Откъде се пълни чекмеджето на Бойко? 1,5 млрд. на година ГЕРБ изписвали в „пътни ремонтчета” (ВИЖТЕ ШАШМАТА)

1 2 779

Ако още има неосветлени как и откъде се пълни с евро по 500 чекмеджето на Бойко Борисов, ето ви един жокер от Narod.bg – 1,5 милиарда лева са потъвали в „пътни ремонтчета” по времето на ГЕРБ. Всяка година.

„Ние обещахме във връзка с някои административни неуредици, във връзка с някои проблеми, които те имат с договора, наддоговорени суми и прочие, загубихме повече време отколкото предполагахме, но от вчера тези пари вървят към „Автомагистрали – Черно море“, надявам се днес те да си ги получат“.

Това заяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по повод поредния обявен протест от „Автомагистрали – Черно море” пред министерството на регионалното развитие и благоустройството. Фирмата чака 9 млн. от дължимите от държавата 37 милиона лева.

„Става дума за едни фирми, които са работили по трасето на „Тракия“ Чирпан – Стара Загора и са получили договори за 200 млн. от нашата държава, а е имало осигурени само 59 млн. като финансов ресурс. Сега всички тези фирми се чувстват измамени“, каза още регионалният министър.

Според нея първата идея е била да се платят само заплатите и осигуровките на работниците, но се е оказало, че те имат и задължения към банки и т.н.

„Затова ние определихме тази сума, която е свръхтрудно да я намерим, да я осигурим и да я платим. Ако министерството имаше средства, ние отдавна щяхме да сме приключили този въпрос.

Нито регионалният министър има интерес да не се заплати работата на хората, нито служебното правителство, нито гражданите.

Реклама

Но знаете, че бюджетът на АПИ беше изчерпан до 30 април, ние заварихме нула лева и много започнати обекти за милиарди, така че ние изпаднахме в страхотно затруднение“, припомни наследеното от ГЕРБ министър Комитова.

По думите ѝ почти всички ремонти, които са на стойност милиард и половина годишно в нашата държава, минават под прикритието не на основни ремонти, а на „ремонтчета”.

И допълни, че това означава, че милиард и половина даваме годишно за всички пътища, но когато те се повредят, няма фирма, която да носи гаранцията и няма отговорност да си поеме безплатно ремонта.

„Тази отсечка на стойност 200 млн., които казвам, че нямаме възможност да ги платим в момента, тъй като те трябва да се определят в бюджет, през Народното събрание и така нататък. Тя ще трябва да се заплати един ден на всичките 10 фирми, които са работили в тази отсечка.

Но тя е минала под параграф на някакъв текущ ремонт и поддръжка, поради което няма одобрен проект и няма разрешение за строеж, и няма Акт 16 за въвеждане в експлоатация“, каза регионалният министър.

Тя обясни още, че ще се платят от бюджета тези 200 млн. за ремонт, но ако възникнат повреди в следващите 5 или 10 години, ще се дадат нови милиони, за да се поправи отсечката.

„Няма гаранция, защото минава под думички „поддръжка“. Това е порочна практика, която се прави от години – тя е с цел уж по-бързо да се правят ремонтите, защото проектите до разрешение за строеж изискват време, но специално за Чирпан – Стара Загора имахме време да подготвим тези проекти“, смята Комитова.

Според нея такива основни тежки и скъпи ремонти трябва да се правят с технически проект, разрешение за технически строеж, с въвеждане в експлоатация и оттам нататък да тече гаранция. По думите ѝ тази практика за милиард и половина годишно поглъща много пари и създава продукт, в който няма никакво качество.

1 Коментар
 1. АННА казва

  Можеш да мамиш и манипулираш един човек задълго, както и много хора за кратко. Но няма как да лъжеш и грабиш цяла една планета за дълго време
  Отворено писмо До Президента на РБ, председателстващ Консултативния съвет по национална сигурност

  Васил Василев·7 ноември 2017 г.

  Уважаеми г-н Президент,

  Уверяваме Ви, че няма друг фактор, който да застрашава така осезателно националната сигурност на страната ни, както властващото беззаконие и убийствената със своите размери корупция! Страната ни е доведена до състояние на трета национална катастрофа, несравнима с другите две нито по социално-икономическата разруха, нито по дадените жертви. Съсипахме икономиката си, селското стопанство, армията, оставихме народа си без препитание. Два милиона млади и образовани хора или потенциалът на нацията, бяха принудени да напуснат страната. Милиони наши сънародници се препитават с три пъти по-ниски доходи от санитарния минимум. Това е една от основните причини да оглавим всички негативни европейски и световни класации като най-корумпирана, най-бедна, болна и изчезваща нация. Не може повече да си заравяме главите в пясъка! Трябва да се каже истината и то на висок глас, а именно, че шепа алчни, престъпни безродници обсебиха властта на българина и го направиха най-беден и най-безправен! Такава несправедливост, такова ограбване на човек от човека, българската история не помни. Основна причина е, че вече 27 години страната ни се управлява от задкулисието, от олигархията, мафията – от паралелната власт, която обезличи напълно държавността. Партиите в този им вид се ползват единствено като инструмент от олигарсите за гласуване на лобистки закони и внедряване на корумпирани персони с нисък морал, включително и на най-високите постове в държавата ни!
  Уважаеми г-н Президент,
  Напълно сме наясно с конституционната уредба на страната ни – за разделение на властите и отговорността на всяка една институция, но Ви уверяваме, че запознавайки се с представените от нас, не десетки, а стотици конкретни факти, цифри и имена и Вие като нас ще се почувствате омерзени, че сме част от едно такова общество, а честните съдии, следователи и прокурори просто ще се срамуват.
  Не може да правим повече компромиси с истината. Сигурни сме, че споделяме мнението на 90% от ограбения и унижен български народ, че е крайно време нашият президент, който оглавява единствената институция, която все още не е превзета от олигархията и е призван да олицетворява единството и суверенитета на нацията ни, избран пряко от 2 милиона българи, клел се във вярност към отечеството, а и в предизборната си кампания заявихте, че ще работите единствено и само в интерес на българския народ, ползвайки правото си по Конституция на обръщение към нацията, и като председателстващ Консултативния съвет по национална сигурност, да поставите като дневен ред пред българското общество темата, дилемата – мафията или народа. Касае се вече не за какво да е, г-н Президент, а за по-нататъшната съдба на отечеството ни.
  Нашата тревога не е от вчера и от днес. Месец преди президентските избори в лична среща с Вас споделихме тревогата си за състоянието, в което се намира страната ни, споделихме и това как съседна Румъния намери своето решение, благодарение на осъзнатото гражданско общество, подкрепено от морални и професионални политици, съдии и прокурори, и най-вече от президента на Румъния. Резултатите им са категорични, преди 10 години бяха след нас, а сега и заплатите и пенсиите са двойно по-големи, а и всички останали показатели. Още тогава апелирахме, че е крайно необходима една такава позиция на новия ни президент, която да консолидира обществото и сложим началото на възкръсване на изстрадалата ни родина.
  Вина за безизходицата, в която изпадна страната ни, имат всички партии. След като разграбиха активите на държавата, или труда на цели поколения с криминалната приватизация, корупцията започна с „Мистър 10%” по време на правителството на Костов. Надграждането на „тройната коалиция” вдигна нивото над 50%. Докато при „ГЕРБ” корупцията надмина нивото далеч над 100%! Най-сполучливият проект на задкулисието, олигархията, видно не само от високото ниво на корупцията, се оказаха „ГЕРБ”, в лицето на Борисов и Цветанов, в тандем с Цацаров. Ще се убедите от последващите изнесени от нас неопровержими факти, че такова обезличаване на държавността, каквото наложи .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.