СКАНДАЛ: Оставка, Фандъкова! София не иска кмет-слуга на простак от Банкя

0 3 303

Принудителната оставка на дългогодишния председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков след лично разпореждане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов доведе до бурен скандал на течащото в момента заседание на съвета, предаде репортер на Narod.bg.

Намесата на Борисов, който разпореди Герджиков да се оттегли, защото не пазел достатъчно имиджа на ГЕРБ, бе разкритикувана много остро от представителите на „Демократична България“, а Борис Бонев от „Спаси София“ призова за оставка на кмета Йорданка Фандъкова. „Вие очевидно не сте кмет на София. Вие сте пионка на Борисов. София има нужда от нов кмет, който няма да слугува на някой простак от Банкя“, коментира Бонев.

„Намесата на Борисов в работата на СОС е унизително за гражданите. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на София, което прикрива далаверите на Борисов“, обяви Грети Стефанова от „Демократична България“. На този фон мнозинството се опитва да пришпори избора на нов председател като извънредна точка в дневния ред, но опопзицията е против заради нарушаване на правилника на СОС. 

„С тази оставка се демонстрира по най-безочливия, циничен, нагъл и безобразен начин пълната зависимост на групата на ГЕРБ от един банкянски велможа, който в лудостта си поради загубени избори си позволява да се меси в независим орган и да уволнява председателя на общинския съвет.

Това е изключително груба намеса, погазване на демократичните принципи и на волята на хората, гласували на Елен Герджиков“, коментира Борис Бонев от „Спаси София“. Той попита какво прави кметът на София и защо втори ден мълчи за отстраняването на втория най-важен човек в управлението на София.

Реклама

„Къде е кметът и защо не коментира погазването на независимостта на Столичния общински съвет. При това се отстранява човек, на който тя много държи. От името на новия председател на СОС ще стане ясно дали цялата операция е в посока кеширане и стратегия аут, или целта е решаване на проблеми, към момента изглежда като стратегия за кеширане“, допълни Бонев.

Според Грети Стефанова много хора са помислили, че Герджиков е решил да се оттегли наистина по лични причини и са били потресени от обяснението на Борисов. „Много хора помислиха, че това е решение, взето заради многото гафове в управлението на София.

Вместо това една тежко корумпирана и останала настрани политическа сянка, нарицателна за тежка зависимост, отново се появи и обяви, че лично е изгонил председателя на втората най-значима институция в София“, коментира Стефанова.

Борислав Игнатов, който първо е подкрепил извънредната точка за избор на нов председател в качеството си на зам.председател, в последствие е оттеглил подписа си именно след намесата на Борисов. „Мислех, че г-н Герджиков наистина е решил сам да поеме по друг път, когато чух това изказване на Борисов, да не го квалифицирам, всички знаете как говори, се втреших и оттеглих подписа си.

В момента предложението за избор на нов председател не е подкрепено от всички зам.председатели на СОС, както изисква правилникът, тоест такава точка в дневния ред не съществува“, коментира Игнатов.

И от групата на БСП, и от „Демократична България“ обявиха, че ще обжалват решението, ако точката за избор на председател бъде прокарана. „Демократична България“ ще предложи свой кандидат за поста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.