НСО мълчи: Докога ще пази и вози Бойко Борисов? (ПКП Цвета Караянчева се отказа от държавните гардове)

0 4 160

Националната служба за охрана (НСО) не отговори на въпросите на „Сега“ докога бившият премиер Бойко Борисов ще ползва специализиран транспорт. Службата всъщност не казва и дали Борисов в момента се вози от нея, но това се вижда и с просто око от публичните му прояви.

Според Закона за НСО на лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател се осигурява специализиран транспорт в мирно време до 4 години след освобождаването им от длъжност.

Т.е. по закон Борисов има право на този транспорт. Основанията за ползване на охрана от НСО се преценяват от комисия, която се оглавява от началника на службата и в която влизат председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ и главният секретар на МВР.

Реклама

Борисов има право сам да се откаже от обслужването на НСО. Narod.bg припомня, че така е направила Цвета Караянчева (ГЕРБ), която бе председател на парламента до изборите през април. И друг бивш председател на НС от ГЕРБ – Цецка Цачева също не е ползвала колите на НСО 4 години, след като сдаде поста.

46-ият парламент прие на първо четене промени в Закона за НСО, с които остави без охрана бившите премиери, ексшефовете на НС, министри, главния прокурор, съпругата на президента и патриарха.

Това предизвика гнева на Борисов, който обяви, че това се прави в угода на мафията, а той става лесна мишена. „В нашия регион имаме убити премиери – Луканов, Джинджич. На кой мафиот искате да угодите с това да ме направите лесна мишена, защото видяхте, че ГЕРБ е непобедим.

Сега искате по друг начин да си решите въпроса. Сигурно тази вечер са ви се разплатили за услугата, която сте им направили, но после ще ви забравят. Това е недопустимо в държава от ЕС. Радев ли ще носи отговорност“, каза Борисов в началото на септември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.