Политици и олигарси от всички партии правят гуша с цената на тока – ето ги тарикатите (ПОИМЕНЕН СПИСЪК)

1 6 209

Бивши и настоящи политици от всички партии заедно с крупни олигарси печелят от тока за хората и бизнеса, разкри Narod.bg.

Галопиращият скок на електроенергията доведе до шокови цени в магазините. Хляб, олио, сирене, яйца и всичко, което си купуват гражданите от първа необходимост, зависи от цената на тока и точно това е причината за поскъпването. Най-ощетени от високите цени ще бъдат пенсионерите.

Има обаче други, които отново ще протриват ръце доволно, защото сметките им набъбват при новата ситуация. Това са производителите и търговците на електроенергия, които са се наместили по енергийната хранителна верига от нейното начало до нейния край, пише „Галерия“.

Най-голям производител на електроенергия е държавният АЕЦ „Козлодуй“, но много от другите индустриални играчи са частници. Те са собственици на тецове и на централи с възобновяеми енергийни източници – ветропаркове, соларни панели, ВЕЦ-ове по реки и язовири. Сред тях има българи и чужденци.

Публична тайна е, че много от така наречените бизнесмени са подставени лица на бивши и настоящи политици. Това са същите онези политици, на които се надяваме да намерят решение за озаптяването на цената на тока. Как ще стане това, при положение че тези хора имат сериозен интерес електроенергията да скача, за да увеличават печалбите си.

Много от връзките на министри, депутати и висши чиновници от регулаторните органи с производството и търговията на ток са скрити и единици знаят за тях.

За много министри, депутати и висши чиновници в енергетиката от миналото се знае, че са милионери от производство и търговия с ток. Има обаче и такива от настоящето, които не крият, че печелят от електроенергия, макар и бизнесът да се води на техни роднини, а това е законно.

Особено с либерализацията на пазара и появата на лицензираните търговци на ток, които са посредници между производителите и обикновените хора като потребители.

Наши политици се усетиха още през 2005 година, че бъдещето е в „зелената енергетика“, и се възползваха по най-добрия начин от вътрешната информация, с която разполагаха по времето на преговорите за влизане на България в Европейския съюз. Министърката от НДСВ и Тройната коалиция Долорес Арсенова се оказа най-чевръста и първа построи частна ВЕЦ – на язовир Тича край Шумен.

Скандалното в случая е, че Арсенова чрез държавен орган отпуска заем от 1,5 милиона лева за строителството на ВЕЦ-а на фирма, която няма никаква собственост, никакви активи. Но има връзки във властта. Управителката на фирмата е 9-а в листата на НДСВ за парламентарните избори през 2005 година в София. Арсенова е първа в същата листа.

Няма нищо случайно! В момента същата фирма вече е собственост на самата Арсенова и нейното семейство. През 2019 година този ВЕЦ застраши региона на Шумен и Търговище с водна криза, след като се оказа, че е ползвал вода много над разрешеното количество.

Доскоро управлявалите ГЕРБ пък се целят много нависоко. За тях малките водно- и топлоелектрически централи нямат особено значение.

За 12 години на власт овладяха всички ключови постове, свързани с тока на обикновения българин. В момента държавни гиганти като „Български енергиен холдинг“ и АЕЦ „Козлодуй“ се управляват от знакови лица на ГЕРБ.

Под контрола на бившия депутат Валентин Николов са всички големи държавни дружества в енергетиката – НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“, чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева. Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов.

Той е бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, бивш председател на бордовете на енергийния холдинг, на НЕК и на АЕЦ „Козлодуй“, изпълнителен директор на атомната електроцентрала. Сега той провежда политиката на държавата в един от най-важните сектори за икономиката ѝ, нищо че е опозиция на служебния кабинет на Румен Радев.

Доган усвои огромни суми от студения резерв за ТЕЦ Варна

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е най-големият енергетик сред политиците. За разлика от всички останали, които имат вецове или са търговци на ток, Доган си има ТЕЦ „Варна“.

Централата е втората по големина в България и блоковете й могат да работят с мощности, които са в пъти повече от ВЕИ-тата на всички останали политици, взети заедно.

Въпреки че засега не гори въглища, тецът на Доган получи стотици милиони „студен резерв“ за последните години, за да поддържа мощностите си в готовност, ако се наложи. Така например работещите блокове в централата на Доган бяха натоварени 95% в началото на годината, когато спря 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и системата се нуждаеше от баланс.

Това продължи за кратко по времето на най-големия студ. Цената на електроенергията от централата е една от най-скъпите в страната – 104 лв. за мегаватчас. Повече струва енергията само в един от американските тецове.

Както обикновено, Доган смело гледа напред в бъдещето и неслучайно има проект за минаване от въглища на водород с проект за 450 милиона евро. Заради Зелената сделка в ЕС се очаква до няколко години тецовете да спрат горенето на въглища. С новите мощности обаче Сокола ще бъде с едни гърди напред и ще продава ток от централата си на пазара.

Доган купи ТЕЦ „Варна“ преди няколко години по сложна схема, в която накрая се появи като собственик. Централата беше в активите на ЧЕЗ. Те я обявиха за продажба.

Спечели я фирмата „Сигда“, която се води на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Година по-късно те продадоха мажоритарния пакет от акциите на дружеството си на Ахмед Доган. Сега почетният председател на ДПС е и в съвета на директорите на ТЕЦ „Варна“.

Един от най-близките приятели на Доган Димитър Тадаръков е собственик на ВЕЦ „Камчия“, недалеч от теца във Варна.

Дългогодишният депутат и редовен член на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай е друг фактор от ДПС, който има интереси в производството на ток. Собственик на водни централи и соларни паркове е синът му Ревин, който има различни бизнес интереси в много сфери.

Фамилията на бившия екоминистър и настоящ депутат от ДПС Джевдет Чакъров също печели от ток. Синът му Сами е собственик ВЕЦ „Лозята“ през няколко фирми. Въведена е в експлоатация през 2010 година, а мощността й е 0,83 мегавата.

Вътрешната опозиция на Корнелия, търгува с ток и върти ВЕИ-та

Реклама

Червени партийци също имат бизнес интереси в производството на ток. Случайно или не, всички са вътрешна опозиция на председателя Корнелия Нинова.

Това са Кирил Добрев, който искаше поста й, Костадин Паскалев и коалиционният партньор Георги Кадиев. Очевидно тези хора вярват докрай на лозунга на вожда Владимир Ленин, че социализмът е електрификация плюс съветска власт.

Така Кирил Добрев печели добре от ВЕЦ-ове повече от 13 години. Той е съдружник в „Пирин ват“ ООД, което има водни централи с договори за продажба на тока, който произвежда.

Преди да си отиде от този свят, и майка му Елка също беше собственик на фирми, които контролират ВЕЦ „Флеш“, но и лицензирания търговец на ток „Тера Кап“ ООД. Така Добрев произвежда и продава на крайните потребители електроенергия.

За години назад печалбите на дружествата на сина му Николай Добрев и останалите членове на фамилията са десетки милиони. Само ВЕЦ „Топлика“ продава около 3000 мегавата на свободния пазар по цени от 80 лева за мегаватчас. Разходите на водните централи не са големи.

Основната фирма, с която Кирил Добрев печели от ток, е „Синерджи холдинг“. Там синът му Николай, кръстен на известния си дядо, е съдружник с приближения му съпартиец от Гоце Делчев Стоян Христов и с енергийния експерт Еленко Божков.

Божков е бивш член на ДКЕВР, който сега е съветник на президента Румен Радев и член на инициативния комитет за издигането му за втори мандат.

Името му нашумя през миналото лято, когато беше арестуван по време на протестите, след като с Минчо Спасов блокираха влак на метрото в София. Важно е да се борим за справедливост и да има почтеност, както казват най-новите ни политически спасители.

Близките отношения на Кирил Добрев с президента Георги Първанов не са тайна. От политиката те прераснаха и в бизнеса, включително и в производството на ток.

Синовете на Първанов Ивайло и Георги официално са съдружници във ВЕЦ „Флеш“ до село Горни Лом. Централата е изградена с кредит от държавната ББР, но тогава синовете на Първанов не са били собственици. Мощността в сравнение с други централи е скромна – 0,63 мегаватчаса.

Днес Кирил Добрев е член само на Националния съвет на БСП. Там колега му е бившият регионален министър, депутат и кмет на Благоевград Костадин Паскалев.

Той е съдружник и управител във фирмата „Ара“ ООД, която също има водноелектрическа централа – „Арнаутовци“ до Симитли. Тя е малка и не носи повече приходи на Паскалев от другите му бизнес дейности.

Съпругата на Георги Кадиев – Соня, е един от крупните играчи в търговията с ток. Бившият журналист, депутат и член на БСП, който се раздели с партията и създаде своя, наричайки я „Нормална държава“, на последните избори стана коалиционен партньор на БСП и отново се закле като народен представител.

Още през 2014 г. фирма на Соня Кадиева спечели обществена поръчка за 2,5 милиона лева за доставка на ток на командването на Военноморските сили. Кадиева е собственик на „Енерджи Съплай“ – едно от големите дружества за продажба на ток на крайни потребители, което има лиценз от КЕВР.

Кои са енергийните босове на Слави

Победителят на изборите от юли „Има такъв народ“ също може да се похвали с депутати, които са собственици на енергиен бизнес и продават ток.

Това са небезизвестният Иван Хиновски, за чиято експертност мнозина в бранша се изказват с насмешка, и сравнително неизвестната Живка Железова. Тя е координатор на партията за Казанлък и беше народен представител в 46-ия парламент, който приключи безславно през септември.

Кариерата на Живка Железова в политиката е отскоро, но в бизнеса с фотоволтаици тя е отдавна. Собственик е на няколко фирми, две от които са за изграждане и експлоатиране на фотоволтаични паркове.

Първата централа на Железова е в село Ветрен и струва 589 хиляди лева. Мощността й е 64 киловолта и има договори с ЕРП-тата за продажба на тока от нея. Същото е положението и с втория голям фотоволтаичен парк на представителката на Слави за Казанлък.

Той е в Гълъбово и е по-мощен – 70 киловолта. Всички фирми са на шестцифрена печалба, показват отчетите. Железова е и член на контролния съвет на Сдружението на европейските производители на зелена енергия. Тя обаче не разчита само на продажбата на ток, а има също счетоводна къща и заведение.

В енергийния бизнес, но като консултант по изграждането на мощности е и Иван Хиновски. Интересното за него е, че сега влиза като депутат в парламента, но е ходил по червения килим там още от времето на царя и е бил главен сътрудник по енергетика от 40-ото народно събрание насам.

Хиновски е бил собственик и на фирми за производство на ток, но ги прехвърля на близки през април преди изборите, когато стана депутат за първи път.

Соларните паркове са печатница за пари на синия олигарх Иво Прокопиев

Депутати от „Демократична България“ не са пряко или косвено свързани с производство и продажба на ток, но сочените за техни идеолози и съмишленици Иво Прокопиев и Славчо Христов са в играта. Прокопиев от много години, а приватизаторът на Златни пясъци – отскоро.

Славчо Христов контролира пряко и открито един от лицензираните търговци на ток „ЕСП Златни пясъци“. От сайта на дружеството става ясно, че само тази година то е вдигало цените три пъти за потребителите си от бизнеса.

Фирмата на Славчо Христов купува ток от борсата, а другите играчи са съпругата на Георги Кадиев, ЧЕЗ, ЕВН и много други бизнесмени с разностранни интереси.

За разлика от Славчо Христов, който остана в миналото след оттеглянето на Иван Костов, неговият наследник като ментор на десните Иво Прокопиев е собственик на най-голямата фирма за изграждане на соларни паркове.

Клиентите му са в България и чужбина, а според много депутати колегите им от „Демократична България“ открито лобират за бизнеса му като искат затваряне на въглищните централи и отваряне на възможности за ВЕИ инсталации, които да ги заместят. Те обаче произвеждат скъп ток и това ще доведе до нов скок на цените за потребителите.

1 Коментар
  1. !!! казва

    Напишете колко струва мегавата на АЕЦ и колко е мегавата от така набедените за зелени възобновяеми източници. В Русия, например, на производителите на зелена енергия им се плаща половината на пазарната стойност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.