Досиетата „Пандора” – как министри, кметове, генерали и банкери окрадоха държавите си (НАЙ-МАЩАБНОТО журналистическо разследване в света)

1 6 022

Досиетата Пандора са най-мащабното до момента разследване на ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists – Международен консорциум на разследващите журналисти) в света на офшорките, което разкрива финансовите тайни на политици, милиардери и на световния елит, пише bird.bg.

Разследването, което нарекохме Досиетата Пандора (Pandora Papers), хвърля светлина върху глобалната обвързаност на политическа власт с тайни офшорни финанси.

То се основава на най-големия в историята теч на документи от офшорни зони по цял свят и разкрива тайни сделки и скрити активи на повече от 330 политици и високопоставени държавни служители, включително 35 държавни лидери от повече от 90 държави и територии.

В досиетата фигурират посланици, кметове, министри, президентски съветници, генерали и един управител на централна банка.

ICIJ, Международният консорциум на разследващите журналисти, който е новинарска организация с нестопанска цел и мрежа от журналисти със седалище във Вашингтон, столицата на САЩ, се сдоби с над 11,9 милиона финансови документи съдържащи 2,94 терабайта поверителна информация от 14 доставчици на офшорни услуги. Това са компании, които създават и управляват кухи фирми и тръстове в данъчни убежища по целия свят.

Досиетата повдигат завесата на тайни офшорни притежания на повече от 130 милиардери от 45 държави, включително 46 руски олигарси. Според Форбс (Forbes) през 2021 г. общото състояние на стотина от тези милиардери се изчислява на над 600 милиарда долара. Между останалите офшорни клиенти фигурират банкери, крупни дарители на политици и партии, търговци на оръжие, международни престъпници, поп звезди, шефове на шпионски центали и спортни гиганти.

ICIJ сподели файловете със 150 медийни партньори, стартирайки най-всеобхватното сътрудничество в историята на журналистиката.

ICIJ организира и ръководи това разследване, което продължи почти две години. По него работиха повече от 600 журналисти от 117 държави и територии. Репортери тръгнаха по следи, които стигнаха до огромно имение построено на скалист калифорнийски бряг, захарна плантация в Доминиканската република, фабрика в Италия, която замърсява околната среда, небостъргачи в Дубай и турска болница, чиито служители твърдят, че са жертви на тормоз.

Първите документи датират от преди половин век, като повечето от тях са създадени между 1996 г. и 2020 г.. Те включват информация за повече от 29 000 бенефициери, крайни собственици на офшорни активи. Това е над два пъти повече от броя на собствениците открити преди пет години в разследването наречено Панамски досиета (Panama Papers), което се основаваше на теч на информация от една единствена адвокатска кантора.

Както е вярно, че притежаването на офшорна компания е законно, така е вярно, че офшорките предоставят секретност, която дава възможност за прикриване на незаконни парични потоци, даване на подкупи, пране на пари, укриване на данъци, финансиране на тероризъм и трафик на хора и други нарушения на правата на човека, твърдят експерти.

Досиетата Пандора хвърлят нова светлина върху редица международни корупционни скандали, включително мащабната операция за подкупване на бразилския гигант Odebrecht S.A., международния футболен скандал известен като FIFAGate (ФИФАГейт) и предполагаемото разграбване на венецуелски публични активи.

По-бедните нации търпят повече щети от трупането на богатство в данъчни убежища, защото то ощетява хазните им и ги лишава от средства за строеж и ремонт на пътища, училища и болници.

Разследването наречено Досиетата Пандора разкрива, че вместо да се справят с избягването на данъци чрез офшорки, политически лидери от цял свят, самите те, са местили тайно пари и активи извън обсега на данъчните и правоприлагащите органи, докато гражданите на техните държави се борят да оцелеят.

Между настоящите и бивши лидери осветени от разследването като собственици на тайни компании и тръстове са Кралят на Йордания Абдула II, премиерите на Кот д’Ивоар и Чехия, президентите на Еквадор, Кения и Габон и бивши президенти на Ел Салвадор, Панама, Парагвай и Хондурас.

Досиетата хвърлят светлина и върху финансовите сделки на Чавистите във Венецуела, укриващи се лидери на религиозни култове и техни последователи, клептократи и семействата им, неонацисти, търговец на минерална вода осъден за организиране на убийствата на съдия и прокурор, укриващ се милионер-педофил и хора финансиращи тероризъм.

В глобалния „отбор“ на Досиетата Пандора фигурира и „биткойн бос“ осъден за пране на пари във връзка с най -големия кибер обир в историята. Офшорни инвестиции водят до боливудски актьори, футболни звезди, корумпирани официални лица от света на спорта, кралски любовник, враждуващи принцеси, филмови режисьори и звезди, супермодели, водещи дизайнери и световноизвестни певци.

Реклама

Нарекохме проекта Досиетата Пандора, защото настоящото журналистическо партньорство надгражда наследството на Панамските досиета и Досиетата от Рая, (Panama and Paradise Papers), а древният мит за кутията на Пандора все още предизвиква асоциации с изсипването на беди и злини върху човечеството.

Журналистическите репортажи разкриват, че САЩ, в частност, се превръщат във все по-привлекателна дестинация за укриване на богатство, въпреки че те и техните западни съюзници редовно осъждат по-малки страни затова, че позволяват приток на пари и активи свързани с корупцията и престъпността.

Досиетата Пандора включват документи от 206 американски тръста в 15 щата и столицата Вашингтон, както и 22 американски доверени фондове.

Документите предоставят подробности за придвижването на стотици милиони долари от офшорни зони на Карибите и Европа до Южна Дакота, слабо населен американски щат, който се е превърнал в основна дестинация за чуждестранни пари.

Разкритията на ICIJ и партньорските медии разбиват митовете и твърденията на офшорната индустрия, че доставчиците на офшорни услуги проверяват клиентите си много подробно и се стремят да действат в рамките на закона и посочва цената, която обществото плаща, когато се позволява на богатите и могъщите да укрият богатството си от същия този закон.

Разследването показва как най -голямата адвокатска кантора в САЩ, Бейкър МакКензи (Baker McKenzie), е помогнала за създаването на съвременната офшорна система и как друга адвокатска кантора, Алкогал (Alcogal) в Панама, е изиграла огромна роля в поддържането на тази мрежа.

То хвърля светлина и върху това как малко известни доставчици на корпоративни услуги са подпомагали финансовите маневри на хора, които са обект на криминални разследвания или скъпи граждански съдебни дела, включително изпълнителен директор на белгийска химическа компания обвинен в престъпления свързани с околната среда, и съучастник на престъпната фамилия Коломбо, който е базиран във Флорида.

Разследването показва още как офшорки се използват за укриване на предмети на изкуството и антики. Журналистическият ни екип установи, че десетки древни реликви все още са изложени във световноизвестни музеи, въпреки че са свързвани с прочут колекционер, който по-късно е заподозрян в контрабанда в особено голям мащаб.

Особено обезсърчаваща аспект  на разследването води до тайни инвеститори в един от най -големите корпоративни наемодатели в САЩ. Те печелят от изгонване на наематели в разгара на глобална пандемия. Между тях е и Легиона на Христос, римокатолически религиозен орден опозорен от международен скандал свързан със сексуално насилие.

Между 14-те доставчици на офшорни услуги, чиито документи съставят набора от данни на Досиетата Пандора, има три компании, които са собственост на бивши държавни служители. Те оперират в юрисдикции като Англия, Белиз, Сингапур, Швейцария, Панама, Барбадос, Кипър, Обединените арабски емирства, Бахамите, Британските Вирджински острови, Сейшелските острови и Виетнам и привличат клиенти от повече от 200 държави и територии.

Документите показват връзки с повече от 30 000 компании и са на различни езици, включително английски, испански, китайски, корейски, гръцки и руски. Бенефициентите собственици са свързани с 27 000 компании.

Документите включват електронни таблици, данъчни декларации, фактури, PowerPoint презентации, имейли и фирмени записи, в които са изброени директори и акционери. Има и доклади за подозрителна дейност, списъци със санкции, доклади за надлежна проверка (due diligence), формуляри за проверки за опознаване на клиента (know-your-customer), паспорти, сметки за битови услуги и снимки.

Те разкриват подробности за международни енергийни, технологични и имотни притежания и сделки, както и сложни уговорки за наследяване.

Журналистическият екип претърси и разплете сложни мрежи от собственост зад безброй компании, фондации и тръстове. Документите и резултатите бяха споделени в защитена база данни изградена от ICIJ и наречена Datashare и чрез защитена платформа наречена Global iHub.

Публикуването на разкритията от Досиетата Пандора се случва на фона на критичен глобален дебат за справедливостта на международната данъчна система, ролята на западните професионалисти в сивата икономика и неуспеха на правителствата да спрат потока от мръсни пари в укрити компании и тръстове .

Очаква се, че Досиета Пандора ще поднасят нови и нови разкрития за години напред.

От Фъргюс Шиел, ICIJ

1 Коментар
  1. Затвор за тиквата казва

    А за наш Бойко крадеца на милиарди, много милиарди $&€?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.