НОВИНА от Брюксел: ЕП погва Бойко за заплахи, изнудвания и купуване на избори

1 25 684

Европейският парламент най-сетне ще се фокусира върху мутренското управление на хунтата ГЕРБ, научи Narod.bg. За разлика от авторитарния режим в Полша, управлението на Бойко Борисов дълго време не беше забелязвано в Брюксел, защото той си служеше с други методи.

Не променяше законодателството, а назначаваше свои хора, заплашваше, изнудваше и купуваше, коментира евродепутатът Елена Йончева.

След резолюцията на ЕП за ситуацията в България от октомври м.г., на която аз бях инициатор, обаче, отношението на ЕС започна бавно да се променя. Оттогава България е под наблюдение и на мониторинговата група за демокрация.

В края на септември тази година европейски депутати от групата бяха на специална мисия в София и аз убедих колегите с конкретни факти за нарушаването на върховенството на закона, каза още тя.

Реклама

Те питаха не само за безотчетността на главния прокурор, но и за свободата на медиите, за борбата с корупцията, сподели Елена Йончева. Тя припомни, че заради корупция България губи годишно около 11 млрд. евро, по оценки на европейски експерти. Групата ще напише доклад, който най-вероятно ще стане основа на нова резолюция на ЕП.

В момента е в ход процедура, която би следвало да принуди Европейската комисия да задейства най-новия инструмент, който обвързва европейското финансиране с върховенството на закона.

Механизмът, който позволява това, е в сила от началото на годината, но още не е използван. Група евродепутати, сред които е и Елена Йончева, инициира съдебно дело за бездействието на Европейската комисия. Председателят на ЕП Давид Сасоли възложи на правните органи на парламента да го подготвят.

1 Коментар
  1. Румен $oro$ казва

    Румен $oro$ си е дал г.ъ.з.а. под наем и си е продал мръсната подла душица за шепа долари на световната банда кукловоди-сатанисти, чиято цел е тотално изтребление на човеците и тяхното редуциране от 8 милиарда сега до поне 1 милиард!!!А после от 1 млрд до 500 000 000 и толкова да се подържа!Проклет да си Румене!!!!Дъщеря ти в ковчег да ти я докарат!Гад м.р.ъ.с.н.а.!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.