Професорът или съдията – кой има шанса да загуби с достойнство от Румен Радев?

1 1 098

Много кандидати за президентския пост и много екзотика – блондинките Луна, Цвета Кирилова, националистите Валери Симеонов, Сидеров, Костадинов от „Възраждане“, че и ДПС издигна за свой кандидат председателя си Карадайъ. Всички те са за парлама и политическа атракция, за да стават популярни или да си броят гласоподавателите, научи Narod.bg.

Какви са обаче шансовете на сериозните кандидати срещу Радев – Анастас Герджиков и Лозан Панов? И те, както и Радев, са издигнати от инициативни комитети и после подкрепени от партии.

Панов е подкрепен само от коалицията „Демократична България”, поотделно и трите партии в нея изразиха подкрепата си. Но и ГЕРБ, и кандидатът му Герджиков обявиха, че ще подкрепят Панов, ако той отиде на втори тур. Това едва ли ще стане (Панов на втори тур), но е обяснимо защо ГЕРБ са толкова щедри на обещания към човек, който съвсем не пестеше критиките си към модела, който създаде Борисов. И който беше постоянна мишена на пропагандата в пеевските, подкрепящи Борисов медии. Разбира се, щом главният враг на ГЕРБ е Радев, ще се помъчат да го отстранят на всяка цена. Но по принцип ще бъде добър избор, ако на втори тур отидат Радев и Панов – и двамата са против „модела Борисов”.

Радев е подкрепен от повече партии от другите кандидати и може с най-голямо основание от всички да претендира за обединяваща фигура. Зад него са ИТН, БСП, новата „Партия на промяната” на служебните министри, „Изправи се БГ! Ние идваме”, и др. по-малки партии като АБВ и тази на Софиянски – ССД.

Герджиков не е независим, а явен кандидат на ГЕРБ. Уж инициативен комитет, в който обаче са видни гербаджии като Радомир Чолаков (шеф на инициативния комитет), общински съветници от ГЕРБ като доц. Иво Петров, няколко актьори от герберските глашатаи, няколко явни гербаджийски пропагандатори, които не спират да славославят Борисов в тв студиите – проф. Румяна Коларова, Харалан Александров и Нидал Алгафари. В комитета е и Тончо Токмакчиев, който заедно с Кошлуков и Герджиков излизат от едно котило – „Новото време“. Ако някой е забравил какво е това – „Новото време“ е отцепила се група в НДСВ навремето, с топла връзка с ДСП покрай провалените първи опити за приватизация на „Булгартабак“, който накрая си замина за смешни пари и българските марки цигари изчезнаха от пазара. Тогава Герджиков беше зам.-министър на образованието в правителството на НДСВ и стана учредител на „Новото време“.

С изказванията си досега Герджиков безспорно се показа като аватар на Борисов,

какъвто е и Гешев. Герджиков е като ретранслатор на призивите на Борисов да се обединим. Да се прегърнем по неговия модел – „Я елате пиленца при батко“. Да се обединим около Борисов, Гешев, „стабилността“ да продължи.

Както се видя на двукратни избори тази година, срещу ГЕРБ и порочното му управление се събират близо три пъти повече гласове от техния твърд електорат, затвърден и с местни власти, зависимости, заплахи и манипулации. И с голям финансов ресурс, натрупан за 12 години. Разбира се, обслужван и от големите медии. Това е моделът, около който Герджиков иска да се обединим. Това е нормалността, която иска да върне.

Вероятно Герджиков ще събере твърдите гласове на ГЕРБ, които са около 600 хил. Или поне бяха толкова на последните парламентарни избори през юли. И на втори тур ще има прегрупиране. Тогава подкрепа за Герджиков ще обявят и ДПС. Вероятно ще се получи подкрепа и от националистите на Симеонов и ВМРО. В този смисъл на втори тур Герджиков наистина може да стане обединяваща фигура, която да събере зад себе си етническата партия и националистите. Но няма да са му достатъчни.

ДБ на втори тур ще подкрепи Радев, ако въобще подкрепи някого и не остави избирателите си да гласуват по съвест. Това при положение, че Панов отпадне на първия тур, разбира се. Има надежда Панов да спечели повече гласове от Герджиков, но тя е само у заклетите фенове на ДБ. Твърдите гербаджии дисциплинирано ще си гласуват за Герджиков, а те са повече.

Кой ще надделее на втори тур зависи и от поведението и изказванията на кандидатите. Герджиков и Панов застанаха остро срещу Радев от различни позиции.

Реклама

Герджиков го атакува, че вдигна юмрук в подкрепа на протестиращите, а трябвало като обединител да обърне внимание и на контрапротеста. Интересна ситуация – протестиращи виждат мафия в прокуратурата, която атакува президента като критик на Борисов, без никакви основания (до момента няма никакви обвинения, а съдът обяви за незаконни арестите на президентските съветници). И хората се събират на площада спонтанно на протест. Президентът излиза и ги подкрепя.

Организиран е и жалък контрапротест от хора, в които веднага разпознаваш онези, които носеха плакати „Гешев е радост“. Сред които и мутри с татуирани мъртвешки глави. Не можеш да ги сбъркаш. И според Герджиков президентът трябвало и тях да подкрепи.

Панов на свой ред атакува неочаквано Радев

с квалификацията, че бил „фалшив герой” и проявил воля и твърдост чак когато прокуратурата нахлу в президентството. Гeрджиков критикува Радев за вдигнат юмрук, а Панов – че късно го е вдигнал и слабо се противопоставя. Панов сбърка много. Трябва да му се припомни, че акцията беше провокирана от постоянните критики на президента към правителството на Борисов и персонално към главния прокурор, който и преди тази акция нападаше Радев.

След това Панов трябва да си припомни, че самият той изживя някакъв катарзис – първо го избраха за шеф на ВАС същите хора на ГЕРБ и ДПС във Висшия съдебен съвет, които избраха и Гешев. Но Панов се обърна срещу тях.

Сега Панов казва, че Радев не е трябвало да подписва указа за назначение на Гешев за главен прокурор, за да предпази народа си.

Радев не подписа указа, но ВСС гласува отново за Гешев и го преизбра. Втори път вече, според конституцията, президентът не може да не подпише указ. Освен да подаде оставка или да го отстрани парламентът. Това е трябвало да стане според Панов.

Само че, в същото си изказване Панов отговаря на въпроса вижда ли се като главен прокурор, каквото предложение имаше. Според него въпросът не е в личността. Проблемът в прокуратурата бил системен и смяната на едно лице с друго не го решава. Защо тогава според Панов президентът Радев не е трябвало да подписва указа?

И как си представят онези, които настояваха Радев да не подпише втори път назначението на Гешев и да подаде оставка? Нали тогава остава главен прокурор Цацаров, а когато изберат нов президент, ВСС ще връчи отново указа с избора на Гешев да го подпише. Може би президентът пак трябва да подаде оставка…

С такива предизборни нападки Панов едва ли ще иде на втори тур с Радев.

Автор: Иван Бакалов

Източник: E-vestnik.bg

1 Коментар
  1. майната казва

    Парвеню – думата е, за сега дошъл ! Примерно в политиката ! Не стават така работите, видя се и със ИТН ! Общо взето, не се прави разлика между това, че са те избрали и ти сам си извоювал нещо ! Сега дошъл, парвеню, – трябва да има приемственост, да знаят хората от кой храст си се е пръкнал и какво можеш ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.