Престъпната Темида: Братът на МВР шефа от ГЕРБ Младен Маринов – личен шофьор на лобиста Пепи Еврото

6 12 805

Липсата на правосъдие е една от основните причини за устойчивото потъване на България в бедност и корупция. Корумпираната Темида – съдии, прокурори, следователи, ВСС, доведе дотам, че в XXI век с преса от властимащите да бъдат отнемани бизнеси чрез тормоз, рекет и дори реални заплахи за убийство, разкри Narod.bg.

Емблематичен пример за престъпната Темида е мафиотската сага „Осемте джудежа” – една година след първия сезон на разследването на фондация .”Антикорупционен фонд”, извадило наяве скандални факти за престъпна рекетьорска мрежа с участието на прокуратурата, тогава ръководена от Сотир Цацаров, институциите в България не направиха абсолютно нищо за разплитане на тази афера.

На практика единственото развитие е наложеното наскоро от адвокатурата наказание на две адвокатки от столична кантора, участващи по-скоро като фигурантки в тази схема. За образуваната прокурорска проверка не си струва да се говори – тя просто си стои.

На този фон в понеделник АКФ публикува първата част на втори сезон от разследването, където нещата стават още по-брутални – участниците в мрежата „Осемте джуджета“ не просто заплашват набелязаните жертви с физическо унищожение, но и видимо имат готовност да го извършат.

Бизнесменът Явор Златанов разказва, че е бил превърнат в инвалид, след като е бил хвърлен в ареста от спецпрокуратурата и спецсъда, че също като баща си е бил изнудван да прехвърли бизнеса си, а хората, които разполагали с неговата свобода, здраве и живот, ясно му дали да разбере, че всичко става със знанието и благословията както на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, така и на настоящия Иван Гешев, предаде „Капитал“.

Кое от всичките тези буквално зловещи твърдения е вярно и кое не, би следвало да каже прокуратурата. Но тя мълчи вече година, което е разбираемо, защото вероятно трябва да се уличи сама, начело с главния прокурор.

Разследването дотук

Историята тръгва от конфликта между Илия и Явор Златанови, баща и син, собственици на групата дружества „Изамет“, най-големият производител на асансьори в България. В случая е без значение генезисът на този конфликт, кой крив и кой прав.

Същественото е, че две години (от 2017 до лятото на 2019 г.) Илия Златанов изпраща до прокуратурата сигнали срещу сина си, дъщеря си и съпругата си, в които ги уличава в престъпления – данъчни, документни, изнудване, присвояване и др.

Прокуратурата образува проверки, но две години нищо не прави, затова Златанов по съвета на свой близък се среща с адвокат Петьо Петров, препоръчан му като човек, който ефикасно решава такива проблеми.

Лобистът-рекетьор Пепи Еврото

Петров, станал национално известен като Петьо Еврото, е бивш ръководител на столичното следствие по времето на Цацаров, напуснал съдебната система след скандал, но и без последствия за него благодарение на закрилата на тогавашния главен прокурор.

Веднага след това е вписан като адвокат във Видинската адвокатска колегия, а столичният ресторант „Осемте джуджета“ на ул. „Шандор Петьофи“ превръща в свой неформален офис, който се охранява, както се оказва, не само от охранителната фирма „Делта гард“, но и от денонощно присъствие на полицейски автомобил.

Според някои източници братът на бившия вътрешен министър Младен Маринов бил личен шофьор на Петров и на съпругата му Любена Петрова.

Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров напусна съдебната система през 2015г. след като в решение на Върховния касационен съд той беше уличен в провокация към подкуп, което е престъпление.

Въпреки настояванията на тогавашния правосъден министър Христо Иванов да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Петров, ВСС го освободи по негова молба.

Срещата на Златанов с Петров е на 27 юни 2019 г., след което Златанов е изпратен в кантора на ул. „Позитано“, където адв. Магдалена Мончовска, препоръчана от Петров, изготвя нов сигнал, този път до спецпрокуратурата, за престъпления, извършени от организирана престъпна група (за да са подсъдни на спецправосъдието).

Сигналът е подаден на 3 юли 2019 г., а този път прокуратурата се задвижва светкавично – още на 4 юли е образувано досъдебно производство, разпитани са много хора, включително и Златанов, а на 16 юли са обединени материалите от всички други прокурорски преписки по предишните му сигнали.

Ден по-рано, на 15 юли 2019 г. Илия Златанов подписва запис на заповед в полза на съпругата на Петров – Любена Петрова, за сумата от 2 816 395 лева и с падеж 30 ноември 2019 г. Документът отново е съставен от адв. Мончовска.

На 17 юли спецпрокуратурата задържа сина му Явор Златанов по обвинение, че е ръководител на организирана престъпна група, а дъщеря му и съпругата му оставя с парична гаранция.

Междувременно изземва от тримата като веществени доказателства около 35 кг злато във вид на монети и кюлчета (оценено на над 4 млн. лева), както и 550 000 евро в брой от банков сейф на майката на Явор Златанов.

А през ноември, след като настъпва падежът на записната заповед за 2.8 млн., подписана от Илия Златанов в полза Петрова, тя си изважда изпълнителен лист и запорира имуществото му.

Реклама

През декември 2019 г. Петьо Петров започва да му поставя ултиматум – или ще му прехвърли целия си бизнес, или и той, както и синът му, който вече е в ареста, ще гният в затвора.

На 20 март 2020 г. Илия е закаран в Правителствена болница, където е принуден да подпише договор за прехвърляне на дружествените си дялове на 24-годишен боксьор за сумата от 5000 лв., след като бил заплашен, че в противен случай ще го вкарат в затвора, а синът му Явор, който е претърпял операция за отстраняване на единия бъбрек, ще бъде оставен да умре.

Междувременно в спецпрокуратурата се разиграва старателно подготвена постановка, в резултат на което иззетото от Златанови огромно количество злато и пари като веществени доказателства се оказват във владение на Любена и Петьо Петрови.

Това става след серия нелогични и процесуално недопустими действия на прокуратурата, базирани на фалшиви документи.

От името на Илия Златанов на спецпрокуратурата са представени фалшифицирани фактури, че е купил във Виена златото, което е иззето от сина му. Фактически обаче златото е върнато на Любена Петрова, Златанов не получил нищо.

А парите, иззети от съпругата на Златанов, ги поискал бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски въз основа на (по неговите думи) фалшив договор, че уж бил дал на Явор Златанов такава сума за „отговорно пазене“.

Ламбовски твърди, че бил привикан в кантората на Петьо Еврото и възприел поведението към него като заплаха, затова се съгласил да участва в тази схема.

Вън от съображението, че подобен договор е абсурден сам по себе си при наличието на банки, прокуратурата не може да решава спорове за собственост и да връща веществени доказателства на човек, нямащ нищо общо с казуса.

Друг е въпросът, че това става в рамките на производство, в което има обвинения за измама, данъчни престъпления и пране на пари и няма логика с лекота да се връщат пари без проверки.

Всичките тези процедури минават през една и съща адвокатска кантора на „Позитано“, където и двете адвокатки са свързани със семейството на Петрови – Мончовска е бившата секретарка на Петьо Петров от следствието и негов доверен човек, а другата адвокатка Цветелина Цветкова, доверител на Ламбовски, е член на управата на фондация „План Б“ на Любена Петрова.

Фондацията подкрепяше Цацаров при бурните протести от началото на мандата му и организираше акции срещу неговите опоненти – Христо Иванов, тогава правосъден министър, председателя на ВКС Лозан Панов, члена на предишния ВСС Калин Калпакчиев и др.

В новата серия от разкрития, направени от Явор Златанов в понеделник, чието продължение се очаква, на практика се потвърждават всички факти, изложени от баща му – въпреки очевидната неприязън между двамата и конфликта, поставил ги на противоположни позиции.

Явор Златанов също е заплашван от името на Петьо Петров да предаде бизнеса си, също му е казвано, че ще изгние в затвора, защото на практика зад Петров седи главният прокурор – както Цацаров, така и след това Иван Гешев.

Златанов-син твърди, че адвокат Десислава Коцева, която му поставила тези условия, го заплашила, че в противен случай „ще изчезне в затвора“: „И в следващите седем години, докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно това, което ви кажем, защото ако не го правите, ти ще седиш в затвора, докато не изчезнеш“.

Именно Десислава Коцева е адвокатката, която пък по думите на Илия Златанов го рекетирала в Правителствена болница да прехвърли своите дялове от бизнеса, иначе синът му Явор ще умре.

Според Златанов-син, той е влязъл здрав човек в ареста през юли 2019 г., а няколко месеца по-късно е излязъл оттам с инвалидност 93%, с един отстранен бъбрек, а другият – със силно намалена функция. Причината според него е отказаното му адекватно лечение, което не било случайно, местенето му в три болници, редувано с връщане в ареста, където е държан със сепсис продължително време без лечение.

Той е убеден, че всички тези действия, довели до унищожаването на бърека му, не са били случайни, а част от целенасочен натиск върху него, което тълкува и в контекста на отправените му заплахи да изчезне. Показанията на двамата Златанови са в пълен логически синхрон с всички останали данни.

От една от болниците, в които е лежал Златанов-син – „Софиямед”, заявиха за „Капитал“, че той се е лекувал там повече от месец и че никога не бил изписван с неизлекувано заболяване.

Една известна диагноза

Разследването „Осемте джуджета“ е илюстрация на нещо, което е публична тайна, но институциите не искат да реагират. То разкрива – с факти, документи, свидетелски показания – мащабна криминална мрежа за рекет в основата на която всъщност стои прокуратурата, подпомагана от МВР, НАП и др.

Прокурорските правомощия се използват за натиск, репресия и буквално за грабеж, при това с благословията на главния прокурор (който и да е той) и ръководителите на спецпрокуратурата.

Бившият следовател и сега адвокат Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, е само публичното лице на тази криминална мрежа, но е очевидно, че зад тази фасада стоят много и мащабни разклонения и други, по-мощни фигури.

Няма как подобна мафиотска структура да съществува така продължително в прокуратурата, нейното съществуване да е публична тайна и услугите й да се дистрибутират от широк кръг посредници, а ръководството на прокуратурата да не знае нищо. Извън това, тази история е ново свидетелство за това, че спецправосъдието е превърнато в инструмент за брутален рекет, откровени кражби и мокри поръчки.

6 Коментара
  1. БОГА казва

    Нещо гнило има тука и този Илия Златанов такъв бизнесмен и така да разписва Записни Заповеди за 2,8 млн., то тогава трябва да знае, че не се разписва току така?? Подал сигнал срещу сина си Явор Златанов за водач на ОПГ, пък после разписал да си прехвърли дяловете заради здравето и сигурността на сина си?? Кой подава сигнал срещу някой и после прехвърля бизнес за милиони за да спаси човека срещу които е подаден сигнала? Подал сигнал и срещу жена си и дъщеря си?? /

  2. майната казва

    Семейната история е миризлива.Точно това са използвали от прокурорското ОПГ ? Има много пари, ако бях аз, срещу жена си и детето си , прокуратурата какво щеше да прави ?– ДА СЕ ЧЕШЕ. И какво са направили „стрили“ са кинтите и до съд не са докарали работите , нали ? За какво им е съд ? За да останат с празни ръце ? Хайде де, ние сме Магистрати сиреч честни и заслужаваме повече, даже всичко !

  3. […] Престъпната Темида: Братът на МВР шефа от ГЕРБ Младен М… […]

  4. […] Престъпната Темида: Братът на МВР шефа от ГЕРБ Младен М… […]

  5. […] Престъпната Темида: Братът на МВР шефа от ГЕРБ Младен М… […]

  6. […] Престъпната Темида: Братът на МВР шефа от ГЕРБ Младен М… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.