КРАЙ! Масонът на Слави – Петър Илиев, е доказан плагиат (измамникът ще бъде уволнен от СУ)

2 2 897

Драмата с масона на Слави Трифонов – Петър Илиев, приключи фатално за измамника, разкри Narod.bg.

Комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е установила единодушно плагиатство в книгата на главния асистент „Компетенцията на Народното събрание“ и е уведомила за това ректора на университета, става известно от съобщение на сайта на висшето училище.

Това е основание за дисциплинарно уволнение. Казусът ще бъде изпратен на Юридическия факултет, който ще трябва да формира втора комисия.

„Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност“, заключва етичната комисия. В своето становище те обръщат внимание и на факта, че след началото на проверката се появи второ издание на книгата с 80 страници по-малко.

„Комисията има основания да допусне, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на девети август 2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност.“ От комисията установяват 92 страници съвпадения.

„При буквалното следване на текста на дисертацията са се запазили дори и такива грешки като „pal excellence“ на с. 83 от дисертацията, появяваща се и на с. 74 от книгата. Същото се отнася и до често употребяваните в дисертацията курсивирани думи, които тук-там са останали в текста на книгата, без никаква ясна причина (напр. на с. 77- бел. 1, с. 83, 84, 85, 87 и др.). Научният апарат и в този параграф на книгата е изцяло и буквално заимстван от дисертацията, без никакви добавяния на нови източници“, пише още в становището на комисията.

Реклама

Етичната комисия започна проверка срещу Петър Илиев, който е адвокат, почетен консул на Барбадос и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, след три сигнала че в книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, излязла през 2015 година, има неправомерно и дословно копиране текстове от дисертацията „Парламентарен контрол“ на доцент д-р Наталия Киселова, преподавател от същото висше училище, защитена през 2008 г. Наскоро стана известно, че изследваното издание е съкратено със задна дата с около 80 страници.

Пълният текст на съобщението на Софийския университет:

„Въз основа на резултатите от проверката Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ“, гласи съобщението.

Петър Илиев беше предложен за министър на правосъдието в първия проектокабинет, обсъждан като премиер за втория, но номиниран в него за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов реагира остро в негова защита във фейсбук, че ще разбере кой иска да „съсипе“ Петър Илиев, и обяви, че това е начин да бъде уязвен той. Трифонов написа също, че ще се погрижи за юриста.

В последните дни на парламента пред „Дневник“ заместник-председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Виктория Василева обяви, че за партията Петър Илиев е „приключила страница“.

От своя страна Петър Илиев написа в туитър, че „продължава с политическата си дейност“, а пред БНТ заяви, че има пълната подкрепа на Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

2 Коментара
  1. Орлин Симеонов казва

    Изключително нагло поведение.Срам за братството,срам за Университета,срам за Адвокатурата/макар,че там царчето и боко тиквата набутаха не по- малко от 6000 ченгета,дс и доносници.За чалгарите е ясно,те повече не могат.Махай се от Юридическия факултет и отивай в затвора.

  2. firebg казва

    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.