АЕЦ-ът продава ток за 50 лв. на цена 400 лева, защо „дясната ръка“ на Бойко – баничарят Валентин Николов, още е шеф?

1 3 494

„Ние им позволихме да ограбят България и да продължават да я грабят! Краде се, хора, краде се, така зловещо се краде. Един вицепремиер открадна 1 400 000 000 лв. от резерва на Здравната каса, а там бяха нашите вноски!“. Това са думи на възмущение на експерта-синдикалист Мика Зайкова, предаде дословно Narod.bg.

Икономистът отправи и основателния въпрос: “Може ли някой да ми каже защо още Валентин Николов е шеф на АЕЦ „Козлодуй“? Та това е „дясната ръка“ на Бойко Борисов. Краде се като за световно. 50 лева струва мегаватчас на АЕЦ, те го продават на борсата по 300-400 лв. България няма никаква необходимост да вдига цените на тока“, смята Мика Зайкова.

Narod.bg вече разкри, че Валентин Николов е започнал кариерата си в мутренската партия ГЕРБ с печелене на обществени поръчки за доставка на банички в софийски училища…

Предвид задаващата се тежка зима Зайкова дава ценни съвети какви биха могли да бъдат действията на едно бъдещо правителство.

„Ето примерите в другите страни. Във Франция Макрон разпореди за един месец да се раздадат 530 000 евро на най-бедните – просто им платиха тока. В Испания натиснаха комуналните фирми за тока, парното, водата и пр., да намалят цените“, посочва Зайкова, според която обаче, това са мерки, които може да предприеме само едно редовно правителство.

Реклама

„Защото това правителство дори да има пари, то няма как да го направи. Защото, когато се достигнат разходните тавани, те нямат право да ги харчат. Тогава остава излишък. Онзи излишък, който Бойко го хвърляше през джипката“, казва Зайкова.

Според изчисленията на синдикатите…

„Издръжката на едно четиричленно семейство е 2600 лв. Т.е. майката и бащата в това семейство трябва да получават не по 1300 лв., а 1800, защото има и удръжки“, смята Зайкова.

А фактите не отговарят на изчисленията, затова…

„Първото нещо, с което трябва да се заеме правителството, е да помогне на хората да оживеят през зимата, защото инфлацията расте. Олиото вече е с 60% вдигнато, хлябът, млякото… Стоките от малката кошница, тези от първа необходимост, са на базнословни цени. Какво се прави в такъв случай? Ами вади се част от държавния резерв. Само, че аз не знам какво има в тоя държавен резерв и има ли нещо там“, коментира финансовият експерт.

Що се отнася до облекченията за бизнеса…

„Трябва да отместят срока за регистрация и плащане на ДДС, да ги облекчат. Може да се сложи и таван на надценките на стоките от първа необходимост“, посочва Зайкова.

Само по този начин според нея ще се забави и тушира инфлацията, която ще засегне особено тежко работещите бедни, които са над 50% от заетите в страната и около  милион пенсионери, получаващи минимална пенсия.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Мисля тези дни да призова Николов да зми пати тока за разликата от 50 до 400 лв на ма мВт.Аз с какво съм по различен от Топлофикация София?Като нямат акъл и си мерят мерилките с европейските борси за ток….да де ама там си е истинска борса а не като тук-шашма.
    Хайде да направим така-тока от Козлодуй да остава в България,а всичко останало на борси-морси и износ.
    АААААА-не става а?щото няма да има толкова далавера.Нещастници.
    Не си мийте ръцете с директиви.Те просто не са за нашата даденост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.