ПАДЕНИЕ! Тунингованата Николина Ангелкова – пълна неграмотница („недУпОстимите” лъжи на бившия министър на туризма – ДОКУМЕНТИ)

2 6 933

Тунингованата бивша министърка на туризма не ни разочарова – крумовградчанката се оказа тотално неграмотна, а за капак – и лъжлива като своя гуру Бойко Борисов, видя Narod.bg.

Всички туроператори, които организирано докарват в България туристи с чартърни полети или с резервирани блок места по редовни самолетни линии, бяха лишени от прилаганата помощ от 35 евро на седалка, която беше и най-успешно действащата помощ за бранша и в подкрепа на туристическия приток от чужбина.

Ето поста на Николинка във фейсбук: „…министърът на туризма Не присъства на нощната сесия, когато се дискутираха текстовете за промени в закона. Днес е обявила, че с изненада е научила от Държавен вестник, което е недупостимо.“

Тъй като думата недУпОстимо е написана повече от веднъж, то явно според Ангелкова думата се пише именно така. Но грамотността е най-малкият проблем.

Какво се случва всъщност?

Докато Николина Ангелкова е все още министър, тя предлага да бъдат отпуснати помощи на седалка в самолет САМО за български авиационни превозвачи.

В изменение и допълнение на Държавен вестник, бр. 44 от 13 май, 2020 година, в чл. 26 пише:

„Две години след отмяната на извънредното положение, Министерство на туризма предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с български оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет, изпълнен с български въздушен превозвач.“

За да бъде разрешена такава помощ, е нужна нотификация от Европейската комисия (ЕК). Естествено, този текст е отхвърлен от евроекспертите като дискриминационен и тогава, в поредно изменение в Държавен вестник, вече от 7 юли, 2020 г. текстът гласи: „Министерство на туризма предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм…“ – останалата част от текста се повтаря.

Именно тази подкрепа дава основание на много туроператори да се насочат към България.

Нотификацията на ЕК казва: Министерство на туризма администрира мярката. Бюджетът на тази мярка е 55 млн. лева. Бенефициенти са всички туроператори, които имат правото да работят на територията на България независимо от техния размер и които са подписали договор с авиопревозвач за докарване на туристи на територията на България. Помощта може да бъде дадена на всеки туроператор, независимо от коя държава изпраща туристи.“

Какво става в действителност след драматично изтъкнатото във ФБ от Ангелкова среднощно заседание?

Реклама

На първо място: министърът на туризма няма никаква работа там и да бъде отбелязано нейното отсъствие и лишено от смисъл. Но интересното идва след това и то е в две фази:

В допълнение от Държавен вестник, бр. 77 от 16 септември, 2021 г., в чл. 26 пише: „Министерство на туризма предоставя на туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Р. България.“

Колко, всъщност, са българските въздушни превозвачи, които изпълняват чартъри към България? Общо около пет. В същото време, много чужди туроператори, както и наши, които работят в партньорство с колеги от много държави, заложиха в бюджета си за предстоящия зимен сезон именно тази спасителна помощ от 35 евро на седалка.

Защо Николина Ангелкова застава отново зад текст, за който е ясно, че няма как да бъде одобрен от ЕК и вече е бил отхвърлен през май 2020 година?

Според експерти от бранша, възможностите са две: по-вероятната е така тя да цели́ поредно брожение в бранша, протести и яростни изказвания по адрес на сегашното ръководство на министерството, за да може да изтъква постоянно своя някогашен изключителен принос. По-малко вероятно е тя за пореден път да не е видяла какво всъщност предлага, но остава още една неяснота:

В профила на Ангелкова тя е публикувала факсимиле на собственото си предложение, което е същото, отхвърлено от ЕК и в което изрично се споменава на три пъти, че само български авиопревозвачи ще получават помощ. И точно под този текст е подписът.

Последната част от нейната публикация е най-трогателна: „Редно е да се провери как текстът „български въздушни превозвачи“ е попаднал във финалния гласуван от Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.“

И отговор трябва да даде председателят на комисията от ИТН Любомир Каримански.

Това е още един добре планиран удар: на Каримански се пада честта да изпада в обяснителен режим, че той няма общо с предложение, което явно е направено от най-компетентния в работната група в сферата на туризма – бившият министър Ангелкова.

Той трябва да обясни и как текст с дискриминационно съдържане се „вписва сам“ и дори е гласуван. И от позицията на ФБ обвинител, Ангелкова вече нарежда: „Първи акт на следващото Народно събрание трябва да бъде отмяната на този крайно дискриминационен текст“.

Защо обаче министърът на туризма Стела Балтова не знае за подготвената „секира“? Защото никой от комисията дори не е помислил да коментира с нея текстове, свързани с финансова помощ за бранша. В изречението на бившия министър „редно е да се провери“, се допуска, че неизвестни зли сили със замах са ударили по чуждестранните туристи, които биха искали да дойдат у нас за зимния сезон.

Факсимиле от страницата във ФБ на Николина Ангелкова, където е видно, че на 3 септември, 2021 година, тя предлага текста, който е неприет от ЕК. Ограждането в червено е нейно.

Като вносители са се подписали Ангелкова, Десислава Атанасова и Росица Кирова.

2 Коментара
  1. ЧЕСТИМЕНСКИ казва

    оффффф,може и да е неграмотна но е невероятно грозна ,ако ще и целия пипер да отреже …..баси грозотията честно – ще ми са нужни поне 5 по100 гр. и поне 3ри калъфки за възглавница и звук да не издава

  2. Мастурбиньо казва

    5 ракии да ударя, да го полигави хубаво и мога да се жертвам, хаха. Иначе има хубав бедър, миналото лято я видях в Несебър…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.