Митничарят на ГЕРБ Васко Ръчичката спретнал канал за внос на коли от САЩ и Канада, щетите са за милиони

1 4 825

Митничарят на Баце Васил Инджов – Васко Ръчичката, стои зад разбития канал за внос на автомобили от САЩ и Канада, нанесъл щети на бюджета за 2,5 млн. лева, разкри ексклузивно пред Narod.bg източник от Агенция „Митници”.

Както първи съобщихме, Васко Ръчичката, поставен на шефски пост от ГЕРБ, е основен проводник на корупционните пари от неплатения акциз на руската „Лукойл“, която само Господ знае какви количества петрол вкарва у нас през пристанище „Росенец“.

Покрай другите си зулуми Ръчичката рекетирал редовите митничари за определена сума, ако искат да са на най-апетитните корупционни места в пунктовете, и пускал чадър над вносители на автомобили отвъд Океана срещу процент от далаверата.-

Ръчичката, като зам.-директор на Териториална дирекция „Южна морска”, отговаря за информационните системи IT, прави консорциум IPM и разработва БАЦИС – митническата акцизна система. Това му дава свободата да прикрива всякакви престъпления, особено свързани с вноса на петролни продукти, обясни източникът на Narod.bg.

Става дума за хиляди тона нефт и милиони от спестен акциз, които влизат незабелязано от властите с помощта на корумпирани митничари като Васко Ръчичката и неговите актуални покровители – концесионерът Николай Филипов – Ники Митничаря, Мишо Булинса и Любо, които първо ние осветлихме.

Новината от днес е, че две години и половина бургаската митница е допускала бюджетът да бъде ощетен с милиони левове през схема за внос на луксозни коли на занижени стойности.

До момента Агенция „Митници“ е установила 1203 случая на внос на автомобили от САЩ и Канада, за които има основателни съмнения, че са декларирани и приети занижени стойности с цел избягване плащането на мито и ДДС, показват резултатите от проверка, обявена от институцията в края на юни тази година.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г. и се извършва в цялата страна. Най-много случаи са установени от дирекциите на митниците в Бургас и Пловдив, като само там очакваната щета за бюджета е в размер на 2 500 000 лв. мито и ДДС.

Реклама

Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци се отчита спад на вноса на луксозни автомобили от САЩ и Канада, като в същото време декларираната митническа стойност е повишена чувствително. Поискана е насрещна информация от митническите органи на САЩ и Канада, но до този момент няма постъпили отговори. Междувременно се извършват проверки на дружествата – вносители по линия на митническия последващ контрол.

Образувано е и досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура Сливен за предложен подкуп от 40 000 лв., който митничарите са отказали.

Служители от ТД Митница Бургас установили в рамките на последващ контрол на счетоводните документи, че наличните в отчетността на фирмата фактури за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ не съвпадат като стойност и реквизити с представените пред митницата и приложени към декларациите за допускане за свободно обращение (внос).

За да ги убедят да прикрият направените констатации, представители на проверяваната фирма предложили 40 000 лева на двамата митнически служители, за което те сигнализирали незабавно. По случая се води разследване от ОД на МВР – Сливен.

Мащабната проверка на вноса на луксозни автомобили започна, след като в Митница Бургас бяха установени 29 случая на луксозни автомобили с до 10 пъти по-ниска цена от реалната на аукционни и търгове, като за оправдание колите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.

Тогава стана ясно, че през последните две години и половина в бургаската митница е допускан внос на луксозни коли, приети на силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

„Констатирани бяха случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

В началото на юни бяха задържани и три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, беше установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им“, сочи заключението на Агенция „Митници“.

1 Коментар
  1. Румен $oro$ - дал си гъза под наем и продал си душата на световните кукловоди-сатанисти казва

    Румен $oro$ си е дал г.ъ.з.а. под наем и си е продал мръсната подла душица за шепа долари на световната банда кукловоди-сатанисти, чиято цел е тотално изтребление на човеците и тяхното редуциране от 8 милиарда сега до поне 1 милиард!!!А после от 1 млрд до 500 000 000 и толкова да се подържа!Проклет да си Румене!!!!Дъщеря ти в ковчег да ти я докарат!Гад м.р.ъ.с.н.а.!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.