ГЕРБ заиграха грубо и на едро! Забравиха как медсестрите протестираха под прозорците на Бойко, сега нагло им обещават 4000 лева заплата

2 2 295

ГЕРБ се уплашиха, че народът отново ще ги прати в трета глуха на изборите, и заиграха грубо и на едро. Години наред кабинетът на Борисов не успя да гарантира 950 лв. стартово възнаграждение в сектора, но вече обещава 4000 лв. заплата, видя Narod.bg.

Днес бившата управляваща партия реши да се изгаври с най-чувствителния и изнемогващ сектор в сегашната ситуация при пълни болници и ковид пандемия – здравеопазването.

Бившата социална министърка Деница Сачева пусна във фейсбук страницата си странно щедро обещание посред предизборната кампания:

Поемаме ангажимент в края на 4-годишен управленски мандат средната брутна заплата в сектор „Здраве“ да бъде:

-6000 лв. за лекар

-4000 лв. за медицинска сестра

-2000 лв. за санитар

Реклама

Картинката с щедрите суми обиколи социалната мрежа – споделят я както неизвестни гербаджии, така и профили на местните структури.

Narod.bg пита ГЕРБ: Не помните ли как точно медицинските сестри излязоха на отчаян протест под прозорците на Бойко само преди две години? Изнемогващите жени дори се бяха барикадирали в Министерски съвет. Именно Борисов и неговото управление докара медицинската професия до просешка тояга.

Цели 12 години власт не им стигнаха на ГЕРБ да направят достойно заплащането на хората, на които целия народ дължи здравето си, та сега искат още 4 години УПРАВЛЕНСКИ МАНДАТ, за които ГАРАНТИРАТ, че ще вдигнат парите на медиците. Наглост!

И ако предложението за колосалната 4000 лева заплата за медицинска сестра идваше от друга партия, това нямаше да изглежда чак толкова брутално. Но в случая идва точно обещанието идва от партия, която от 2018 г. лъже медицинските сестри, че ще направи заплатите им 950 лв. Колегите от в. Сега припомнят някои моменти от тази дълга и безрадостна сага:

на 6 март 2020 г. няколко медицински сестри окупираха зала на Народното събрание и се барикадираха там с настояване ГЕРБ най-сетне да чуе техните искания. ГЕРБ категорично отказа тогава да направи заплатите им равни на две минимални заплати за страната, като ги обвини в политически претенции. „На този етап не сме готови да подпишем подобно споразумение, защото то би дестабилизирало здравната система и би довело до косвени последици и за образованието, и за сферата на социалната политика, и на социалните услуги“, коментира по този повод Деница Сачева, тогава социален министър;

– по това време здравен министър беше „бюджетарят“ Кирил Ананиев и той отряза исканията за 1200 лв. стартова заплата с тези думи: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина – 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“;

– през 2019 г. правителството на Бойко Борисов няколко пъти обещава милиони на сестрите. Чак през октомври разследване на bTV установи, че едно от тези обещания – за 50 млн. лв. повече в системата, тихомълком е било намалено на 6 млн. няколко месеца по-рано. Министрите на Борисов така и не можаха да обяснят защо;

– междувременно медицинските сестри все още се борят за 1300 лв. минимална заплата, а някои все още не получават записаните в стария колективен договор 950 лв.

2 Коментара
 1. димитър казва

  може ли вместо вдигане на заплатите,да намалят цените?например хляба да е пак 26ст.?защото и 50000 лв. да е заплатата,ако хляба е 100000….няма да има пари за друго.
  за един прЕател питам.
  PS.
  знам къде са главните букви,но те се пишат когато уважаваш насрещния

 2. Кака Милка казва

  Стара истина:
  Най-голямите лъжи можете да чуете преди избори, след лов и рибилов и от мъже с premature ejaculation ( преждевременна еякулация ), които копнеят да лъжат колко голями любовници са!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.