Висш магистрат: Борисов и Гешев скопиха съдебната система

2 2 870

„Отговорността за съдебната реформа я носят политиците, но те са длъжни да чуят всички гласове на хората, които прилагат законите“. Това каза в интервю пред БНР съдия Нели Куцкова, чу Narod.bg. Според нея политиците трябва да влязат в съдебната система, за да се научат да уважават правото

„Има хора, които с радост изпълняват поръчки, за да растат в кариерата. Има други, омерзени от тази обстановка, които се затварят в черупките си. Най-големият проблем в нашата система са хората, които са апатични„, каза още съдийката.

Narod.bg припомня, че Куцкова е бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет. Дългогодишен председател на Софийския окръжен съд, а по-късно е член-съдия в Софийския апелативен съд. Заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. 

Съдия Куцкова изрази надежда, че темата за съдебната реформа няма да остане само предизборна активност. Според нея политиците трябва да влязат в съдебната система, за да се научат да уважават правото. „Да си припомним Цветан Цветанов как смени тона, когато стана обвиняем“. 

Отговорността за реформата я носят политиците, но те са длъжни да чуят всички гласове на хората, които прилагат законите“. 

Реклама

В предаването „Политически НЕкоректно“ тя подчерта: 

„В последните години на ключови места в системата бяха избирани хора, които не се ползват с голям авторитет в гилдията и със съмнение, че е имало някакво влияние. Има хора, които са си признали това. Достатъчно е на десетина места в държавата да има назначени председатели на съдилища и на прокуратури със съмнение, това създава цялостно съмнение“. 

От позицията на кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите през 2001 година Нели Куцкова посочи: 

Важното за един съдия, когато излезе от политиката, е да не се поддава на никакви политически влияния в съдийската си работа. Имало е много случаи след президентската кампания, в които хора, които имат дела, да ми кажат – ние бяхме ваши застъпници в изборите“. 

И допълни: 

„Президентът няма големи властови правомощия. Но един умен, разумен и решителен президент може да използва малкото си правомощия за добро – като инициира дебат, като бъде медиатор. Основният проблем е, че многото качествени хора в системата предпочитат да си гледат делата и не желаят да се кандидатират за председатели на съдилища, нито за членове на Висшия съдебен съвет. Много хора се обезвериха и предпочитат да се затворят в собствената си среда“. 

2 Коментара
  1. проф. Христо Бозуков казва

    Горката Кучкова ! Не е висш съдия. Цял живот драпа да направи кариера, близа задници, в т.ч. и арабски, за да направи кариера и успя да стигне само до апелативен съдия. Преди 1990 г. беше голяма комунистка – партиен секретар на комунистическата организация БКП в Софийския райнон съд. Нямаше Висш съдебен съвет. Тя казваше, кой какъв да бъде. След краха на комунизма през 1990 г. стана първи антикомунист – в ръководството на СДС. Беше главен секретар на министър-председателя крадливия Стефко Софиянски. После кандидатства за вицепрезидент на синята легенда Петър Стоянов. – Не успяха. Народът разбра лъжите им и ги изрита. После се предложи на някакви араби, които щедро плащаха. И сега – госпожа никоя. След 45 години сплетни, интриги, мръсотии, клевети и подлости търка стола в провинциалния апелативен съд. Наистина да я съжалиш. Толкова злоба, мръсотия и подлост на вятъра. Бог да я прости.

  2. майната казва

    Е, няма такова право в собствена среда ! Че то мешерето, раздава право в обществена среда ! Що за правораздаватели са ? Заработват високи пенсии ? Страхът не е добър съветник и никога не е бил !Учи мама, че да не работиш ! Мизерници, а не съдии !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.