Сделка между ГЕРБ и БСП в Narod.bg: Олигархът Георги Гергов си връща „дупката” във Варна, грабва държавните акции в Пловдивския панаир

4 4 735

За тайна сделка между общ. Варна, управлявана от компрометирания кмет на ГЕРБ Иван Портних, и БСП в лицето на олигарха Георги Гергов, е на път да бъде финализирана, разкри Narod.bg.

Червеният милионер и бивш лидер на левицата в Пловдив е създал ново дружество, с което ще си върне обратно „дупката” от 2,9 дка на пъпа на Варна. Срещу това бизнесменът, наричан още „Свинаря на Гоце” заради близостта му до бившия президент Георги Първанов, ще прилапа и 29-те процента собственост върху Пловдивския панаир, които до момента се държат от общ. Варна, разкри източникът на Narod.bg от морската столица.

Преди три години – през октомври 2018 г., правителството на хунтата ГЕРБ осигури 43,2 млн. лева от националния бюджет за Варна, за да купи „дупката” в центъра на града от Гергов. Това стана броени дни, след като варненският Общински съвет даде зелена светлина на кмета – гербопитека Иван Портних, да купи дружеството „Централен универсален магазин-Варна”, което е собственик на парцела от 2.9 дка.

Фирмата е на пловдивския милионер-социалист. В решението на варненския ОбС беше записано, че общината ще сключи сделка с него, ако кабинетът отпусне средства за това. Осигуряването на финансирането стана факт в сряда, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

В него дори не се казва в прав текст, че парите са за купуването на „дупката“. Обяснено е, че се дават за „разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на град Варна“.

Т. нар. „дупка“ е нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1986 г., а по-късно стана собственост на дружество на Гергов. Теренът е от 2.9 дка в центъра на града. Проектът за търговски център на него обаче беше стопиран и от години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг.

Общината от години иска да придобие имота, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на града. Последната идея на кмета беше директна сделка с Гергов с пари от държавния бюджет. Сега последната пречка за осъществяването ѝ – намирането на парите, отпада.

Реклама

Общината мотивира предложението си да изкупи дружеството на Гергов с това, че в противен случай на мястото може да се появи „чудовище“, тъй като според действащия устройствен план там може да се построи пететажен търговски център, а разположението на имота позволява той да бъде застроен 100%.

Мотивите против сделката са, че дружеството, което се купува, е декапитализирано и има прекалено много дългове, оценката му е прекалено висока, а на мястото едва ли може да се направи нова сграда, тъй като отдолу със сигурност има археологически останки.

Предишната схема за придобиването на терена от община Варна минаваше през промяна в собствеността на Пловдивския панаир.

През 2016 г. тогавашният кабинет на мутрата Бойко Борисов реши държавния дял от 49.63% да бъде прехвърлен безвъзмездно на общините Варна (29%) и Пловдив (20.63%). Целта беше община Варна и Гергов да направят изложбен център над дупката, а под него да бъдат експонирани откритите на терена археологически находки. Схемата на практика отваряше пътя пред Гергов за придобиване на пълен контрол върху Пловдивския панаир.

Сделката обаче първо беше оспорена от община Пловдив, която отказа да вземе акциите в панаира заради дълговете на дружеството от 50 млн. лева. В последствие общинските съветници бяха принудени от партийната повеля да гласуват приемането на собствеността. Промяната в позицията беше обяснена с това, че в една от палатите на панаира ще бъде направена оперна зала, каквато в Пловдив няма.

В крайна сметка всичко се провали заради скандала „ЦУМ гейт“. По нареждане на Борисов общинарите и във Варна, и в Пловдив отмениха решенията си за придобиване на акциите в панаира.

Причината беше частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов. По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията, за да не я „петни“. За да не се петни и името на ГЕРБ, беше спряна и схемата с панаира.

Сега обаче след отшумяването на скандала правителството се разплати с Гергов „в брой“.

4 Коментара
  1. Алююююю казва

    Е нерде БСП, нерде Гергов бре жужи….

  2. […] Сделка между ГЕРБ и БСП в Narod.bg: Олигархът Георги Гергов… […]

  3. […] Сделка между ГЕРБ и БСП в Narod.bg: Олигархът Георги Гергов… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.