Бойко, къде са парите? ГЕРБ наля 500 милиона в Северозапада, регионът остава най-бедният в Европа

1 1 786

За последните две правителства с премиер сикаджията Бойко Борисов са усвоени 500 милиона лева за най-бедния регион в България и Европа – Северозападна България.

Насреща, обаче, няма нищо, тук продължава да властва мизерията. Логичният въпрос „къде са парите” трябва да бъде зададен от прокуратурата, която да провери каква част от този половин милиард е отишла за чекмеджетата на гербопитеците, зове Narod.bg.

Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ не са дали ефект. Жизнената среда в този регион не се е подобрила и той продължава да е най-бедният не само в България, но и в цяла Европа.

Това става ясно от анализ на Министерството на икономиката за ефективността на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства.

За последните седем години от ОПИК безвъзмездно финансиране са получили 2914 проекта за общо 2.063 млрд. лв. От тях 930 проекта са от Северозападна България, а точната усвоена сума е 478 млн. лв.

Реклама

Анализът е установил нарушения в близо 100 проекта от Северозападна Българи и сега получателите на парите трябва да възстановят общо 24 млн. лв.

Те са свързани главно с провеждането на обществени поръчки, но са установени и фирми, основно от ИТ сектора, които са измамили, че изпълняват дейността си в тази част на страната, за да получат грантове. Проверките установили, че служителите на тези фирми работят в други населени места.

„Към този момент имаме образувани две досъдебни производства през Европейската прокуратура. Проверките продължават“, съобщи служебният министър на икономиката Даниела Везиева.

„Държавата наистина се опитва да подпомогне бизнеса чрез грантовите схеми и е важно да виждаме ефекта от всеки един лев, който инвестира в бизнеса. Косвените ефекти, които търсихме, приоритизирайки Северозападен регион, всъщност не ги отчитаме – нито се е подобрила жизнената среда в този регион, нито е намаляла вътрешната емиграция.

Затова в следващите мерки, предвидени в плана за възстановяване, управляващият орган заедно с консултанти, ще разработят допълнителни мерки за контрол, които да бъдат опростени и да дават ефект“, коментира Везиева.

1 Коментар
  1. майната казва

    Докато няма никой, Начело с Борисов със заведени дела срещу републиката, за безстопанственост, за рекет и много други откровени злодеяния, ще бъде това ! Откровен политически пазар за крадените пари, с една дума – пране на милиарди завлечени от нас !Сега гледай ти, Славито и Корни ще направят коалиция? Срещу ? Нас народе! Ще ни продават на кило, гласувалите за тях ! В полза на КОЙ, изпълзял като ламя, от недрата на ъндърграунда и на Буци и ортаци !!! Краденето не разединява, то обединява КРАДЦИТЕ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.