Гергов, вън! Общинарите във Варна пресякоха далаверата на червения олигарх и ГЕРБ с Пловдивския панаир

4 2 369

Варна отсвири Свинаря на Гоце Георги Гергов! Преди минути Общинският съвет в морската столица отказа да узакони далаверата с „Дупката” във Варна, чрез която червеният олигарх в колаборация с кмета на ГЕРБ Иван Портних щеше да придоби пълен контрол над Пловдивския панаир. За казуса алармира първо Narod.bg.

Заседанието на Варненския общински съвет бе насрочено за 10 часа днес. То е неприсъствено и се предава в в YouTube канала на институцията.

Съветниците трябваше да разгледат докладна записка от кмета на Варна – гербопитека Иван Портних, в която се предлага общината да апортира акциите, които притежава в „Междуроден панаир – Пловдив“, като по този начин се увеличи капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“ на Георги Гергов. Акциите на община Варна представляват 29 % от капитала на Пловдивския панаир.

Така червеният олигарх щеше да стане пълновластен господар на панаира, но, учудващо, общинарите в морската столица пресякоха далаверата.

Схема, която щеше да позволи на пловдивския бизнесмен да придобие напълно контрола над Пловдивския панаир, бе задействана от община Варна, контролирана от кмета на ГЕРБ Иман Портних. Успоредни действия първоначално бяха предприети и в комисиите на пловдивския Общински съвет, а после – спрени. Но те реално са без значение, ключът е във Варна, а тя отказа да се даде на мафиотската БСП-ГЕРБ клика.

Сагата има богата предистория. И трите правителства на ГЕРБ приоритетно се занимаваха с т. нар. Дупка във Варна – празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи.

През втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна комбинация, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката.

Идеята (уж) бе градът да облагороди терена, след като го придобие. Пловдив трябваше да вземе другата част от държавните акции. След серия гръмки скандали намеренията пропаднаха и централното ръководство на ГЕРБ нареди Варна да върне подарения дял от Панаира. През май 2017 г. съветът гласува такова решение. Пловдив пък се бе отказал сам по-рано, припомня „Сега”.

Тия дни обаче изненадващо се оказа, че подарените от държавата 29% в Панаира все още са притежание на община Варна. По неясни причини цели четири години кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на общинския съвет.

Варненци така и не са известени за запазените акции. А сега пионката на Баце Иван Портних предлага на съветниците тези акции да се прехвърлят в „Пълдин Туринвест“ – контролирано от Гергов дружество, което притежава 51% от Панаира.

С прехвърлянето капиталът на „Пълдин Туринвест“ ще бъде увеличен, с което пък ще нарасне делът на това дружество в Панаира. Така Гергов ще контролира в Панаира вече около 80%.

Реклама

Гербопитекът Портних мотивира прехвърлянето на акциите с трудностите на Панаира през пандемията – не се организирали изложения, липсвали други дейности и т.н.

А „Пълдин Туринвест“ била доста по-сигурна фирма, предлагала много повече възможности за развитие. Предложението на Портних до съветниците е предшествано от заявление на Гергов за прехвърляне на дела със същите обяснения.   

Община Пловдив е замесена дотолкова, доколкото притежава 25% от „Пълдин Туринвест“. При увеличението на капитала на това дружеството делът й ще намалее. Но и да се възпротиви община Пловдив, гласът й не е решаващ. Казусът се придвижи из комисиите на Общинския съвет, но по последна информация няма да бъде внесен на сесията, която, също като варненската, е планирана за утре.

Любопитно е, че по сходен начин – чрез увеличение на капитала – община Пловдив загуби контрола над „Пълдин Туринвест“ в годините назад. В крайна сметка сега, ако варненската схема се беше реализирала, Гергов щеше придобие контрола в Панаира, който не успя да получи през 2017 г. след провала на сделката с Дупката.

Всичките текущи ходове станаха известни благодарение на пловдивския съветник Веселина Александрова. А общинарите от двата града на формацията излязоха с обща декларация: „Призоваваме Общински съвет – Варна да не приема предложението на кмета за апортиране акциите на община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин Туринвест“ АД!

Ако бъде прието, крайният резултат ще е, че Георги Гергов ще овладее окончателно Панаира и нито община Пловдив, нито община Варна ще могат да влияят на вземаните решения.

(…) Сега се внася за гласуване съгласие тези акции да бъдат прехвърлени в собственост на „Пълдин Туринвест“ АД, с което действие „Пълдин Туринвест“ АД ще стане собственик на 79.3 % от „Международен панаир Пловдив“ АД, даващи му квалифицирано мнозинство при вземането на решения. (…) Наложително е кметът на гр. Варна публично да даде обяснения защо не е изпълнил решение на общинския съвет“.

Междувременно варненската Дупка си стои все така празна – макар че през 2018 г., при третото правителство на ГЕРБ, общината я откупи от Гергов. Парите, естествено, бяха осигурени от държавния бюджет:

ПРИВАТИЗАЦИЯ!

Междувременно стана ясно, че Министерството на икономиката е пратило становище в община Варна. В него се казва, че замисленото прехвърляне на акциите е приватизация по смисъла на закона и съответните процедури не бива да бъдат пренебрегвани.

„При гласуване на текста на съответната точка от дневния ред на съвета  се създават предпоставки за заобикаляне на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и се допуска нарушение на установения ред за извършване на приватизационната сделка“, заявява министерството. То твърди още, че нито някога е уведомявано, нито му е бил предлаган договор община Варна да му даде акциите от Панаира.  

4 Коментара
 1. Stan казва

  Този ЯЗОВЕЦ ( Гергов ) не се наяде!
  Свинарю, след катафалката няма нищо освен изпращачи!!!

 2. Бай Ставри от ЦСЗ казва

  Свинята е много гадна 1

 3. ИСТИНАТА казва

  А бе, ТОЗИ Гергов, не беше ли от „бсп“?! А, сега от „герб“?! А, що е ТО „бсп“? А, що е ТО „герб“? А, „дпс“? А,…….?! ТОВА ВСИЧКОТО НЕ е ли, ЕДНО ЦЯЛО? РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ!?!?!? Е, колко ТОЧНО казано!!! Нали така, НАРОДЕ????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.