Narod.bg отново в десетката: Правителство няма да има, партиите се стягат за избори през март-април, „Магнитски 2” разбърква картите

0 2 125

Поредна прогноза на Narod.bg, дадена още през юли, е на път да се сбъдне – политическите лидери се готвят за четвърти подред предсрочни избори през март или април 2022 г. заради констатации, че съставянето на стабилен и работещ кабинет след вота на 14 ноември е малко вероятно.

Информатор от средите на служебния кабинет обясни, че големите партии вече работят за план „Б” – поредни избори през март или април догодина.

Хаджи Тошко Йорданов пръв призна, че гласуването за нов парламент след по-малко от месец няма да бъде последното от серията, започнала на 4 април.

От месеци ДПС работи по резервен план за нови избори в началото на идната година и представители от парламентарната група на Движението дори не крият това, а смятат подобен сценарий за най-реалистичен.

В служебния кабинет също има очакване, че започналият работа още на 12 май екип може да управлява не само до Коледа, но и до пролетта, предвид актуалната ситуация в страната.

Това устройва партиите, в това число и на статуквото, тъй като се очаква инфлационният натиск върху всички стоки да продължава поне до декември включително заради ръстове на цената на петрола до 100 долара за барел, на електричеството поне с още 15% на свободния пазар, а газът едва ли ще падне под 900-1000 долара за 1000 кубика, дори да тръгне Северен поток 2.

Календарът на План Б – избори през март изглежда горе – долу така:

14 ноември

– парламентарен и президентски вот

Края на ноември

– събиране на новото Народно събрание, което от ден първи да започне работа по държавния бюджет 2022, който трябва да бъде внесен от служебното правителство

Реклама

Декември

– завъртане на рулетката за мандат на нов кабинет:

ГЕРБ, ако не бяха очакваните катаклизми по Магнитски 2, където би трябвало да лъснат още фигури от обкръжението на Бойко Борисов, заявиха преди дни, че ще се опитат да състави коалиция.

До момента нито Бойко, нито неговият дубльор в БСП Корнелия Нинова, не са се отрекли от предложения от зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев вариант за нова тройна коалиция ГЕРБ – БСП – ДПС. Трите според актуалната стъкмистика партиите на статуквото отново имат над 120 гласа в парламента

„Продължаваме промяната”, която засега се очертава втора или трета сила, ще положи усилия за привличане в коалиция на ИТН и ДБ, която обаче не е ясно дали ще успее да се яви с листи във всички области, поради проблемите, които ѝ създава ЦИК в 13 от 31 МИР.

А това би отнело важни проценти, независимо, че поне 2/3 от нейните депутати ще бъдат софийски, а в столицата тя няма никакви проблеми с регистрацията.

Въпросителните пред такъв вариант са ще влезе ли в парламента групата на Мая Манолова от „Изправи се, България! Ние идваме!”, така че гласовете на партиите на протеста да достигнат близо до абсолютното мнозинство и да се нуждаят, евентуално, от няколко депутати от БСП за подкрепа на нов кабинет.

Понеже въпросителните пред този вариант засега изглеждат доста, мнозина са склонни да смятат, че избори през март са логични при липса на разбирателство за наистина широка коалиция, национално правителство от типа на управляващото от началото на годината в Италия. Там 6 от 7 парламентарни партии – колкото се очаква да бъдат представени и у нас след 14 ноември, влизат в кабинета на бившия шеф на Европейската централна банка Марио Драги.

Разбира се, възможно е, както все по-често се случва, социолозите много да бъркат в прогнозите си. Преди изборите на 4 април те даваха 20-28% на БСП, която изкара 15% и вместо първа или втора в различните „изследвания” финишира едва трета, а от друга страна – при „дадени” 8-10% на ИТН, партията на Слави взе 17%.

Същото важи и за ДБ, на която „даваха” до 5%, а тя взе близо 10 на сто. Нещата се повториха и при прогнозите на социолозите за вота на 11 юли – самият Слави Трифонов посочи агенция по агенция кой с колко не е познал – Тренд, например, се беше разминал с 9%, както написа лидерът на ИТН. Напомняме, че социологическата грешка се приема за нормална в границите 3 – 3,5%.

Ако излезе вярно предположението за максимален хоризонт 25-29% на „Продължаваме промяната”, който се дава от непубликувани, но налични в партиите проучвания преди кампания, и този потенциал се реализира, партията ще бъде първа политическа сила, а заедно с гласовете на ИТН, ДБ и ИБГНИ може да вземе и повече от 121 мандата.

Целият този план обаче може доста да се разбърка при излизането на новия списък „Магнитски” с ударени за корупция политици. Тогава рулетката на властта може да придобие съвсем ново лице, смята източникът на Narod.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.