САБОТАЖ! ГЕРБ заложи бомба във водната енергетиката (приет на тъмно закон съсипва бизнеса – ВИЖТЕ)

0 2 663

САБОТАЖ срещу България от последното в историята трето правителство на Бойко Борисов!

Страната ни може да се окаже без работеща водна енергетика заради наредба, приета по времето на Борисов 3“. Това става на фона на растящи цени на природния газ и рекордно скъпи квоти за парникови газове, предаде репортер на Narod.bg.

За това предупредиха във вторник следобед по bTV Боян Кършаков от Управителния съвет на Националната енергийна камара и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Двамата направо заговориха за „саботаж”.

Кършаков разказа, че без обществено обсъждане е била приета наредба за използването на повърхностните води, в която влиза текст, задължаващ собствениците на ВЕЦ да разполагат с учредено вещно право в даденото речно корито – документ, който не е бил нужен при строежа на централите и който по силата на действащото законодателство няма как да се извади впоследствие.

„Това е саботаж – пълен, директен саботаж“, подчерта той.

Васил Велев допълни, че с действията на кабинета на ГЕРБ „е била заложена бомба“.

Реклама

Двамата обясниха, че сега имат подкрепа на позицията си от икономическото, енергийното и регионалното министерства, а в МОСВ са провели обществено обсъждане за промени на текстовете, но те не са стигнали до Министерския съвет.

Вече са започнали откази за подновяване на разрешителни на централи на някои места, алармираха те.

„Ние сме пред стачни действия, ще излезем по улиците“, предупреди Кършаков.

Велев коментира и проблема като цяло с високите цени на тока за бизнеса.

„Разходите за едни са приходи и печалби за други – АЕЦ „Козлодуй“ ще реализира над 1,3 млрд. свръхпечалби, които им падат от небето. Те ще бъдат прахосани, както обикновено се случва в енергетиката“, каза той.

Той призова за около 1 млрд. лева помощ за потребителите на свободния пазар, сред които има не само фирми, но и болници, училища и други. По думите му подобни решения вече се вземат в други европейски държави като Испания, Гърция, Франция и Англия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.