КПКОНПИ е бухалка на ГЕРБ! Сотир Цацаров изпра далаверите на заместника на Коце Ботокса – Димитър Буланов

1 2 146

Оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) продължава да е откровена бухалка на ГЕРБ, разкри Narod.bg.

Уж антикорупционната комисия издава индулгенции на хората, свързани с предишното управление на мутрата Бойко Борисов, които служебното правителство отстрани от длъжност заради данни за смайващи нарушения.

Най-пресният случай е обявеното в сряда решение на КПКОНПИ, в което се сочи, че няма установен конфликт на интереси при предишния директор и председател на борда на „Александровска“ проф. д-р Димитър Буланов, който сега е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет.

За периода, в който е оглавявал „Александровска“, проф. Буланов е работил почти през цялото време по четири различни договора, а от май до юли т.г. даже е бил в пет различни правоотношения с болницата и Медицинския университет, предаде „Капитал“.

Той е бил едновременно независим член и председател на борда на УМБАЛ „Александровска“, за което е получавал възнаграждение, консултант на болницата по граждански договор и служител на същата болница на трудов договор, но в неплатен отпуск.

В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател в този факултет, а „Александровска“ е университетската болница към него. Същевременно през март т.г. той е декларирал пред Агенцията за публичните предприятия, че няма правоотношения с Александровска болница, която е управлявал през последните осем години, докато в същото време се води на трудов и граждански договор в нея.

Според юристи, с които „Капитал“ се консултира, това е документ с невярно съдържание. А понеже това удостоверяване се дължи по закон, подобно поведение би следвало да се квалифицира като престъпление или най-малкото прокуратурата би следвало да се заинтересува и самосезира. Нещо, което не се случва.

Денонощна заетост

Проф. д-р Димитър Буланов е хирург в Александровска болница и преподавател в Медицинския факултет на Медицинския университет – София, чиято основна база за обучение е Александровска болница.

Осем години до средата на 2020 г. проф. Буланов е и заместник-директор на Александровска болница, чийто директор през цялото време е проф. Костадин Ангелов, познат повече като Коце Ботокса.

След като през 2021 г. Ангелов е назначен за министър, той пък назначава Буланов за изпълнителен директор на „Александровска“. Директорството продължава няколко месеца, тъй като Буланов е избран за декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и не може да съвместява двете длъжности.

Затова Ангелов го преназначава за независим член и председател на борда на директорите на „Александровска“. Като председател на борда Буланов подписва трудов договор с „Александровска“ през октомври миналата година, като излиза в неплатен отпуск, в какъвто е и до момента.

През пролетта, когато здравният министър Ангелов обявява конкурси за бордовете на всички държавни болници, професорът кандидатства отново за независим член на борда на директорите на „Александровска“, а по Закона за публичните предприятия независимите членове нямат право да бъдат служители на предприятието, в чийто борд са.

Реклама

Проф. Буланов декларира пред Агенцията за публични предприятия, че няма никакво отношения с Александровска болница. Междувременно освен трудовия договор той е сключил и граждански договор за консултантски услуги с „Александровска“.

Така към месец май тази година той се води на работа на пет места – в неплатен отпуск от „Александровска“, на граждански договор с „Александровска“, председател на борда на „Александровска“, декан на Медицинския факултет и преподавател в Медицинския факултет.

КПКОНПИ: Формално Буланов не се е договорил сам със себе си, а с подчинената си

Антикорупционната комисия се самосезира по публикациите на „Капитал“, но явно целта не е била да провери фактите, а да ги омаловажи, защото си е затворила очите и за попълването на документи с невярно съдържание, и за явния конфликт на интереси в случая с петте работни места на професора.

Решението на Комисията все още не е публикувано, това ще стане след време. Същевременно, от прессъобщението на комисията, обявено в сряда, само три енигматични изречения са посветени на мотивите, с които се приема, че в случая с проф. Буланов няма конфликт на интереси.

В тях по същество се твърди, че когато като лекар е сключвал трудовия си договор с болницата, Буланов не се е подписал от името на болницата като неин ръководител, а само като служителя, който се договаря.

От името на болницата се е подписала заместник-директорът на УМБАЛ „Александровска“ Мария Куманова. Това става по времето, когато Буланов е председател на борда на болницата, а Куманова освен зам.-директор на „Александровска“ е и служител на деканата на Медицинския факултет, на който Буланов е декан.

Другояче казано, проф. Буланов в качеството на лекар и служител е подписал договор с болницата, която в момента оглавява, представлявана от друг негов служител в деканата, който също той оглавява. Това според критериите на КПКОНПИ не представлява конфликт на интереси, нито взаимна зависимост, нито пък начин за облагодетелстване.

На въпрос на „Капитал“ от Агенцията за публичните предприятия коментираха, че не тя, а ресорното министерство, което към онзи момент е било оглавявано от проф. Костадин Ангелов, е било длъжно да извърши проверката за това дали проф. Буланов работи или не в „Александровска“. Видно, той не го е направил.

Гигантският слалом на КПКОНПИ

Антикорупционната комисия пропуска да отбележи декларираното невярно обстоятелство за липсата на правоотношения между проф. Буланов и „Александровска“, като не дава знак да е сезирала някого за това.

Иначе всеки гражданин във всякакви институции, доставчици на услуги, както и в болница, всекидневно декларира, че носи наказателна отговорност за попълване на документи с невярно съдържание.

Дотук наказателното преследване по отношение на професора остава хипотеза в стил „ако на прокуратурата й се занимава да види престъпление“. Тъй като става въпрос за тясното обкръжение на един от членовете на изпълнителния съвет на партия ГЕРБ – проф. Костадин Ангелов, взирането в поведението на бившия му заместник в болницата, едва ли ще се случи.

В стремежа си да оневини Буланов КПКОНПИ подминава редица значими факти, без да ги коментира – поне в прессъобщението. Сред тях са фактът, че председателят на борда е най-високото ниво на управлението на болницата, което трябва да контролира как останалите служители спазват законите, а не обикновен служител без никакви властови правомощия, че очевидно професорът, здравното министерство и ръководството на болницата са пропуснали някои разпоредби на Закона за публичните предприятия, които са били длъжни да спазят, а отношенията, които са създадени между основните действащи лица по отделните договори на Буланов, са оплетени като брюкселска дантела.

Решението на КПКОНПИ на практика отпушва възможността за евентуално връщане на проф. Буланов начело на „Александровска“ при промяна на конюнктурата. Какво в действителност ще се случи предстои да се види.

1 Коментар
  1. семейство лекари казва

    Митето Булянов и жена му Цура още през 2001г. в една пицария в Княжево ни агитираха да вземаме пари от войници, срещу даване на отпуск по болест. Кака Цура работеше във военната психиатрия и беше опънала шефа Калудиев, затова имаше пълна свобода на действие. Добре, че не й се вързахме.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.