Гешев е позор! Прокуратурата се отказа от пребития от мутрите на ГЕРБ журналист, протестирал срещу Бойко Борисов

0 2 432

Неслучайно десетки хиляди протестиращи миналото лято викаха по площадите: „Гешев е позор! Оставка и затвор!” Подопечната му Софийската апелативна прокуратура (САП) е потвърдила отказа на Софийската градска прокуратура да образува разследване за побоя на мутрите в униформи над журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември, научи Narod.bg.

Не става ясно дали апелативните прокурори са извършили някакви допълнителни действия по проверката, или изводите им почиват на свършеното от градския прокурор Юлиан Лефтеров, признаха от Софийската апелативна прокуратура пред „Сега“.

Лефтеров не бе разпитал нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието на 2 септември м.г. и прие, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест. Позова се и на сведенията на будния гражданин „Петров“, който сам потърсил МВР да каже, че Кенаров е бил „провокатор“ и „скачал срещу полицаите“.

САП не открива данни за длъжностно престъпление, извършено от полицаите. Никой от тях не е нарушил или превишил служебните си задължения, приема втората инстанция в прокуратурата.

„От материалите по преписката е видно, че полицейските служители задържали Кенаров след надлежно предупреждение да се прекратят действията по нарушаване на обществения ред от протестиращите лица. Същият не е имал никакви отличителни знаци и надписи, от които да е било видно, че е журналист.

Единствено носел личен фотоапарат, което било характерно за голяма част от участващи в протестите. Служителите на МВР са използвали физическа сила и помощни средства – белезници, поради оказаната съпротива от страна на Кенаров и отказа му да изпълни разпореждане на полицейските органи“, обяснява апелативната прокуратура.

Реклама

Цитират се и неназовани „очевидци на събитията“, които твърдят, че „на Кенаров не са причинени телесни увреждания от полицейски служители при неговото задържане“. Прокуратурата установява и че няма данни за унищожаване, повреждане или кражба на фотоапарата на журналиста.

Постановлението на САП е изпратено на Върховната касационна прокуратура за извършване на служебна проверка за законосъобразност, завършва информацията от САП.

Кенаров води и дело срещу задържането си. Месеци наред инстанциите си го прехвърляха, преди то най-сетне да тръгне по същество. Все още обаче виси без решение в Софийския районен съд.

Поредното му заседание е насрочено за 6 октомври. Кенаров вече сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради неефективното разследване. А случаят му бе цитиран в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

Пътят на информацията

„Сега“ зададе въпросите си за разследването до пресцентъра на САП на 18 август. След това пресаташето спря да отговоря на мобилния и стационарния си телефон, както и на имейлите.

В началото на септември по имейл по темата бяха сезирани и говорителката на главния прокурор Сийка Милева, както и говорителката на САП. Отговорите дойдоха едва на 28 септември, т.е. след 40 дни. И те не са пълни. Спестено е например името на наблюдаващия прокурор. Не е предоставено и цялото постановление. Нито става ясно от кога е то.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.