Криминалист пред Narod.bg: Кметове на ГЕРБ зад схемата с източените 33 млн. лв. от транспорта в Пловдив и Асеновград! Парите приготвени за купуване на гласове

0 4 540

Кметовете на ГЕРБ в Пловдив и Асеновград – Здравко Димитров и Христо Грудев, стоят зад грандиозна схема за купуване на гласове с пари, източени от градския транспорт в двата града, алармира пред Narod.bg източник от разследването.

При съвместна акция на ДАНС и „Икономическа полиция” в Пловдив бяха разкрити измами за над 33 млн. лв. Оскъдни данни за операцията бяха публикувани първо от прокуратурата, но понеже става дума за поредната измамническа схема на ГЕРБ, удобно наведеното пред Бойко Борисов държавно обвинение е забранило на МВР да изнася детайли по чутовния скандал, призна информаторът на Narod.bg.

Въпреки това схемата вече доби ясни контури:

На две от основните частни транспортни фирми в региона на Пловдив и Асеновград – „Хеброс бус” на Веселин Дошков и „Автотранс 2000” ЕООД на Иван Чолаков, които са част от икономическите обръчи на ГЕРБ, от 2016 до 2021 година са изплащани допълнителни субсидии от държавния и общинския бюджет, тъй като декларирали загуби от намаления пътникопоток, спад на продажбата на билети, както и декларирали повече изминати километри от действителните.

Всичко това е ставало със знанието на кмета на Пловдив Здравко Димитров и на Асеновград – Христо Грудев, които са си затваряли очите за безобразията в името на черната каса на ГЕРБ, чрез която да се задържат във властта. И двамата се смятат за близко обкръжение на Мутрата.

Димитров дори е сред учредителите на шайката ГЕРБ. През ноември 2007 година печели изборите за кмет на район „Западен“ в Пловдив с мандат за периода 2007 – 2011 г. С Решение № 824 от 14 ноември 2011 година на премиера Бойко Борисов е назначен за областен управител на Пловдив. Здравко Димитров е областен координатор на глутницата ГЕРБ в Пловдив област през 2012 – 2015 г. и депутат в 42-то и 43-то Народно събрание.

Христо Грудев пък в периода ноември 2014 – ноември 2015 е назначен от Тиквата за заместник-областен управител на Пловдив, освен това е депутат в 43-ия и 44-ия парламент. На местните избори през 2019 г. оглави общината за втори път след периода 2007-2011 година, когато отново бе кмет.

В схемата за източване на пари от обществения транспорт с цел купуване на гласове за ГЕРБ има замесени и общински служители, показва разследването. Двете осветлени фирми изпълняват функциите на вътрешноградски транспорт. От Окръжната прокуратура в града под тепетата вече са повдигнали обвинение на управителите на двете дружества.

Обвинение за длъжностно престъпление е повдигнато и на Александър Бебев – началник на организацията на движението в транспорта в Асеновград. Определена му е парична гаранция от 5000 лв.

Другият обвинен – Борислав Кръстев, който е бил директор на общинско предприятие ОКТ – Пловдив от 2016 до 2019 г., също е с парична гаранция от 5 хиляди лв.

20 хиляди лв. гаранция е определена за Пламен Вълков – директор общинско предприятие ОКТ – Пловдив от 2019 досега.

Реклама

Веселин Дошков – представител на дружество „Хеброс Бус“, е обвинен за присвоена сума от малко над 21 млн. лв. за извършени транспортни услуги в Пловдив. Гаранцията му е 20 хиляди лв.

Димитър Чолаков е реалният собственик на „Автотранс 2000“, но е оставил брат си Иван за управител на ООД-то

Иван Чолаков – представител на „Автотранс 2000“ ООД, е обвинен за присвоена сума от почти 11, 5 млн. лв. за извършени транспортни услуги в Пловдив, както и присвоени над 45 хиляди лв. за извършени транспортни услуги в Асвеновград. Определена му е гаранция от 20 хиляди лв.

Според доказателствата до момента, замесените общински служители от Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения да упражняват контрол и проверка на представените от превозвачите документи и по този начин не установили, че предоставените данни не отговарят на истината. Извършени се обиски и претърсвания на множество адреси в града.

По-късно днес шефът на Икономическа полиция комисар Славчо Алексиев обясни, че двамата превозвачи от ГЕРБ, които получиха обвинения – Веселин Дошков и Иван Чолаков, са отчитали загуба, като са вписвали в пътните листове по-дълги курсове от реално направените, обяви по-късно днес.

Пример как е спретната далаверата в „Автотранс 2000“: по линия 17 при 2700 курса са продадени 14 711 билета или средно по 5 билета на курс. По линия 21, която е сравнително използвана, при 3821 курса са продадени 13 433 билета, или средно по 3,5 билета за цял курс от начална до крайна спирка! Определени автобуси, които имат по 300-400 курса месечно декларират по 700-800 продадени билета общо  – или по 2 билета на курс.  

Още по-зле е положението по линия 113, където при 2541 курса са продадени общо 6239 билета – 2,4 билета на курс средно. Линия 10: 1938 курса – 6900 билета. Не е нужно да си икономически гений, за да прозреш, че става дума за грандиозна измама, за да излезе, че фирмата работи на загуба, което не е вярно, обясни източникът на Narod.bg

„През последната година служителите на МВР – Пловдив проведохме разследване в отлична координация с ДАНС и успяхме да неутрализираме риска град Пловдив и Асеновград да останат без градски транспорт.

Предотвратихме изтичането на общински и държавни средства за подпомагане на градския транспорт. Повече от една година ежедневно събирахме информация, която бе оценена от прокуратурата и вчера бяха повдигнати обвинения”, каза шефът на Икономически полиция.

Освен двамата превозвачи, са обвинени и 4 общински служители – шефът на ОКТ Пламен Вълков, предшественикът му Борислав Кръстев и главният счетоводител Лидия Пастърмаджиева, както и един от Община Асеновград. Всички те са с мерки за неотклонения – „парична гаранция”.

„Дружествата са подавали отчетни документи в общините за изплащане на суми за подпомагане на транспорта, като са декларирали, че работят на загуба, както и в пътните листове са отбелязвали по-дълги пробези, отколкото са извършили реални. Обвиненията са за документни измами, а общинските служители за длъжностни престъпления, като не са осъществявали контрол”, каза Алексиев.

Шефът на пловдивската полиция ст. комисар Димитър Балев заяви, че съвсем скоро се е извършила структурна и кадрова промяна в ОД на МВР Пловдив заради необходимостта от повишаване на капацитета на тази служба и нейните резултати.

„Тази структура има вече 6 успешни реализации. Ръководството на пловдивската дирекция ще бъде безкомпромисно за прояви на корупция на каквото и да не ниво”, обеща ст. комисар Балев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.