Двама наши политици изтекоха в Досиетата „Пандора” – Бойко Борисов ли е спипаният със сметки в офшорки?

0 34 431

Двама български политици изтекоха в Досиетата „Пандора” със скрити сметки в офшорни компании! Дали не става дума за Бойко Борисов и негов „коалиционен партньор”, пита Narod.bg?!

Масово изтичане на финансови документи в неделя (3 октомври) показва, че  27 политици от ЕС и световни фигури са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. След държавните лидери, чиито имена се появяват в Досиетата „Пандора“, са сътрудници на руския президент Владимир Путин, чешкият премиер Андрей Бабиш и йорданският крал Абдула.

Изтекли са 11,9 милиона записа, които съдържат около 2,94 терабайта данни. Това се случва пет години след теча на „Документите от Панама“, който разкри как богатите крият парите си, така че правоохранителните органи не могат да открият. Той бе публикуван от консорциум от разследващи журналисти от цял свят.

Разследването на Международния консорциум за разследваща журналистика и партньорите му от 150 медии показва, че изтеклите документи съдържат данни за офшорните сметки на 35 настоящи и бивши държавни лидери и над 300 държавни служители и политици.

150 -те новинарски издания, които се присъединиха към разследващото партньорство, включват „Вашингтон пост“ Би Би Си, „Гардиън“, Радио Франс, Остро Хърватия, Индиън Експрес, Зимбабвес Стандарт, мароканския „Деск“ и еквадорския „Универсо“.

За страните от ЕС досиетата „Пандора“ съдържат данни за трима политици от Франция, пет в Испания, трима в Португалия, двама в Белгия, четири в Италия, двама в Словения, четири в Чехия, двама в Румъния и двама в България.

Според съобщението има данни и за двама неназовани български политици. Очаква се българският партньор в разследването Bird.bg да публикува подробности.

Кипър и Русия

Адвокатска кантора в Кипър, Nicos Chr. „Анастасиадес и партньори“ се появява в досиетата „Пандора“ като ключов посредник за богатите руснаци. Фирмата запазва името на своя основател, кипърския президент Никос Анастасиадес, а двете дъщери на президента са партньори там.

Наред с други сделки, кипърската адвокатска кантора е подготвила референтни писма за руския стоманен магнат Александър Абрамов. Един от документите е изготвен  дни след като САЩ добавиха името на милиардера в списъка на олигарси, близки до президента Путин. Абрамов не отговори на искане за коментар.

Друг руснак в досиетата, който има връзки с Путин, е Константин Ернст, телевизионен водещ и номиниран за Оскар продуцент. Той е наречен най-добрият имиджмейкър на Путин, който чрез таланта си продава идеята, че президентът е „волята на Русия“.

Разследването свързва руския президент Владимир Путин със собствеността на имоти в Монако. Според Вашингтон пост и руският разследващ сайт Проект през април 2003 г. жена на име Светлана Кривоноги се е сдобила с апартамент в Монако през офшорна компания, регистрирана на карибския остров Тортола. Това се е случило седмици след като е родила момиче. Според журналистите в този период тя е имала връзка с руския президент.

Дъщерята на Светлана Кривоноги сега е на 18 години. Кремъл не отговори на искания за коментар.

Чехия

Изтеклите записи показват, че през 2009 г. сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е инжектирал 22 милиона долара в няколко фирми-фантоми, за да купи огромен луксозен имот и вила във френско село на хълм в Мужен близо до Кан.

Според документите, Бабиш не разкрива фирмите и вилата в декларациите за активи, които е длъжен да подаде като държавен служител. През 2018 г. конгломерат за недвижими имоти, косвена собственост на Бабиш, купува компанията от Монако, която притежаваше замъка.

Тони Блеър

Реклама

Досиетата „Пандора“ показват, че през 2017 г. бившият британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери са станали собственици на викторианска сграда на стойност 8,8 милиона долара. Сградата е купена от офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. В момента в сградата се помещава юридическата кантора на Чери Блеър.

Според разследването така той е спестил от данъци равностойността на над 400 хиляди долара. Блеър е купил офшорната компания от министъра на промишлеността и туризма на Бахрейн Зайед бин Рашид аз Заяни.

Азербайджан

Разследването установи, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев и семейството му тайно са участвали в сделки с имоти във Великобритания на стойност над 400 милиона паунда (542 милиона долара).

Според изтеклите документи семейството е купило 17 имота, сред които офисна сграда с цена от 33 млн. паунда за 11-годишния син на президента. Разследването е установило, че друга офисна сграда, притежавана от семейството, е била продадена на британската корона за 66 млн. паунда през 2018 г.

Кралското интендантство е заявило, че при сделката е направило изискваните от закона проверки, но отново преглежда случая. Семейството на Алиев е отказало коментар пред Би Би Си.

Кралят на Йордания

Документите показват, че английски счетоводител в Швейцария е работил с адвокати на Британските Вирджински острови, за да помогне на йорданския монарх, крал Абдула II, да закупи тайно 14 луксозни жилища на стойност над 106 милиона долара в САЩ и Великобритания.

Според документите в съседен Ливан водещите политически и финансови фигури също са свързани с офшорни убежища.

Сред тях са сегашния премиер Наджиб Микати, неговият предшественик Хасан Диаб и Риад Саламех, управителят на централната банка на Ливан, който е разследван във Франция за предполагаемо пране на пари.

Пакистан

Международният консорциум на разследващите журналисти съобщи, че изтеклите документи показват, че членовете на вътрешния кръг на премиера Имран Хан, включително министрите от кабинета, притежават компании и тръстове за милиони долари, които не са обявени. Документите показват и личното богатство на пакистанските военни ръководители.

Консорциумът обяви, че в документите не се съдържат предположения, че самият Хан притежава офшорни компании.

В него се казва, че финансовият министър Шаукат Фаяз Ахмед Тарин и членовете на неговото семейство притежават четири офшорни фирми. Според Тарик Фавад Малик, финансов консултант, който се е занимавал с документите за компаниите, те са създадени като част от планираната инвестиция на семейство Тарин в саудитска банка.

Консорциумът цитира казаното от Тарин в изявление: „Споменатите офшорни компании бяха включени като част от процеса по набиране на средства за моята банка.“

Кения

Според документите президентът на Кения Ухуру Кениата и шестима членове на семейството му са свързани с 13 офшорни компании.

Офшорните инвестиции на семейството включват компания с акции и облигации на стойност 30 милиона долара, съобщи Би Би Си. Те все още не са отговорили на исканията за коментар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.