Само в Narod.bg: Измама за €30 млн. с избора на строител на газовата връзка със Сърбия, каква е ролята на мъжа на пиарката на Бойко Севделина Арнаудова?

2 5 463

Измама за 30 милиона евро е поредният сюприз в енергетиката, гарантиран от ГЕРБ. Става дума за любимия начин за усвояване на еврофондове – обществена поръчка, в която неподходяща, но „наша” фирма, печели парите с помощ от държавно дружество.

В случая – в борда на което участва съпругът на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, разкри източник на Narod.bg, запознат в детайли с машинацията.

Сега всичко е в ръцете на ВАС, който е пред съдбовен избор за бъдещето на газовата ни връзка със Сърбия.Върховният административен съд ще разглежда изключително скандалната поръчка за строителство на газовия конектор със западната ни съседка, спечелена отново от фирма без опит в областта. Цялата сделка смърди на корупция от километри, особено ако споменем факта, че поръчител е държавната „Булгартрансгаз”, в борда на която участва съпругът на пиарката на Бойко – Севдалина Арнаудова, разкри сигнал до Narod.bg.

За реализацията на газовата връзка е осигурено финансиране в размер на 27 млн. евро по Механизма за свързване на Европа и 2.7 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, общо близо 30 милиона евро.

Линейната част на междусистемната връзка България-Сърбия е с дължина около 62 км на българска територия и 108 км – на сръбска. За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция – Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман.

След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с пропускателна способност 1,8 млрд. кубически метра газ, с възможност и за реверсивен поток. Очаква се тя да бъде завършена до май 2022 г.

Сега, обаче, продължава сагата с избора на неопитната в изпълнението на газови проекти ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ за строителството ѝ. Въпросната фирмата е уникален случай в „газовата“ история на страната ни.

Въпросът е как успява да печели след поръчка на Булгартрансгаз, въпреки липсата на опит и многобройните жалби срещу избора на консорциума ДЗЗД „Кейнпайп БГ“, в който участват „Кейнпайп Индъстрис Интернешънъл Инк.” и „Стримона строй“ ЕООД, собственик на която е петричанинът Станислав Ласков, бивши президент на Ротари клуб в югозападния град.

Важно уточнение е, че по време на втория мандат на Бойко Борисов „Стримона сторой” е получила доста европейски пари, с които е модернизирала фабриката в Петрич. Компанията е изпълнила няколко проекта по „Конкурентоспособност“ за закупуване на машини и оборудване през 2015 г., например.

След два дни, на 29 септември, сериалът, който може да бъде озаглавен „Ще има ли най-накрая газова връзка със Сърбия или пак ще изберем „наша“ фирма“,  продължава. На този ден се очаква да се проведе поредното заседание на ВАС, когато ще се разглежда легитимността на избора на ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ за строителство на газовия конектор.

Голяма част от отхвърлените участници в процедурата входираха жалби, в които се съмняват в липсата на опит на победителя, както и недоумение от впечатляващия срок от един работен ден, обявен за изготвяне на работен проект. Подобни проекти трябва да се одобрят от десетки общини чрез специално назначени комисии, от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на енергетиката и други, което е невъзможно да се случи в един ден.

Реклама

В България за един ден трудно се вади и елементарна „тапия“ за съдимост, камо ли да бъде създаден сложен работен проект ,който да премине през десетки държавни и общински институции. Освен ако разбира се, в случая няма някаква почти „божествена“ върховна намеса на нечия ръка или златен пръст. В жалбите се изразява доста основателното  притеснение, че този срок няма да се спази, а неизпълнението ще доведе до огромни санкции от Европа.

Според КЗК ДДЗД „Интернешънъл Газ“ с водещ партньор „Главболгарстрой“, Обединение „Консорциум Айбиес Интергаз“ ДЗЗД с участници „Глобал Констръкшън“ и ЗАО „Алвора“ и избраните ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ са посочили проектанти инж.Александър Фучеджиев и инж. Георг Ценов, свързани с компания „Химкомплект Инженеринг“, която беше изпълнител на фаза Технически проект за междусистемната газова връзка България – Сърбия и доказва опит именно с този проект.

Съмнително е да се наема една и съща компания и от възложителя, и от участниците в процедурата. Въпросните факти сочат наличие на сериозен конфликт на интереси. Очевидно и дори очевадно е, че конкретното юридическо лице пази общия интерес, което е в разрез със законите.

Фактът, че 3 дружества използват един и същи проектант, предлагат един и същи срок за изработване на работен проект, който е само 1 ден и нямат яснота как този срок може да се изпълни, създава сериозни съмнения дали между трите дружества няма съгласуваност с цел отстраняване на останалите участници в процедурата.

При толкова невероятни съвпадения може да се направи извод, че „твърде вероятно“ и „твърде лично“ директорът на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов може да е участвал в някакви предварителни договорки в угода на определени фирми.

Източник на Narod.bg припомни, че в борда на това държавно дружество е съпругът на пиарката на Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров, което може да се окаже от решаващо значение за края на сагата….

Експерти припомняме за решение на КЗК от 10 август, което отхвърли всички жалби срещу избрания изпълнител. Тогава председателят на Комисията Юлия Ненкова и един от членовете заеха принципна позиция и изявиха особено мнение. Председателката се обяви, че е застанала на страната на правото и е отсъдила в полза на законността.

Това не е първият случай, в който КЗК работи в смърдяща на корупция симбиоза с „Булгартрансгаз” и други заинтересовани лица. Причината е тривиална и видима. Един от членовете на комисията – Георгица Стоянова, е съпруга на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов, който е… възложител на проекта.

Не е изненада и друго – че решенията на „Булгартрансгаз” не се отменят, въпреки сериозни съмнения в тяхната законосъобразност, подкрепени от жалби на уважавани компании. Запознати коментират доза горчиво чувство за хумор и ирония  ,че явно доста „видими връзки“ водят до доста „видими резултати“ все в полза на едни и същи лица.

ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ печели и други обществени поръчки на „Булгартрансгаз”, въпреки липсата на опит. За газовото трасе до Сърбия компанията е доказала опита си чрез скандално забавения обект за преносен газопровод от Дерманци до Батулци, който бе приключен непосредствено преди крайния срок за входиране на документи за новата обществена поръчка. Но по-притеснителното е, че за участие в процедурата ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ доказва опит чрез опита на македонски партньор, а сега доказва опит точно с тази поръчка, която е реализирана от подизпълнител. Това не е първият път, когато ДЗЗД „Кейнпайп БГ“ си приписват чужди заслуги.

Със същия македонски партньор печелят и търга на „Булгартрансгаз” за газопровода Панагюрище – Пирдоп, но тогава след обжалване от друг участник, ВАС потвърждава, че опитът не е достатъчен. Подозрително е и, че въпреки това решение на ВАС, предишният договор за отсечката от Дерманци до Батулци не е развален, изпълнява се и дори и с него се доказва наличие на опит за процедурата за газовата връзка със Сърбия.

Дано и този път ВАС отсъди в полза на справедливостта и вземе под внимание, че преди години са отсъдили, че ДЗЗД „Кейнпайп Бг“ няма достатъчно опит в строителството на газопроводи.

2 Коментара
  1. ЧЕСТИМЕНСКИ казва

    БАЦООО,БАЦОООО ТАА ГРОЗНА И ГАДНА ВЕ А РАЗПРАВЯТ ,ЧЕ СИ Я ПОКРИВАЛ

  2. firebg казва

    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.