Наследството на Тиквата: България заседна във вечна предизборна кампания, светът видя, че тревожно изоставаме с ваксините

1 2 390

Страната ни за пореден път попада в чуждия печат и то не за нещо положително. В материал на CNN се коментира как България, заедно със северната ни съседка Румъния, тревожно изостава с ваксинацията срещу COVID-19, видя Narod.bg.

При държави като Ирландия, Малта, Португалия и Дания процентът на имунизираните е около 90. А Румъния и България са ваксинирали напълно съответно само 33% и 22% от възрастното население, пише CNN, цитирана от Фрогнюз.

Проблемът не е в недостига на ваксини. Всички държави от ЕС имат достъп до ваксините, одобрени от ЕС – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.Те също са свободни да получават и други ваксини. Унгария например е закупила руската Sputnik за населението си.


„Те имат ваксините. Всеки, който иска да се ваксинира, може“, каза за CNN Иван Кръстев, български политолог и член на Управителния съвет на Европейски съвет за външна политика .


Вместо това, каза Кръстев, България се бори с дълбоко вкоренено колебание за ваксините, което се подхранва от политическа нестабилност, конспиративни теории и липса на вяра във властта..


„Дори медицинската общност, лекарите, медицинските сестри, мнозина се колебаят да се ваксинират, така че не е изненада, че и обществото като цяло също“, казва още той пред медията.

Реклама


Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) предупреди през седмицата, че държавите с ниски нива на ваксинация, рискуват да увеличат хоспитализациите и смъртните случаи тази есен, ако отслабят мерките за социално дистанциране.

„При такъв сценарий, поради много високата вирусна циркулация, напълно ваксинираните, но уязвими групи също са изложени на риск от инфекция с тежък изход“, се казва в ECDC в последната оценка на риска от Covid-19, призовавайки страните, които се борят с недоверието към ваксините, да се опитат да разберат защо населението им се колебае и след това вземат адекватни решения.


България провежда третите си парламентарни избори тази година през ноември. Двете предишни гласувания, през април и след това през юли, завършиха в безизходица, без да бъде сформирано правителство. В резултат на това България е заседнала във вечна предизборна кампания, което не оставя място за нищо друго.


„Имаше много повече предизборни кампании, отколкото кампании за ваксините“, каза Кръстев. „Нито правителството, което беше на власт, нито служебното правителство поставиха ваксинацията като приоритет.“


Кръстев каза, че въпросът за ваксините не е разделил българското общество по партийна линия, защото повечето хора като цяло са били единни в недоверието си към политическата класа.” САЩ имат голямо ниво на поляризация; тук не става въпрос толкова за политическа поляризация, а за объркване и отвращение от всичко политическо, което много вреди на успеха на ваксинационната кампания“, каза още той.


Kорупцията в правителството предизвика масови протести в цяла България миналата година. Полицията реагира с насилие, което шокира нацията – и направи хората още по-подозрителни към властите, припомня CNN.


Медиите също изиграха роля, каза Кръстев. „За да направят дебата по-интересен, те биха представили мненията за ваксината и анти-ваксината като еднакво ценни, така че хората се объркват„, смята Кръстев.

1 Коментар
  1. Некойси казва

    Ваксинирането не е работа на чужденците , държавата, ЕС, СЗО, НАТО, Вашингтон, Кремъл, фармамафията, медиите и институциите, а е лично виждане и избор на всеки човек. Не смейте да задължавате хората дали да се бодат само защото на някакъв си чужд получовек или организация им е дневен ред.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.