ВАС поряза гербаджията Недялко Недялков, изритан с 200 от ДАНС (вижте ЗАЩО)

1 2 391

Върховният административен съд поряза гербопитека Недялко Недялков, изритан с 200, ако използваме речника на Баце, от ДАНС, научи Narod.bg.

ВАС отказа да се занимава с жалбата на уволнения зам.-председател на българското ФБР. Той бе изхвърлен от поста с решение на служебния кабинет в края на месец май.

За да прекрати пълномощията му Министерският съвет се позова на текстовете от Закона за ДАНС, според които зам.-председател на агенцията се освобождава предсрочно „при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията”, пише „Сега”.

Това се прави с решение на МС по предложение на председателя на агенцията. Недялков обжалва точно това решение на правителството.

Казусът стигна до ВАС, след като по него първо се произнесе Административният съд в София. Също като първата инстанция и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска (докладчик) и Тинка Косева приемат, че решението на правителството за Недялков не може да бъде оспорено пред административен съд.

Според тях независимо, че с акта на МС се засягат права и интереси на Недялков, това не значи автоматично, че той може да се атакува пред административния съд.

Като първа инстанция съдия Десислава Корнезова обяснява, че правоотношението между държавата и зам.-председателя и ДАНС е с трудово-правен характер и се регулира от нормите на Кодекса на труда.

Реклама

Прекратяването на това правоотношение става с два акта – административен акт на Министерския съвет и заповед на министър-председателя. Решението на правителството от 28 май е единствено основание за издаване на втория акт, а неговата законност е производна от законността на първия акт.

Затова и влязлото в сила решение на МС за предсрочно прекратяване на пълномощията на зам.-председателя на ДАНС, обосновава и законосъобразното прекратяване на трудовото правоотношение, което е направено от премиера, пише в определението на съдия Корнезова.

Няма данни дали след произнасянето на ВАС Недялков се е обърнал към граждански съд.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебния кабинет през май.

Веднага след като получи заповедта за уволнението си Недялков обяви, че ще заведе дело. Той разказа, че е освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията.

„По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, за да ме отстранят“, обяви Недялков. Според него той имал само награди и не било ясно как е направена проверката и заключенията, че не си е спазвал задълженията.

Той твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Преди да бъде уволнен Недялков, с поста се раздели и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

1 Коментар
  1. Кирил казва

    Изобщо не е “ гербопитек“ В голяма заблуда сте.Този е изцяло пампeрс на Пеевата гнус.И изнасяше точно там информацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.