Комисията на Сотир Цацаров осъдена за 250 бона, КПКОНПИ лапа 19 милиона на година за заплати

2 2 329

Антикорупционната комисия КПКОНПИ, управлявана от Сотир Цацаров, е осъдена да плати над 250 000 лева като разноски по дело за конфискация, което е водила и загубила пред Софийския градски съд, показа проверка в деловодните регистри, видя Narod.bg.

Определението на Върховния касационен съд, с което осъждането за 251 950 лв. е станало окончателно е постановено в понеделник. Любопитното е, че комисията, ръководена от бившия главен прокурор и близък до ГЕРБ Сотир Цацаров, сама се е отказала да обжалва, пише „Сега”.

До тази развръзка се стига, след като през септември м.г. Софийският градски съд допълва решението си от 2012 г., с което отхвърля исковете на КПКОНПИ (по онова време комисията за конфискация) срещу Е.В., В.В., Ц.В. и Е.К.

Делото за конфискация срещу тях е заведено, защото през 2008 г. Е.В. е осъдена на година условно за укриване на 9800 лв. ДДС. Останалите трима ответници по делото за конфискация са нейни роднини.

След като жената е призната за виновна, комисията за конфискация започва проверка срещу нея и установява, че тя има имущество за над 2,3 млн. лв., за което липсват данни за законни източници и което подлежи на отнемане.

Реклама

През 2012 г. съдът отхвърля иска на комисията, като приема за доказано, че приходите им надхвърлят разходите.

През м. г. Софийският градски съд осъжда КПКОНПИ да плати на Е.В. и В.В. общо 121 950 лв. за съдебни разноски, на Ц.В. – 80 000 лв., а на Е.К. – 50 000. Комисията обжалва определението за разноските пред апелативния съд, но през май т.г. той го потвърждава. Така казусът стига до Върховния касационен съд.

Висшата инстанция обаче приема, че жалбата на КПКОНПИ, подадена чрез гл. инспектор Г. П., е просрочена и затова трябва да бъде оставена без разглеждане.

Магистратите обясняват, че апелативният съд се е произнесъл на 19 май и в определението му изрично е записано, че срокът за обжалване е едноседмичен. Този срок е изтекъл на 26 май, а жалбата на КПКОНПИ е депозирана на 28 май, обясняват върховните съдии.

В годишните доклади на КПКОНПИ няма данни за разноските, които комисията е осъждана да плаща, а те не са малки, защото и делата, които води в общия случай са за големи суми.

Годишният бюджет на КПКОНПИ е около 19 млн. лв., които отиват предимно за персонал.

2 Коментара
  1. !!! казва

    Справедливо би било виновните да платят от джоба си, но най вероятно ще го прехвърлят от бюджета, тоест ние ще платим за това, че хрантутниците са се осрали.

  2. Che казва

    Ааа, не, аз данъкоплатеца категорично отказвам да плащам поради некадърноста на някой си,.Да си ги вади парите от дноба или да ги събират цялата агенция и да плащат!То така е много лесно- да вършиш безобразия и накрая някой да ти плаща сметката…Моля, моля, без такива!Ако си един стругар и направиш брак собственика ли ще ти поеме плащането, а?Ще платиш брака като поп, ще ти набият един шут отзад и заплата няма да ти дадат!Я тия тарикати!Ами Цецо шестака ощети с около 1.6 милиона държавата с неговите полицейски безобразия!Не, ще си плаща всеки който не си е свършил работата!Точка!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.