Има ли изненадани? Бойко и Копейкин заиграха в един отбор срещу служебния кабинет с опорката за ваксините

5 3 672

Какво е общото между лидера на финансираната от Москва партия „Възраждане” Костадин Костадинов – Костя Копейкин и председателят на ГЕРБ и бивш премиер – сикаджията Бойко Борисов? Отговорът на този въпрос е лесен. В последните два дни и двамата яхнаха публично опорката срещу служебния кабинет, че в България се поставят ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, установи Narod.bg.

Костя Копейкин уж протестираше срещу ГЕРБ, накрая се включи в мръсната игра на Баце

Нещо повече – и Костадинов, и Борисов ползват една и съща лексика, твърдейки, че става дума за “престъпление”.

Думите им, споделяни многократно в социалните медии, станаха повод за официално становище на Министерството на здравеопазването. От там съобщиха, че в България не се прилагат с ваксини с изтекъл срок на годност, предаде „Свободна Европа”.

“При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България се прилагат единствено ваксини, чийто срок на годност е в съотстветствие с разрешението им за употреба”, казват от здравното министерство.

Причината за твърденията и на Борисов, и на Костадинов е, че в през октомври в България се поставят ваксини на Pfizer, на чиито опаковки е записано да се ползват преди края на септември 2021 г. В началото на септември обаче Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) удължи официално срока на годност на ваксините от половин година на девет месеца.

Ето защо препаратите, които при първоначалното производство са означени като най-добри до „септември“ на практика са в срок на годност до декември.

Твърденията на Баце и Копейкин

Реклама

Позицията на здравните власти беше публикувана часове след изказването на бившия премиер от СИК Борисов, който каза, че населението се ваксинира с препарати с изтекъл срок на годност.

„Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е?“, попита лидерът на ГЕРБ.

Ден по-рано, в събота, кандидатът за президент и лидер на антизападната партия “Възраждане” Костадин Костадинов, уличен, че с партийната субсидия е вдигнал палат на морския бряг, публикува в профила си във фейсбук клип, в който се твърди, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

На кадрите се вижда жена, която отива във ваксинационен пункт да се имунизра. Непосредствено преди да ѝ бъде поставена дозата, от медицинските лица разбира, че медикаментът на Pfizer е с изтекъл срок през септември.

Лекарите ѝ обясняват, че самите те са ваксинирани с тези медикаменти. “Тя е като лекарство, има право да се поставят до 6 месеца след поставянето. Вече всеки сам си преценява дали иска“, обяснява дамата, която прави имунизацията.

Пациентката обаче снима флакона, на който се вижда и датата, до която ваксината е най-добра. Когато пациентката изказва недоумение защо това не се знае, от екипа ѝ отговарят да се обърне към РЗИ.

„Съвсем скоро го позволиха, на европейско ниво го позволиха”, казват от екипа.

Видеото е придружено с коментар от Костадинов. “Слагат ни ваксини с ИЗТЕКЪЛ срок”, пише той. И призовава: “Споделете, за да научат повече хора за поредното престъпление срещу българския народ”.

5 Коментара
 1. Иванов казва

  Вие работите за Радев, службашите му и за чужди интереси! А Костадинов няма нищо общо с ГЕРБ и колкото и да се опитвате да го оплювате с какви ли не статии, просто не хваща дикиш…

 2. бай митю казва

  копейкин е долна, гадна и злобна твар. имаше пуснати снимки от протестите, на които това злобно същество с дръжка от знаме налагаше полицаи. да не би нещо да му направиха на този продажен еничарин? абсолютно нищо! и той, и боко, са родоостъпници злобни!

 3. Ime казва

  Не знам, ама някак си стана така че точно този за когото гласувах (Радев) , започна да въвежда медицински фашизъм. На фона на това което става в момента се питам какво толкова не му харесвахме на Боко тиквата? Баси иронията….

 4. ИСТИНАТА казва

  Добре де,и все пак,КОГА са ЗАКУПЕНИ така наречените ваксини,и КАКЪВ е ГАРАНЦИОННИЯТ им СРОК?! КОЙ,КОЙ,КОЙ ще КАЖЕ????????????????????????????????????????

 5. Питанка казва

  А на колко места има хладилници за съхранение на ваксините при –70°С ?! Щото май ваксините са не само с изтекъл срок на годност, но и неправилно съхранявани благодарение на БОКо-вия НОЩ с ваксинационните кражби за стотици милиони!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.