Мафия! Николай Бареков изтече в „Пандора” с палат в „Драгалевци” за 1 млн. лв. на името на жена му (ДОКУМЕНТИ)

1 5 568

Благоевградчанката Мария Календерска, бивша журналистка, политическо лице и съпруга на политика Николай Бареков, е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, разкриват „Досиетата Пандора”, видя Narod.bg.

Календерска е била длъжна да декларира тази собственост пред КПКОНПИ като член на ръководството на политическа партия, но не го е направила. Медийният рупор на шайката Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал скрития актив на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент.

Офшорката е била собственик на луксозната къща в Драгалевци за 1 млн. лв., обитавана от семейството на бившия евродепутат Николай Бареков.

Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата “Инвестиция.БГ” ЕАД, която се прослави покрай къщата в Драгалевци обитавана от Николай Бареков. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на “Инвестиция.БГ” се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева, пише bird.bg.

Произходът на средствата “инвестирани” от трите млади дами е загадка. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков “България без цензура”, а Иванка Неделчева се изявява като негов личен PR.

През пролетта на 2014 г. става известно, че в този имот на ул. Лешникова гора 79 живее председателят на ПП “България без цензура” и бивш директор на ТВ7 Николай Бареков. Тогава той заявява пред медиите, че плаща наем от 1000 евро за къщата. Следва краха на КТБ и появата на публична информация за масивното финансиране на ТВ7 и “България без цензура” от банката.

Офшорката от Британските вирджински острови Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на “Инвестиция.БГ”. Прехвърлянето на активите на “Инвестиция.БГ” на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

От информацията налична в Документите Пандора се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма “Мултисърв Лимитид” и остава така до 2019 г.

Sirius Investing държи акциите на “Инвестиция.БГ” до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.

Реклама

Междувременно, докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай Бареков. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ.

БРРД се свърза по телефона с Мария Календерска и зададе въпрос за собствеността на офшорната фирма Sirius Investing и защо тя не е декларирана нито от нея, нито от нейния съпруг през годините. Календерска поиска време, за да събере документи за случая и да ги покаже на репортер на нашата медия на лична среща. До такава среща не се стигна, тъй като съпругата на Бареков престана да отговаря на позвъняванията ни.

Досиетата Пандора – политици и роднини

Разследването Досиетата Пандора съдържа данни от 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании, чиито файлове изтекоха към Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

За да изследва този масив от близо 12 милиона документа, консорциумът обедини 600 журналисти от цял свят за глобалното разследване наречено Досиетата Пандора. BIRD.BG е българския партньор в това разследване, което е най-голямото координирано сътрудничество на разследващи журналисти до момента.

Публикациите в над 150 медии от цял свят започнаха на 3 октомври и разкриват тайни сделки и скрити активи на повече от 330 политици и високопоставени държавни служители, включително 35 държавни лидери от повече от 90 държави и територии.

Между настоящите и бивши лидери осветени от разследването са Кралят на Йордания Абдула II, премиерите на Кот д’Ивоар и Чехия, президентите на Украйна, Еквадор, Кения и Габон, приближени на президента Путин, бивши президенти на Ел Салвадор, Панама, Парагвай и Хондурас, бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, бившият британски премиер Тони Блеър и много други.

Българските политици, чиито имена излизат директно в Досиетата Пандора са двама: Делян Пеевски и Николай Младенов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

BIRD.BG вече разкри тайните офшорки на собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които през годините са получили кредити за над милиард лева от собствената им банка. Офшорните им фирми са използвани и в схеми за рекетиране на бизнеса с краен бенефициер Делян Пеевски.

Примерът с Бареков и съпругата му е показателен, че сред около 200 българи с офшорни фирми в Досиетата Пандори има роднини или подставени лица на политици.

1 Коментар
  1. Prasun казва

    Те нямат брак, за съжаление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.