Още се карат кой да усвои парите: София губи 10 млн. заради Йорданка Фандъкова (герберите искат и Борисовата градина)

0 1 370

Една година и осем месеца след като се пребори за 10 милиона от ЕС за ремонта на историческата част на Борисовата градина, Столичната община все още не е обявила процедури за избор на изпълнител и на практика парите вече са под въпрос, дочу Narod.bg.

Въпреки гражданския отпор и възраженията на някои съветници тогава беше планирано ремонтът да започне тази година и да завърши през 2023 г.

Ако е искала да се вмести в този график общината, контролирана от кмета от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, би следвало да обяви една година по-рано търга и да има достатъчно време за приключването на процедурата, тъй като често има жалби, които забавят процеса.

Сегашното забавяне пък може да постави под риск финансирането или да стане повод за претупването на ремонта, за да се спазят сроковете.

Ремонт по бързата писта

Общината първоначално бързаше много за този ремонт – администрацията реши да кандидатства за 10.3 млн. лв. без ДДС по програма „Региони в растеж“ в последния възможен ден – 31.12.2019 г.

Реклама

После през февруари поиска общинските съветници да гласуват на практика вече взето решение, за да задейства ремонт по проект, за който никой не беше чувал.

Това логично доведе до въпроса за какво е цялото това бързане, дали има смисъл реално от такъв ремонт и кой е преценил, че има, или всичко се прави само за да се „усвоят едни пари“, каквито притеснения бяха заявени от общински съветници от „Демократична България“ и от независимия Борис Бонев.

Още повече че Подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина все още не е приет и предстоят още обществени обсъждания.

В крайна сметка кметството е сключило договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж“ на 5 април 2021 г., става ясно от отговори от зам.-кмета по екологията Десислава Билева на въпроси на „Капитал“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

В тях се казва още, че „за всички дейности, включени в проектното предложение, е предвидено провеждане на процедури за избор на изпълнител и при спазване на разпоредбите по Закона за обществените поръчки“.

Заради това, че не е започнала никакви „дейности“ обаче, общината не е поискала полагащото ѝ се авансово плащане. Иначе тя трябва да осигури средства в размер 1.3 млн. лв. от общо 10.3 млн. лв. става ясно от справката в ИСУН.

От район „Средец“ пък обясниха за „Капитал“, че процедурата по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), която е част от пътя към задвижване на процеса по ремонта, е приключила и тогава не е имало становища.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.