Българската енергетика: тайнствена масонска ложа на шайката ГЕРБ

3 4 621

Известно е, че на света няма нищо по-секретно от плановете на Пентагона. Но напоследък „петоъгълната” служба бе задмината от нашето родно енергоръководство, пълно с калинки на ГЕРБ. Което е преизпълнено със свирепи тайни и секрети. Масонска ложа ли се явява, кръжец на тамплиери? Ами, нещо подобно.

Наистина, на родната енергосекретност могат да завидят всички тайни общества. А по своеволие и неуправление тя бие дори афганските талибани.

Ако например реша да прочета за националната енергетика, отварям не „Уикипедия”, а „Уикимафия”. С право – защото топлото и светлото, което потребявам, ми бива  пресмятано с техниката на най-засуканото судоку, а на всичко отгоре тя се гарнира с енигматични шестцифрени  „извлечения”, за разчитането на които е нужно да имам  математическа диплома поне от Харвард.

И как да реагирам? Я да използвам психиатрията и да се диагностирам с „биполярно енергийно разстройство или  с „кататонен енергиен ступор”… А нямам причина да се чудя не всички тези сложности и загадки, при положение че дори най-висшите енергийни дейци  биват държани „на тъмно”.

Тези дни стана известен удивителен факт: „Булгаргаз” е отказал да представи на енергоминистерството данните за договарянето и ценообразуването на газа. Ма това сериозно ли е, ще попитате?

Отговорът е – абсолютно да. По-невероятно може да бъде само ако Иван Гешев получи  Нобелова награда, а Христо Иванов стане управител на „Росенец”. В конкретния случай – ако „Булгаргаз” бе частна фирма – иди дойди, има някакво оправдание.

Но дружеството е държавно и принципал му е самото министерство! Както е тръгнало, току-виж централният диспечер дръпне шалтера на държавата и да няма орган да го спре. Такъв има, разбира се, нарича се прокуратура. Има ли такава… извинете, не чух добре. 

Относно енергослужбите – можем да се гордеем с наличието на много и най-различни. На атомици и газовици, тецовици и топловици, въглищари и електричари.

Само „на клона” на газовия сектор висят Българска газова асоциация, Българска петролно-газова асоциация, Български природен газ, Балканска черноморска  газова асоциация. От това разрояване следва, че се се пръкнали цял набор фирми и фирмища, жадуващи да се наредят „на входа и изхода” на отрасъла.

Помни се печатницата за пари на Андрей Луканов: трасето „Газпром” – „Газпромекспорт” – „Булгаргаз” – „Булгартрансгаз” – „Овергаз” – „Топенерджи” – консуматори. 

А ето я съвременната буйна джунгла. В центъра е, разбира се, Министерството на енергетиката, следва го дубльорът с име „Български енергиен холдинг” (той движи нещата, докато  министерството си седи на Олимп и безделничи в ролята на „методист”).

Продължавам с Национална електрическа компания, Българска енергийна борса, Комисия за енергийно и водно регулиране, „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”, „Топлофикация”. Електроразпределение – всички те с клонове, агенти и представителства.

Реклама

Дотук добре, а нататък? Двигатели колкото искаш – а машината буксува ли, буксува. Къде остана времето, когато ни наричаха „Енергиен център на Балканите”?

Днес отрасълът се задъхва от все по-нови и по-тежки проблеми: енигмата с име „газова цена”, прокобата на въглеродните квоти, ядрената безпътица, дамоклевият меч на декарбонизацията, полусаботажните дефицити в електродобива, „будната кома” на ТЕЦ „Марица” 2, клеясалата ПАВЕЦ „Чаира”, и т.н., и т.н.

Но да не бъда хейтър. Проблемите не са само наши. Че световната енергетика е в криза, е факт – ала е също факт, че задръстени до козирката с „мрежи” и „потоци”, „хъбове” и „терминали” треперим газът да не секне и домовете ни да не се осветяват като дискотеки. 

Синонимът на отрасъла е „тука има-тука нема”. По точно: от най-високи места се декламират изключващи се факти. Борисов: „Плащаме най-евтиния газ”. Пламен Павлов от Българската газова асоциация: „Плащаме най-скъпия газ”.

За едни експерти АЕЦ Белене няма лиценз за нов реактор, а АЕЦ Козлодуй има, за други и двете централи са с лиценз, а според трети и двете централи нямат. Още нещо: според шеф синдикалистите Манолов и Димитров ЕС е разпоредил да затворим тецовете до 2025 г. а според вицепремиера Пеканов това е отложимо до 2045 г.- след като, според него, Китай си бил издействал 2060 г., така сме можели и ние да се уредим.

И като връх на противоречията – Азербайджан не можел да ни снабдява, защото нямал тръба до нас, но това не било вярно, защото сме могли да си го доставим през преносната мрежа на Гърция. А и защо вместо договорените евтини 1 млн. куб.м. азерски газ вкарваме само 250 хил.? В случая се мълви за пренасочване на останалите кубици от Гърция за към Италия. Но млъкни, сърце!

Появява се обаче най-странният факт. За първи път обръщаме критичен взор към енергетиката, тази „закрехната за лоши очи система”. ДАНС стартира проверка (не е за вярване!) не къде да е, а в самата „масонска ложа” – Българския енергиен холдинг. Разследващите надникват и в екшъна с турбините на ТЕЦ Марица 2, където в един момент от 8 турбини работиха само 2. 

Вървели ремонти, рехабилитации, модернизации – а как всичко това тръгна по едно и също време, с всичките рискове за националното електроснабдяване? За да влязат в работа скъпите и частни тецове на Ковачки и Доган?

…Изпълва ме се с надежда за нещо важно: договорът с „Газпром” изтича идната година. Научих, че ще  настояваме за ревизия на старите заробващи цени. Дано не се случи драмата с предишния договор, който Борисов подписа, без да получи мандат от парламента и без после да го уведоми за резултатите.

Критичността се развива и в друга посока – Българската газова асоциация настоя за анкетна комисия, която да провери защо се договарят доставки от свободния спотов пазар, когато има възможност за твърда и по-евтина квота от Русия и Азербайджан.

Делата около така наречения електро- и газов „микс”, около износа и вноса на ток, открай време  намирисват на отявлена борсова спекула, а също и на раздадени тлъсти комисиони по веригата…

Дано на бъдещото енергийно кормило застане истински спец и патриот, а не пореден парашутист, далаверист или калинка (или пък и трите едновременно!). Щото доскоро ни командваше не човек с диплома от ядрена или топлоенергетика, електрически мрежи и системи, а… счетоводителка.

Не ми остава друго, освен – по примера на печално известния управник Нейчо Неев – да кажа: „Егати държавата, на която енергиен министър бе Теменужка Петкова!”

3 Коментара
  1. !!! казва

    Ако се изчистят многото хрантутници, които висят на клона и нещата се оптимизират ще плащаме за ток 1/50та от това, което плащаме сега.

  2. Чеха казва

    Герберската Калинка-Валентин Николов, продавача на сергия на габровския пазар, ни продава и тока! Ноо, дали само герб стои зад гърба му или играят и други ИНТЕРЕСИ..?!

  3. майната казва

    Какво да коментираме ? Не се знаят собствениците в енергетиката, освен Козлодуй, която всеки мисли за своя понеже е държавана Всичко друго е неясно .За търговците да не говорим, пълна шашма !!! Държавна политика ? Извинете ама БУЦИ я провежда, той е алфата и омегата в енергетиката, пръв съветник ЕНЕРГЕТИКА Доган.И двамата високообразовани сътрудници на чужди държави и най вече на собствените си сметки ! Тежко ни !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.