и със съд за обезщетения. След това твърди, че д-р Петров проявява тенденциозно отношение към новия изпълнителен директор на болницата доцент Радосвет Горнев, назначен в началото на юли тази година, поради което настоява за отстраняването на д-р Петров като председател на Комисията по провеждане на конкурса вестник.

Вестник  „Галерия“  потърси за коментар заместник-министър д-р Димитър Петров. Ето какво обясни той:  „Ректорът цитира някакъв сайт, чието име не помня, на който е публикувано  това, което той твърди –  вероятно препечатано и от други сайтове. Обадих се на ректора и му обясних, че  само съм отговорил на въпроса от сайта, че ако има такива договори,  те следва да се прекратят и ще назнача проверка. Такава назначих и още на следващия ден получих доклад от председателя на Съвета на директорите господин Симеонов, че срещу тези трудови договори университетът превежда насреща определена сума. Ректорът обаче продължи разговора с обвинение,  че съм имам тенденциозно отношение към изпълнителния директор доцент Горнев, за да загуби конкурса. Също каза, че има ли някакви търкания с председателя на Съвета на директорите господин Симеонов и че той трябвало да бъде отстранен от Съвета и конкурса и на негово място да бъде назначен представител на университета в лицето на техния адвокат Златимир Орсов, който бе подал документи за конкурса. Само, че на етап оценка на разработка господин Орсов е получил оценка под 4,50, тъй като е представил разработка от няколко страници.  Казах му, че не е негова работа да се меси в конкурсите и в управлението на болницата. Смятам, че това писмо е опит за опит за моя дискредитация, тъй като не може да докаже твърденията си, черпейки информация от интернет.

 Скандалното в случая е, че ректорът и кандидат за президент черпи информация от интернет сайтове. За същото обаче обвините Татяна Дончева, че цитира лъжливи твърдения за него в някакъв сайт. Известно е, че господин Герджиков е близък с бившия дългогодишен шеф на болница „Лозенец“ професор Любомир Спасов, отстранен в началото на юни. Оказва се обаче, че е близък и с новия временно изпълняващ длъжността доцент Радослав Горнев и държи същия да спечели конкурса. И затова иска да смени председателя на комисията в Министерството на здравеопазването.

Реклама

 Ректорът настоявал да сложи в Съвета на директорите и юриста на университета Златимир Орсов, вместо неудобния за него господин Симеонов. Това доказва, че кандидатът за президент Анастас Герджиков иска да кадрува в управлението на болницата, както и в Министерството на здравеопазването, като настоява доктор Петров не само да напусне поста на председател на комисията, но да поеме и политическа отговорност, тоест да подаде оставка.

А какво би станало в бъдеще с презумцията за разделение на властите, ако професор Герджиков стане президент?

 Самият  конкурс е прекратен от министър Кацаров 10 дни преди появата на това писмо преди третия последен етап с мотива, че доцент Горнев не е публикувал годишния финансов отчет за 2020-та година и без да е ясно дали има връзка с действията на ректора.

 Автор: Григор Коларов

Източник: в. „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.