Браво! Калинките на ГЕРБ зад граница долитат вкъщи (кабинетът сменя посланиците, назначени от ГЕРБ)

2 4 545

Служебното правителство на Стефан Янев и президентът Румен Радев са започнали подмяната на посланиците-калинки, назначени от глутницата ГЕРБ, дочу Narod.bg.

Това стана ясно, след като кабинетът направи първите си две предложения за назначения на нови дипломати до държавния глава.

Назначенията на посланици бяха блокирани повече от година, след като в края на 2020 г. сикаджията Бойко Борисов и върховният главнокомандващ влязоха за пореден път в конфликт за смените в посолствата. Повод тогава стана предложението на крадливия кабинет на Баце за посланик в Букурещ да бъде изпратен бившият външен министър Даниел Митов, известен като Къдравата Сю.

Радев отказа, за щастие, а като компенсация Баце направи Митов зам.-председател на ГЕРБ.

Именно от посолството в Букурещ започва промените сега служебното правителство. На отказаното на Митов място кабинетът предлага на президента да изпрати дипломата Радко Влайков – бившият говорител на МВнР, когато министър бе Надежда Нейнски.

Реклама

За последно Влайков бе на задграничен мандат в Сърбия в периода 2016-2019 г. Той ще смени на поста в Румъния досегашния посланик Тодор Чуров, чийто мандат изтече в края на 2020 г.

Служебният кабинет предлага на Румен Радев и смяна на посланика в Босна и Херцеговина. За Сараево трябва да замине шефът на дирекция “ООН и глобални въпроси” в Министерството на външните работи Валери Йотов.

Той сменя на поста Августина Цветкова, която в първото правителство на гербопитеците бе зам.-министър на Николай Младенов, когато той оглавяваше отбраната.

Мандатът на Цветкова също изтече в края на 2020 г., но смяната ѝ бе блокирана от интригите на Буци. Всъщност, за Сараево се предвиждаше посланик да замине Радко Влайков, но в крайна сметка той стана посланик със специални назначения на Външно с ресор българските общности зад граница, а там отиде Цветкова.

Мутрата и държавният глава трудно постигаха съгласие в целия период на третото правителство на ГЕРБ. През 2018 г. с две години бе забавена смяната на близо 30 посланици.

Тогава разправията се завъртя около мястото в Париж – президентът настояваше там да бъде пратен дипломатът Петко Драганов, а крадливата шайка предлагаше Юрий Щерк (по това време зам.-министър на външните работи). Страхливият Баце все пак отстъпи и Радев изпрати на поста тогавашния си външнополитически съветник Николай Милков, а за Щерк остана Мароко, но после бе изтеглен оттам.

2 Коментара
  1. Питанка казва

    А караКачан вклюват ли го в сметките за нови посланици?! Ами Валерко Балефа?! Или Бпен субСидер?! Може и като 5-ти секретари, де?! Важното да сан топли доходни места като БКП+Б3НС+ДС-номенклатури!

  2. Милена Върбанова казва

    Много се радвам,че най-сетне нещо помръдва. Моля авторът на статията да ми пише на оставения електронен адрес.
    Предварително Ви благодаря.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.