Държавният резерв още е на ДПС – отчаяно пази в тайна запасите от горива на България

2 1 874

Когато кабинетът „Борисов 3“ тръгна да създава Държавна петролна компания и да мести в нея държавния резерв от горива, много наблюдатели си зададоха въпроса – какво цели това предложение, особено на фона на обявената по това време война срещу „Лукойл България“, припомня Narod.bg.

Години наред съществуват сериозни съмнения за злоупотреби при обявяването на горивата на резерва, а изземването на тази дейност и прехвърлянето й към нова Държавна петролна компания, би било равносилно на ново раздаване на картите. Надали някой по това време е подозирал, че година по-късно сметките ще излязат криви заради ново парламентарно мнозинство и пратената в пълна изолация ГЕРБ.

Държавната петролна компания, зад която смного хора видяха поредната схема, бе създадена едва през март тази година и оттогава се опитва безуспешно да влезе в правомощията си на фона на купища скандали за злоупотреби в резерва и яростна съпротива на резерва да зададе дейността.

Част от завесата – иначе плътно спусната покрай въздесъщата тайна около Резерва, бе повдигната в поредица от заседание на временната Комисия по ревизия в 46-ото Народно събрание. Месец по-късно в опитите на петролната компания да разбере нещо повече за запасите от горива и да влезе в реалното им управление няма никакъв напредък. Како и защо толкова яростно брани държавната агенция?

Параграф22 – поемете резерва, но не го поемате

Новатадържавна петролна компания няма как да поеме базите за съхранение на горива на резерва благодарение на правния Параграф 22. Законът изисква базите и горивата в тях да бъдат прехвърлени от държавния резерв на петролната компания, след като тя получи необходимите лицензи за данъчен склад на базите. За издаване на такъв лиценз обаче Законът за акцизите и данъчните складове изисква кандидатът вече да разполага със собствени или наети бази, в които да извършва съответната дейност. Така, според единия закон, за да получи базите, компанията трябва да се извади лиценз, а според втория закон, за да кандидатства за лиценз, трябва да разполага с бази.

Надали това нормативно блато е създадено нарочно, ако предходните управляващи наистина се държали да прехвърлянето на горивата. От правния Параграф22 със сигурност би могло да се намери изход, ако държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ категорично не бе отказала да съдейства. И в крайна сметка е подала искания за издаване на лиценз към агенция „Митници“, но прехвърлянето на базите й към този момент продължава да не е факт.

Така държавното предприятие няма никаква възможност да управлява резерва от горива. Няма и информация за наличните количества в петролната база, въпреки че през юни все пак е изготвено споразумение между двете структури. Заради невъзможността на предприятието да встъпи в правомощията си и да приема петролните бази, тоест да изпълни закона, ръководството й е сигнализирало и Върховната административна прокуратура.

Количествата от горива – тайни, сделките – с нови фаворити

Реклама

Така реалните количества горива, съхранявани от резерва продължават да са тайна. С тях обаче се въртят сделки за милиони, а фаворитите по тези доставки са нови след внезапното отпадане на „Лукойл България“ от поръчките. Това е втората дейност, по която държавният резерв категорично отказва да допусне представители на петролната компания като наблюдатели по обявени процедури за обществени поръчки свързани с горивата.

Изпратихте Петролната компания бе създадена на 12 март 2021 година. Първото й искане – да бъде изрично уведомявана и да участва с представител при процедури и разпоредителни действия, е отправено на среща с ръководството на резерва от още на 16 март. От тогава досега Петролната компания нееднократно е искала в свои писма да бъде допусната до тези дейности, като първото такова писмо е от 5 април, коментира изпълнителният директор на петролната компания Паун Илчев пред изданието „Сега“.

Припомняме, че Резервът пусна изненадващи и скандални обществени поръчки през януари за доставка на 97 505 тона зимен дизел с прогнозна стойност 104 милиона лева и 7650 тона бензин с прогноза 7,9 милиона лева. Проблемът с тези процедури е, че към датата на обявяването им 12 януари държавния резерв не е упълномощен по силата на закона да купува горива. Именно заради предвиденото прехвърляне на тази дейност към Петролната компания през февруари 2021 година Законът бе тихомълком преправен, за да разшири правата на резерва до фактическото предаване на дейността.

Първата сделка за закупуването на дизел по-голямата поръчка пък е от 17 март, точно ден след като петролната компания се е срещнала с резерва с искане да бъде допусната до разпоредителни сделки и процедури. Доставчици на тази процедура са само две компании – „Бент Ойл“ и „Петрол Енерджи“, като до момента има забележителен паритет между тях. И двете компании имат договори за доставки на стойност по 41,1 милиона лева общо.

Резервът не допусна представителите на Петролната компания до финализиране на друга процедура по Закона за обществените поръчки – за охрана на обекти на Резерва, възложена през април на фирма „Боду“ . Единствен кандидат, предложил цена от 20,7 милиона лева. тази поръчка също породи скандал в Комисията по ревизиите, като председателят Мая Манолова обвини компанията, че е бързала да възложи еднолично и този тригодишен договор дълго преди да е изтекъл стария.

Ще има или не петролна компания

Докато се мъчи да влезе в правомощията си и да поеме дейността по съхраняване и обновяване на резерва от горива, новата петролна компания току-виж увехнала и институционално. При изслушванията в Комисията по развитие там бившия служебен министър, сега кандидат-депутат Кирил Петров, разясни, че Държавната петролна компания е създадена като държавно предприятие в разрез с указанията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според него новата Петролна компания има вече добър екип и може да се трансформира в контролна агенция. Ще се случи ли това и ще станат ли наистина ясни фактите около запасите с горивата предстои да видим?!Изкушението и възможностите за злоупотреби са големи. Засега обещаните ревизии и проверки се оказват чисто и просто невъзможни.

Автор: Таня Петрова

Източник: „СЕГА“

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    А, ДЪРЖАВНИТЕ бензиностанции „Петрол“, КЪДЕ ОТИДОХА и ЗАЩО????

  2. […] Държавният резерв още е на ДПС – отчаяно пази в тайна з… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.