Само в Narod.bg: Любовникът на Десислава Танева и млечният олигарх Димитър Зоров зад измамите с биохрани, помага депутат от ДБ (РАЗСЛЕДВАНЕ + ДОКУМЕНТИ)

2 9 379

Любовникът на бившия земеделски министър Десислава Танева – Симеон Караколев и млечният олигарх Димитър Зоров стоят зад измами за милиони с „биохрани”. Източник на Narod.bg разкри каква е схемата, в която активно участва и депутатът от „Демократична България” Албена Симеонова.

Г-жа Симеонова е два мандата депутат от Добрич и се разследва активно от европейската прокуратура и ОЛАФ. Приложено изпращам всички документи, които уличават г-жа Симеонова в злоупотреби, спрени са и европейски средства.

Такива ли трябва да са депутатите в парламента и това ли е новият морал, който проповядват?

Всички тези данни са публични и лесно проверими, категоричен е информаторът на Narod.bg, който предостави и документи за ролята на Албена Симеонова в корупционните практики.

На върха на далаверата, обаче, е състудентът на Бойко Борисов от милиционерската школа в Симеоново Димитър Зоров, подпомаган от съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, интимен приятел на омъжената Десислава Танева. В измамите има пръст и чиновничката Стела от Брюксел.

Ето малко повече по казуса, който не е отразен никъде извън специализирани издания, а скандалността му е национална:

Заради биопроизводството страната ни се рпевърна в нарицателно за измами, разследвани от ОЛАФ, и за източване на евросредства чрез рекламиране на български продукти, сред които и био храни.

Скандалът стигна до конкретни еврочиновници. Отделно от това доскоро европарите точно за биологично земеделие в България, но от Програмата за развитие на селските райони, бяха замразени заради сериозни дупки в контрола, осъществяван от Министерство на земеделието и държавен фонд “Земеделие”.

Блокирани са четири проекта за близо 19 млн. евро, установи тогава проверка на Биволъ, потвърдена от данни получени по ЗДОИ от Държавен Фонд Земеделие. До края на разследването няма да получат пари проектите „Отиди, вземи, хапни биологично“ за 4 574 551 евро, „Разнообразие от вкусове“ за 2 982 967 евро, „Качествено европейско сирене“ за 3 971 788 евро, „Европейско овче месо и сирене.

Опитайте качеството, вкусете разликата.“ за 3 705 096 евро, „Освободете европейския вкус“ за 3 759 660 евро. От ОЛАФ са поискали 100% корекция, което означава връщане на всички вече разплатени суми, пише специализираното издание zemedeleca.bg.

Засегнати са проекти на няколко организации сред които най-голям е този на Българска асоциация „Биопродукти”. Всички те се изпълняват от базираната в Брюксел фирма Agropromotion SARL, която е била разследвана от ОЛАФ.

От сайта на Agropromotion се разбира, че милионите се харчат основно за изработка на рекламни материали – диплянки, торбички и готварски престилки, сайтове на няколко езика за продукцията на българските производители, участия в изложения провеждани в Близкия изток и страните от ОНД, и публикации в пресата на целевите пазари.

Реклама

Скандалът стигна до брюкселски чиновници и дори бе разказан от американския вестник The New York Times. На 11 декември 2019 г. изданието описа схема, при която европейските разследващи установили базирана в Брюксел компания, която е получила милиони долари, за да промотира български земеделски продукти.

В сътрудничество с български компании фирмата надувала фактури и изпирала парите през офшорни компании.

Посочено бе, че българските асоциации изпълняват тези проекти с базираната в Брюксел фирма “Agropromotion SARL”. Тогава от Асоциация “Биопродукти” и нейният водач Албена Симеонова, днес депутат, бяха категорични, че по схемата не е злоупотребявано, а разследването на OLAF е заради донос на гръцки биопроизводители, които завидели на българските си колеги.

Албена Симеонова стои зад грандиозни измами с европейски пари, но това не ѝ пречи да е депутат от „Демократична България“

Трудно се вярва на черната гръцка завист. Гърците отдавна са си оправили нещата. А и ОЛАФ от завист не се вълнува. Всички знаем колко е био биото в България. От 63 проби, взети при проверка на МЗХГ през 2019 г. 14 показват наличие на неразрешени вещества дори за традиционното земеделие.

Сигналите са предимно за култури като рапица, кориандър и пшеница. За да се наричат едни продукти био, не трябва да са използвани пестициди, химични торове и генно-модефицирани организми.

Първите одити, от които зейнаха сериозни липси на контрол в българското биоземеделие, бяха направени още през ноември 2015 г. от Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕК – DG SANCO. На случаен принцип инспекторите проверяват две от общо 14-те частни фирми, контролиращи биологичното производство.

Чрез своята дейност тези фирми гарантират, че конкретният земеделски производител е “изчистил” земята си – в нея няма пестициди, растенията се отглеждат само с оборски тор или торове на биологична основа, насажденията и плевелите не се третират с индустриални препарати за растителна защита.

Резултатите: Одиторите директно посочват, че са установили, че не спазва европейските регламенти. В детайли, контролиращите фирми са давали разрешение на производителите да засяват с небиологични семена нивите си и след това да предлагат продукцията от тях на пазара като биологична. Постепенно този проблем бе изчистен, най-вече с въвеждането на  електронният регистър на биопроизводителите.

Такъв е пътят на България в биоземеделието на ЕС. Тепърва страната ни трябва да изчисти имиджа си на черна овца.

И затова странно звучат призивите на биопроизводители, замесени в най-тежки корупционни скандали на ниво ЕС, за още по-голяма част от пари в НПВУ. Брюксел им дава достатъчно.

Държавата, ако иска да се погрижи за биопроизводството, да осигури пазари за него. Защото биопроизводители у нас – бол, но хора, които да купуват такава продукция няма. Не се и очертава да има с тежката криза, която се задава.

Документите за ролята на депутата от „Демократична България“ Албена Симеонова може да видите ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.