Мутрите в ГЕРБ си отмъстиха с наказателни процедури срещу България (ето наследството на Бойко Борисов)

0 2 551

Мутрите в ГЕРБ начело с Бойко Борисов си отмъстиха на България за свалянето им от власт с три наказателни процедури от страна на ЕК, предаде репортер на Narod.bg.

България получи вчера три мотивирани становища за нарушения и едно предупреждение от Европейската комисия, с което допринесе да запази лидерската си позиция от миналата година като държава, която не спазва нормативите в ЕС.

Мотивираните становища са втората фаза на наказателните процедури, след което Еврокомисията може да даде държавата на съд, ако до два месеца не докладва за поправителни мерки, които да удовлетворят Брюксел. Предупредителното писмо е първият етап със срок също от два месеца за отговор от предупредената държава.

Най-фрапантното нарушение е, че страната ни не е гарантирала правилното транспониране на регламентите на ЕС за правото на информация по наказателни дела. Директива от 2012 г. (първия мандат на хунтата ГЕРБ, б.ред.) гарантира на хора, срещу които се водят такива процедури, да бъдат коректно и навременно информирани за техните права, да имат достъп до адвокат или безплатни юридически съвети.

Реклама

В друго мотивирано становище ЕК призовава България да предоставя информация за предварителните си оценки на рисковете от наводнения и при необходимост да ги обновява.

Трето мотивирано становище посочва, че търговията с минерална и изворна вода в България не спазва едно основно европейско правило – да посочва ясно названието на извора и да не допуска продажбата на бутилирана вода с различни названия от един извор. Не е тайна, че концесиите за бутилиране Баце раздаде на придворните си олигарси…

Предупредителното писмо е, че страната ни все още не е започнала да издава новия вид разрешителни за пребиваване на граждани на страни извън ЕС. Целта на това изискване е да се уеднаквят процедурите и документацията в ЕС спрямо гражданите от трети държави.

Регламентът за този вид документи е актуализиран и допълнен през 2017 г., за да се избегнат фалшификации. Новите разрешителни имат подобрена сигурност, основаваща се на биометричните данни. Всички страни от ЕС са поели ангажимента да издават тези документи от 10 юли 2020 г. – пика на протестите срещу мафията ГЕРБ. България обаче още не го е направила. Това е наследството, което ни завеща за „сбогом“ комичният премиер Бойко Борисов….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.