Наследството на Кра(д)лев: ГЕРБ бетонира свои калинки в държавна фирма (ВИЖТЕ врътката)

0 2 179

Министерството на младежта и спорта е eдно от малкото в двете последователни служебни правителства на Румен Радев, в което така и не предприе никакви промени в ръководствата на държавните дружества под негова юрисдикция. Въпреки множеството сигнали за лошо и дори безстопанствено управление на фирми с изцяло държавен капитал като “Български спортен тотализатор” и трите стопанисващи спортни имоти с национално значение – “Национална спортна база”, “Академика 2011” и “Сердика спортни имоти”, в ръководните им органи все още не е извършена нито една промяна. Дори напротив – очертава се укрепване на кадри, назначени по времето на ГЕРБ и преди това на ДПС като официална част от властта, научи Narod.bg.

Затова говори провеждащият се в момента Конкурс за подбор на кандидати за трима представители на държавата в Съвета на директорите на НСБ. Конкурсът е обявен веднъж на 13 юли и още веднъж на 24-ти август, като не е известно какво е наложило второто обявление. Мандатът на настоящето ръководство на Национална спортна база изтича на 24 юли 2022 година. В момента съветът на директорите в 5-членен състав – с изпълнителен директор Пламен Манолов и членове Емилия Груева, Красимир Керезов, Стоян Танев и Антон Попов. От съобщение на официалния сайт на Спортното министерство от 14 септември става ясно, че до втората фаза на конкурса са допуснати трима от подалите документи общо четирима кандидати. И това са Красимир Керезов, Стоян Танев и Антон Попов. Недопуснатият кандидат е баскетболната легенда Тодор Стойков.

Тези, меко казано странни факти, повдигат няколко въпроса, които изданието “Сега” изпрати до пресцентъра на Спортното министерство. От получените лаконични отговори не само не хвърлят светлина върху парадоксалния казус, но и засилват впечатлението, че администрацията на служебния министър Андрей Кузманов няма нито воля, нито механизъм за осъществяване на реална промяна в статуквото.

На първо място неумение буди фактът, че конкурсът се провежда само десет месеца преди изтичането на мандата на настоящото ръководство. В отговора на Спортното министерство обяснението се крие в предходните и заключителни разпоредби на Закона за публичните предприятия, които повеляват, че в 16-месечен срок от влизането в сила на закона, съставите на органите за управление и контрол на публичните, виждат в съответствие с изискванията му на 8 октомври 2019 година, което означава, че в такъв случай конкурса е закъснял с около осем месеца.

Относно това как трима от настоящите членове на Съвета на директорите на НСБ се оказали единствени кандидати за попълване на квотата за представители на държавата в ръководството на дружеството срока за подаване на заявленията са постъпили само четири такива. Отговорът на въпроса какво е основното четвъртият кандидат да не бъде допуснат до конкурса отговорът гласи: “Към конкурсът не е приключил и не може да огласяваме подобна информация”.

Реклама

От спортното министерство също така отрекоха възможността договорите на бъдещите нови-стари клинове да бъдат с петгодишен срок на действие, твърдейки, че в обявлението не е посочена продължителност на договорите на избраните членове в Съвета на директорите. Това намерение наистина е заличено от второто обявление на конкурса, но ясно личи от първия му вариант, в който е записано дословно, че договорите за възлагане на управление с избраните от министъра на младежта и спорта кандидати за членове на съвета на директорите на Национална спортна база ще се включат сключват за срок от 5 години.

Също така това е разписано лично от председателя на правната комисия към Спортното министерство Александър Георгиев в одобрения списък на кандидатите, в който се казва, че всеки от допуснатите кандидати, трябва да представи концепция за развитие на “Национална спортна база” ЕАД за петгодишен период на управление.

Автор: Явор Евтимов

Източник: вестник “Сега”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.