Съд ли? Условна присъда за рекетьора от ГЕРБ Живко Суджука, изнудвал бизнесмен по заповед на Бойко Борисов

2 1 874

Правосъдието отдавна е мъртво в територията България – бившият депутат от ГЕРБ – рекетьорът Живко Мартинов – Суджука, бе осъден на смехотворна условна присъда 2 години затвор и на втора инстанция за това, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, предназначен за бившия премиер Бойко Борисов, научи Narod.bg.

Това е реши бухалката на хунтата – Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), като отхвърли искането на прокуратурата да увеличи наказанието на Мартинов заради множество отегчаващи вината му обстоятелства, показа проверка на „Лекс“.

От решението на съда става ясно, че държавното обвинение е настоявало бившият депутат да бъде осъден на 8 години затвор, но апелативните съдии посочват, че прокуратурата не е конкретизирала отегчаващите обстоятелства и отхвърлят искането Мартинов да бъде осъден и за изнудване за още една доставка на суджук.

Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг пастърма и филе „Елена“.

Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Съдът обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. При нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават.

Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.

„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния“, казал Мартинов на Проданов и пак го заплашил: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“.

Следват и други заплахи: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник. Нали си знаеш урока.

Реклама

Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.

Баце заповядал на Суджука да рекетира бизнесмен за суджуци и луканки…

Според събраните по делото доказателства Мартинов дори показвал на Проданов съобщения на телефона си от рекетьора от СИК Бойко Борисов, като в едно от тях Баце питал: „Какво стана”?

И втората инстанция не намира за доказано обвинението за останалите принудителни доставки на суджуци, като според АСНС няма и доказателства, които да отегчават вината на Мартинов, за да бъде увеличено наказанието му. Напротив, съдът отчита, че са минали 10 години от извършеното престъпление, чистото съдебно минало на подсъдимия и безукорното му поведение в хода на делото.

Според втората инстанция наложеното условно наказание е съобразено както с практиката на Европейския съд по правата на човека, така и с тази на Върховния касационен съд, а спецсъдът правилно е преценил, че степента на обществена опасност на престъплението не е по-висока от тази при други подобни.

„Подсъдимият Мартинов не е осъждан и целите на наказанието могат да бъдат постигнати с отлагане на изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“, като не е оправдано за постигането им подсъдимия да бъде изолиран от обществото и семейството си.

Като е отложил изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ за срок от четири години , считано от влизане в сила на присъдата, правилно съдът е създал оптимални условия за постигане на целите на наказанието и преди всичко за поправяне на подсъдимия“, се казва и в решението на апелативния спецсъд.

Единствената „забележка“ на втората инстанция е, че не е било нужно Мартинов да бъде изрично оправдаван за изнудването за доставки на пастърма и филе „Елена“, след като те са били включени в продължаваното престъпление, за което е бил признат за невинен.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

2 Коментара
  1. майната казва

    Чекмеджета, чекмеджета ама пачките са кофти на вкус ! Друго си е, като си на ловната вила, да е заредено със суджуци. И с виното вървят и с обслужващите девойки ! Съдиите ги знаят тия работи. Пачките стават за доказателства !!!?

  2. Ангел Петков казва

    Сериозно ли се оплаквате от съдиите? Че какво могат да направят те – нали и на бая част от тях се носят суджуци, дамадгани, и кутии ЗА бонбони (но не с бонбони)и т.н. и т.н. За тях това е такова банално всекидневие, че сигурно се чудят какво е предизвикало в случая да има дело…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.